فلسفه

جایگاه «فلسفه» و «عرفان» در تشیع!

انجمن: 
با عرض سلام و خسته نباشید ببخشید خواستم بدونم از نظر شیعه فلسفه و عرفان په جایگاهی داره؟ و من در گروهی تلگرامی دیدم میگن آیت الله جوادی آملی قائل به تصوف شیعه هستند و شیخ حسن میلانی ایشون رو نقد کرده اند خواستم در این مورد توضیح دهید و در آخر از شما خواهش دارم بفرمایید طلبه ها در حوزه به ترتیب تا اخر کدام کتابهای عرفان و فلسفه رو می خونند؟ ممنون

انتخاب رشته‌ی فلسفه؛ آری یا نه!

سلام من همواره به فیلسوف و عالم گرامی، شهید مرتضی مطهری، غبطه خورده‌ام؛ زیرا جویبار علم ایشان، با گذشت سالها همچنان جریان دارد و حیات می‌بخشد. هربار که کسی کتاب‌های استاد را میخواند و ذهن و دلش را جلا میدهد، فقط خدا میداند که چه ثوابی به پای ایشان نوشته می‌شود! امسال کنکور تجربی داده‌ام که نتایج آن هنوز اعلام نشده. قبلاً به طور اتّفاقی با دانشگاه امام صادق (ع) آشنا شدم که ظاهراً رشته‌ی فلسفه و کلامِ آن (زیرمجموعه‌ی الهیات و معارف اسلامی) با سلایقِ من همخوانی دارد. بعضی از دوستان نیز از استعداد فلسفی‌ام تعریف می‌کنند و مرا به رشته‌ی فلسفه راهنمایی می‌کنند. با این حال وقتی خواسته‌ام را با پدرجان مطرح کردم، گفتند: «این افکار پلید (!!) رو بریز دور. تو که پزشکی دوست نداری، حدّاقل یه رشته‌ی معلّمی قبول شو تا دستت توی جیب خودت باشه.» البته پدرم فردی مذهبی است امّا من و ایشان، از دوران راهنمایی که مایل بودم رشته‌ی ریاضی را انتخاب کنم تا اکنون که دریک قدمیِ دانشگاه ایستاده‌ام، هنوز به توافق نرسیده‌ایم. بنظر ایشان من زیادی آرمان‌گرا و رؤیایی هستم! (گرچه به دلایل دیگری هم - از جمله اینکه من تک‌پسر هستم - بهتر است که قید دانشگاه‌های خارج از استانم را بزنم.) شاید ممکن باشد که در یک رشته‌ی دانشگاهی غیر مرتبط تحصیل کرد و با مطالعه‌ی آزاد به موضوع مورد علاقه پرداخت؛ امّا دل‌کندن از محیط تخصصی دانشگاه هم کار راحتی نیست. بنظر شما، من چگونه می‌توانم راه بزرگانی چون شهید مطهری را ادامه بدهم؟

تقدم انسانی کردن دین بر اثباتِ صدقِ گزاره‌های دینی

انجمن: 
دغدغه و مسئله اصلی متدینان، نه نشان دادنِ صدق گزاره‌ها و  باورهای دینی که باید انسانی و بهداشتی کردن دین باشد. بحث‌های کلامی و فلسفی و علمی پیرامون دین، بحث درباره صدق و کذب گزاره‌ها و باورهای دینی، پایانی ندارد؛ تا بشر هست و عقل هست و دین هست، این بحث‌ها هم خواهند بود. انسان‌ها همیشه می‌توانند خود را مشغول این مسائل کنند و درباره اینکه باور به خدا، زندگی پس از مرگ، نبوت، وحی و... صادق است یا کاذب، با یکدیگر سخن بگویند. هیچ رای قطعی و نهایی هم در اینجا وجود ندارد؛ رایی که همگان، همیشه آن را بپذیرند. از سوی دیگر، صدق و کذب کثیری از باورهای دینی را نمی‌توان با استدلال عقلی نشان داد، چون از اساس خردگریز هستند.   آنچه مهم‌تر است و مقدم است بر صدق گزاره‌ها و باورهای دینی، بهداشتی و انسانی کردن دین است. دینِ بهداشتی و انسانی، دینی است فروتن و حداقلی نه متکبر و حداکثری؛ دینی که ادعای گزافی ندارد، ادعای همه‌چیزدانی ندارد و پایش را از گلیمش هم درازتر نمی‌کند. دینی که ما را دعوت نمی‌کند به اینکه از درونش، سیاست و اقتصاد و شیمی و فیزیک و نجوم و ریاضی و بیولوژی و پزشکی را استخراج کنیم. بلکه حد و حدود خودش را خوب می‌داند و رسالت مخصوص خود را دارد. دین بهداشتی و انسانی، به داوریِ عقل تن می‌دهد و با خردورزی، بر سر مهر است و استدلال‌ستیزی را یاد پیروانش نمی‌دهد. دینی که نقد را مغتنم و ارزشمند می‌شمارد و راه را برای آن باز می‌کند، چون پالایش و اصلاح و سلامت خود را در نقد می‌‌بیند. دینی که حقوق طبیعی را می‌پذیرد و تحمیل و اجبار را روا نمی‌دارد و آزادی وجدان آدمیان را محترم می‌شمارد. دین بهداشتی و انسانی، حامی و پشتیبان اخلاق است و منبع معنویت. دینی که معرفِ خدایی است که ایمان را به آدمیان هدیه می‌دهد و امید و اعتماد و امنیت و آرامش را در مؤمنان زنده می‌کند؛ نه خدای شکنجه‌گری که از عذاب بندگان و بردگانش لذت می‌برد. دینی که تقدم اخلاق بر شرع و شریعت را، با جان و دل می‌پذیرد و فقه را فدای اخلاقیات می‌کند. خلاصه، دینی که خطری برای دموکراسی و لیبرالیسم و ارزش‌های جهان مدرن ندارد.

سیر مطالعاتی برای شروع فلسفه

سلام دوستان،آیا فلسفه حرام هست؟اگر نه برای شروع چه کتابی خوب هست؟و من چند کتاب فلسفی درباره اثبات خدا دارم آیا لازم هست که قبل آنها منطق بخونم؟

مشاوره برای تحصیل در رشته فلسفه در دانشگاه

سلام خدمت تمام دوستان اسکدینی
بنده ۱۷ سالمه، پایه یازدهم هستم(سال آینده کنکور دارم). خلاصه عرض کنم من خیلی به فلسفه علاقه دارم، و خواستم مشورتی کنم در مورد مطالعه فلسفه در دانشگاه، و خواستم مقداری مفصل تر در مورد رشته فلسفه و حکمت اسلامی بدونم، که آیا برای مطالعه فلسفه اسلامی خوب هست؟یا حوزه بهتره؟ و این فلسفه رو تا چه سطحی و کدام کتاب های پایه دارند؟ و چه دانشگاه هایی این رشته رو دارن؟
ببخشید سوالم یمقدار مفصل شد. یا علی

امکان حلول امر مجرد در امر مادی

انجمن: 

با سلام
با توجه به پیشرفت علوم تجربی دانشمندان توانسته اند هزاران کتاب و مباحث علمی رو توی یک دی وی دی یا هارد و تراشه جای بدن
ایا صرف همین امر نمیتونه دال بر امکان حلول امر مجرد [ علم) در امر مادی ( تراشه) باشه؟

بخشش گناهان از نگاه فلسفه و علم نفس

انجمن: 

سلام
اينكه در بعضي دعاها آمده كه خداوند مي تواند از مجازات گناهان چشم پوشي كند چگونه با اين مطلب كه عذاب گناه از عواقب خود عمل است قابل جمع است؟
اگر عذاب خود عمل است چگونه گريزي از آن است؟ و چگونه مي تواند به اذن خداوند خنثي شود

هدف از خلقت ما چيست؟

انجمن: 

با سلام و طلب خير براي همه دوستان.
آيا خلقت انسان هدفي رو دنبال ميكند يا فقط بايد در دنياي مادي خودش انگلي زندگي كند .و نبايد به حقيقت وجودي خودش پي ببره !؟

عدالت خداوند و نامساوی بودن توانایی افراد در آیه 32 سوره زخرف

سلام.
از کل دوران تحصیلم قبل دانشگاه در درس دینی یک جمله خیلی خوب یادم مونده : دنیا مزرعه آخرت است.
لطفا در مورد بی عدالتی خداوند در دنیا و نامساوی بودن توانایی افراد که یه سری ذلیل و علیل فقط روز می گذرونند و مسخره عام و خاصند و ثانیه ثانیه زجر می کشند و افرادی در مقابل قوی و خوب هستند و حال دنیا رو می برند و حسرت به دل دیگران می گذارند توضیح دهید.
لطفا در مورد آیه ۳۲ زخرف توضیح دهید .

ارتباط فلسفه با جنون / عالم مفارقات

هوالنور

با سلام و عرض ادب

1-ببخشید میخواستم بدونم چرا میگن افرادی که فلسفه میخونن بعضیاشون خودکشی میکنن یا دچار جنون میشن؟
ایا افراد مجنون ذهنشان کشش درک اینگونه مسایل رو نداشته ؟یا عامل دیگری دخیل هست

2-و اینکه ایا تفکر به عالم عقول و مفارقات ممکنه باعث بشه پیامهایی از ملکوت دریافت بشه؟
مگه اصلا انسان میتونه با تصورات خودش که نمیدونه واقعا عالم عقول چه شکلی هست واقعا به انجا راه پیدا کنه ؟(صرفا با تفکر)
متشکرم