حکمت

آیا طبق نظر آیت الله جوادی، کسی که چند همسر دارد از نظر حکماء عادل نیست؟

سلام علیکم
باعرض ادب احترام به محضر استاد گرامی و کاربران محترم

بنده مدتی پیش مطلبی را به نقل از حضرت استاد جوادی آملی(حفظه الله ) دیدم که برایم ایجاد سوال نموه است

متنی که مشاهده کردم این بود:

عدالت بین زوجات از دیدگاه فیلسوف
سوال ( از محضر حضرت استاد سوال میشود)
ضمن عرض ارادت و مسئلت سعادت و سلامت براي آن جناب معروض مي دارد حضرتعالي در يک سخنراني فرموديد اگر کسي دو يا سه زوجه اختيار کند و در بين آنان عدالت را رعايت کند از نظر فقهي از عدالت خارج نشده وفقيه انرا عادل مي داند ولي اين شخص از ديدگاه فيلسوف و حکيم عادل نيست. اکنون اين سوال مطرح است با توجه به مطلب ذکر شده عدالت رسول اکرم صلي الله عليه و آله و ائمه دين عليهم السلام از نظر حکيم و فيلسوف چگونه ارزيابي مي شود؟
جواب(حضرت استاد پاسخ میدهند)
بسم الله الرحمن الرحيم 1. انسان کامل معصوم عدل ممثّل است و همه شئون علمي و عملي وي تعديل شده و از گزند افراط و آسيب تفريط مصون است.
2. تعدّد همسر درباره معصوم (عليهم السلام) براي حکمت است نه ارضاي غريزه. عدل کامل مقتضي رعايت مصالح فردي و جمعي است. «لا يقاس بآل محمد احدٌ.»

آيت الله جوادی آملی 6/8/1388

و اما سوالاتی که اکنون از محضر شما استاد گرامی و کاربران محترم دارم این است که

1- آیا نقل قولی که از حضرت استاد جوادی آملی (حفظه الله)بیان شده است حقیقت دارد؟(اصل نقل و قول آیا صحیح است)
2- اگر اصل نقل قول صحیح است ،منظور حضرت استاد از این عبارت«اگر کسي دو يا سه زوجه اختيار کند و در بين آنان عدالت را رعايت کند از نظر فقهي از عدالت خارج نشده وفقيه انرا عادل مي داند ولي اين شخص از ديدگاه فيلسوف و حکيم عادل نيست» چیست؟

اگر حقیر را در فهمیدن این مطلب یاری بفرمایید سپاسگزار خواهم بود

اللهم اجعل عواقب امورنا خیرا
یازهراسلام الله علیها

دو راهی و اختیار

سلام.
چرا باید انسان به آینده جاهل باشد تا در دوراهی قرار بگیرد و بعضی نابود شوند و بعضی به خوشبختی برسند ؟!
فرض انسان که علم به آینده ندارد یا ساده تر به دلیل علم نداشتن به نتیجه کاری را انجام‌دهد و بدبخت شد جبران هم عمرا بشود در این زمانه یا دنیا انجام‌ کرد ، چه کاری باید بکند؟
(حکایت چی فکر می کردیم چی شد... )

وادار کردن خدا به اجابت دعای بنده اش

انجمن: 

سلام.
وقتی تاریخچه زندگیم رو ورق می زنم جز نابودی و تلاش بیهوده چیزی نبوده.تقدیر اینجور بوده که شر و بلا دور و برم باشه.اما حالا که همه ی زمان ها تلاشم ثمره ای نداشته و دنبال مقصر بگردم و عمرم رو تلف کنم و ببینم جبر اجتماعی و علل پیشین و ... باعث این وضعیته
مرگ یک بار و شیون یکبار این کار بکنم :
[SPOILER]

ابولبابه انصاری در زمان پیامبر خودش رو برای پذیرش توبه به ستون مسجد النبی می بندد و ۷-۸ روز در اعتصاب کامل غذا می ماند در حال مرگ آیه برای درخواستش نازل می شود و ..

[/SPOILER]

بنده هم اینچنین در امتناع از خوردن بمانم یا معجزه می شود بالاخره خداوند مدیون می شود کاری می کند یا از گرسنگی می میرم و از زندگی کوفتی راحت می شم.
نظر شما چیست ؟؟

عدالت خداوند و نامساوی بودن توانایی افراد در آیه 32 سوره زخرف

سلام.
از کل دوران تحصیلم قبل دانشگاه در درس دینی یک جمله خیلی خوب یادم مونده : دنیا مزرعه آخرت است.
لطفا در مورد بی عدالتی خداوند در دنیا و نامساوی بودن توانایی افراد که یه سری ذلیل و علیل فقط روز می گذرونند و مسخره عام و خاصند و ثانیه ثانیه زجر می کشند و افرادی در مقابل قوی و خوب هستند و حال دنیا رو می برند و حسرت به دل دیگران می گذارند توضیح دهید.
لطفا در مورد آیه ۳۲ زخرف توضیح دهید .

لیست آیات منسوخ

انجمن: 

بسم الله الرحمن الرحیم

سلام

ما ننسخ من آیه او ننسها نات بخیر منها او مثلها.

واضح هست که بعضی از آیات قرآن توسط خود قرآن نسخ شده اند.

اما اون چیزی که همیشه ذهن من زو مشغول می کنه

اینه که دقیقا منسوخ ها کدامند و ناسخ ها هم کدامند؟

یه لیست کامل اگه باشه که چه بهتر!
ممنون:)

سؤالات بنیادی ۲

سلام.
فقط اولش می گم من خسته ام!
۱- خدا می گوید انسان مختار است . مثلا ما هم اعمالی انجام می دهیم و می فهمیم این راه اشتباه بوده و باعث نابودی انسان می شود.آیا خدا خودش تقدیر را برای فرد رقم زده تا به نابودی کشانده شود ( طبق آیه قرآن که هرکس را بخواهد هدایت می کند هر کس را بخواهد گمراه می کند) افرادی که در زندگی به خاک سیاه می نشیند و یا آبروی آن ها می رود آیا اعمالی که انجام دادند به خواست خداوند بوده ؟
خداوند شیطان را نیز عامل گمراهی می داند و به گفته خودش او را مجازات خواهد کرد.چه کسی خداوند را مجازات خواهد کرد ؟! او که با سند طبق آیه خودش را گمراه کننده می داند؟
او از ترس مجازات غایب است ؟

۲- آیا ما مثل بازیگزان تئاتر بازیچه دست نمایشنامه های خداوند هستیم؟

چرا امام زمان (عج) در دوران غیبت، سوالات و شبهات را از کانال نایبان، پاسخ نمی دهند؟

سلام و درود بر شما اساتید بزرگوار سایت اسکدین
سوالی که برام پیش اومده این هست.
ما در دوره ای زندگی می کنیم که از نعمت دیدن و ارتباط امام حی و حاضر حضرت اباصالح مهدی (عج) برخوردار نیستیم و ادعا می شه برخی افراد خاص و مومن که به درجات بالایی رسیدند تونستند با ایشون در ارتباط باشند!
وضع کنونی دنیا علل الخصوص کشور ما این هست که شبهات بسیار زیادی بوجود اومده که به ظاهر پاسخش در اختیار حضرت امام زمان (عج) هست.
سوالات زیادی من جمله اینکه همسر قابیل که بود چون سه نوع همسر برای ایشون معرفی شده! اینکه آیا فسیلی که در کوههای آرارات کشف شده همون کشتی حضرت نوح نبی (ع) است؟ زمان دقیق شهادت حضرت زهرا (س) و آرامگاه ایشان!
داستان رگ های صورت که 360 عدد هستند و 180 ثابت و 180 متحرک هست که اگر جای اینها عوض می شد انسان نمی تونست صحبت کنه! داستان ذوالقرنین اینکه این شخص دقیقا که بود؟ (کوروش یا امام علی (ع) یا داستان غیبت امام زمان (عج) در قرن های قبل و ظهورشون در قرن های بعد یا ....)
خود کارشناسان محترم وب سایت اسکدین می دونن چه تعداد شبهاتی ساخته می شه که در انتها گفته می شه: فعلا اثبات نشده! فعلا مشخص نشده!
در این وضع، چرا نایبان امام عصر (ع) این شبهات رو از امام زمان (عج) نمی پرسند؟ آیا قرار هست تمام این شبهات پس از ظهور امام زمان (عج) و با آوردن تفاسیر صحیح قرآنی و ... افشا شند؟
البته در مورد زمان شهادت حضرت زهرا (س) بنده شنیده بودم که یکی از علما خدمت حضرت امام زمان (ج) شرفیاب می شند و زمان شهادت رو دقیقا از ایشون می پرسند و حضرت می فرمایند: به قدری مصیبت بزرگی هست که زمان دقیق بیان نشده تا شیعیان ما ایام بین آن دو تاریخ رو (به عنوان ایام فاطمیه) عزاداری کنند! ولی خوب کلی سوالات هست که حتی بسیاری از عرفا از امام (عج) دارند که نیاز هست بپرسند! من خودم کلی سوالات دارم که در انجمن های تخصصی هم پاسخی براش پیدا نکردم!
با تشکر...

سوال درباره حکمت خدا و مصلحت اجابت دعا

انجمن: 

[="Navy"]سلام

1- در بعضی موارد میشنویم که یکی از دلایل عدم استجابت دعا ، به مصلحت نبودن آن است.
با این توضیح که مصلحت اینجا یعنی در کل به نفع شما نیست درحالی که فکر میکنید به نفع شماست

2- در بعضی موارد میشنویم که دعای ما مانند درخواست سوزن است توسط یک بچه از مادرش . میداند به او ضرر خواهد زد لذا به او نمیدهد (این مثال را در برنامه سمت خدا شنیدم)

با توجه به اینها چند تناقض یا سوال به وجود می آید:

1- آیا برای خداوند «حکیم» لازم است تمام ابعاد و زوایای دقیق دعا را توضیح دهیم؟
برای تبیین سوال مثالی میزنم:
اینکه از خداوند سوزن بخواهیم و بخاطر ضرر آن به ما ندهد ، درحالی که خدا میتواند علم استفاده از آن را به ما همراهش بدهد یا علم علت ضرر را به ما بدهد یا سوزنی بدهد که تیزیش کم باشد یا در تقدیر ما ضرر آن سوزن را بردارد (دعاهای ما معمولا صد در صد ضرری نیستند و حتما جنبه های مثبت داشته اند که آن را مطالبه کرده ایم)
یک جوکی هست که میگوید شخص سیاه پوستی گفت چه میشد من سفید بودم ، که ناگهان تبدیل شد به دستمال کاغذی . اگر طبق آن مثال سوزن ما حکمت خدا را نادیده بگیریم خیلی دعاها ترسناک میشود و مجبوریم کاملا زوایای آن را برای خدا مشخص کنیم !

2- جایگاه دعاهای کلی چه میشود؟
مثال:
آیا کسی که دعای ربنا آتنا فی الدنیا حسنه را میخوانده نیاز است موقع بیماری دعای جداگانه ای برای شفا ، موقع تنگدستی درخواست رفع گره و قضای حاجت و... بکند؟ یعنی نیاز است یکی یکی این حسنه ها را برای خداوند حکیم بشماریم تا اجابت کند؟
مثلا اگر جایی سیل آمده عده ای گرفتار شده اند باید تک تک اسم ببریم که خدایا اینها را نجات بده یا کلی بگوییم هم خداوند حکیم متوجه شده و اجابت میکند؟

3- در یک نگاه کلی ، میتوان گفت دعاهای جزئی توهین به حکمت+علم خداوند است.
اصل جایگاه دعا و طلب از خداوند قطعی و محفوظ است ولی اینکه یک دعای کلی بکنیم و هزاران چیز در دل منظورمان باشد آیا کفایت نمیکند؟ باید تک تک نام ببریم و چیزهای متفاوت از خداوند بخواهیم؟

4- با توجه به اینکه اساسا هر اعطا یا عدم اعطای نعمتی خود زمینه ی آزمایش است و چیزی از پیش بصورت جبری نوشته نشده است ، آیا این خلاف عقیده شیعه نیست که بگوییم خداوند فلان نعمت را نداده چون به ضرر ما بوده و باعث انحراف میشد و...؟ آیا این نزدیک به نگاه جبری نیست؟

5- بعضا میبینیم عده ای به وسیله ی نعمتی که مدتها برای آن دعا و طلب میکردند منحرف شدند. در چنین مواردی مصلحت خداوند کجا بوده که فقط برای عدم اجابت دعاهای ما پای مصلحت خداوند به پیش کشیده میشود؟ (کارشناس محترم توجه کنید که منظورم علل عدم استجابت دعا نیست در این سوال)

6- با توجه به ابهامات فوق ، بنده جایگاهی برای مصلحت در استجابت دعا نمیتوانم متصور شوم. مگر اینکه خودمان در دعا قید کنیم. دعاهای کلی را کافی میدانم مگر اینکه بخواهیم بیشتر با خدا حرف بزنیم (عاشقانه). و...
اگر اینها غلط است با استدلال پاسخ بفرمایید.

ممنون.[/]

تفاوت عوالم فلسفه با عوالم عرفان

سلام
من چند وقت پیش یک مطلبی می خوندم که این شعرای بزرگ که هم عارف بودن و هم فیلسوف، در بطن حرفاشون از عمق و پیچیدگی های بسیاری از درون عوالم خلقت سخن می گفتند

در جایی خوندم که کسی که فیلسوف هست به بسیاری از عوالم (که برزخ نزدیک ترینشون هست) دائم در سفر هست مثل امام خمینی استاد مطهری و ایت الله طباطبایی در عصر ما و افلاطون و بطلمیوس و دیگران در عهد باستان!

الان سوالم این هست که ما اصلا چند نوع علم داریم که باعث کشف عوالم می شوند و تفاوتشون در چیست؟( مثل علم حکمت-علم فلسفه-علم عرفان و غیره)

با تشکر