توفیق

تنها کاری که باید بکنیم

انجمن: 

در علوم مختلف معمول است که سعی می کنند نظریه ای بدهند که در عین ساده بودن ، دربرگیرنده چند نظریه قدیمی تر باشد. به عبارت دیگر ، در هر علم ، مطلوب است که "چند نظریه" یا "چند فرمول" را به "یک نظریه یا فرمول" فرو کاهند.

حالا کاری به این مطلب ندارم.

ما در زندگی با مسایل گوناگونی روبرو هستیم: تقوا ورزی ، لزوم اخلاص ، تربیت صحیح فرزند ، مدیریت خانواده ، ارتباط با همسر ، اقتصاد و ...

در هر کدام از این زمینه ها و زمینه های دیگر زندگی ، ما باید تلاشهای فراوانی بکنیم و مسیر درست را بشناسیم و آن را با استقامت بپیماییم.

هر یک از این حوزه های مختلف ، خیلی کار دارد. در هر کدام ، باید شیوه و راهبرد درست را شناخت و آن را انجام داد.

اینطوری ، با لیست طولانی از راهبردها و نکته های اخلاقی و تربیتی و روانشناسی و ... مواجهیم که علماء مربوطه ما را توصیه به رعایت آنها می کنند.

آیا می توان همه این ها را در یک جمله واحد ، جمع نمود؟

به نظر می رسد بتوانیم اینکار را انجام دهیم.

تنها کاری که ما باید بکنیم این است که کارهایی بکنیم که ما را در مسیر هدایت الهی قرار دهد. و از کارهایی که ما را از "هدایت الهی" دور میکند بپرهیزیم.

اگر ما در مسیر " هدایت الهی " قرار بگیریم ، خداوند ما را در هر یک از حوزه های زندگی ، به راه درست ، هدایت خواهد نمود. البته منظورم این نیست که الزاماً نیروی غیبی دست ما را میگیرد و به جای ما ، در هر حوزه کار صحیح را انجام می دهد! بلکه منظورم این است که مجموعه عوامل مادی و غیر مادی جهان ، چه ما بدانیم و متوجه باشیم و چه ندانیم و متوجه نباشیم ، جوری رقم می خورند که ما را در "مسیر درست" قرار دهند.

مثلا ممکن است با تاکسی جایی برویم و در طول راه در تاکسی رادیو روشن باشد و سخنرانی دانشمندی پخش شود و از قضا ، موضوعش همان چیزی باشد که ما به آن نیاز داریم! خوب ، این ، هدایت الهی است.

یا درباره درس خواندن فرزندمان حساسیم و میخواهیم به درس خواندن تشویقش کنیم ولی حرف ما را گوش نمی دهد ، ناگهان اتفاقی در جایی با کسی دوست می شود و آن دوست جدیدش علاقه به درس را در او ایجاد می کند. این هم یکجور هدایت الهی است. زیرا ممکن بود به جای یک دوست خوب ، با فرد بدی آشنا و دوست می شد و مشکل تربیتی ما حادتر می شد.

پس ما باید ببینیم چه عواملی ، ما را از هدایت الهی دور می سازد ، و چه عواملی ما را در مسیبر هدایت الهی قرار می دهد. آنها را رعایت کنیم. اگر مجموعه این عوامل را رعایت کنیم ، و مواظب باشیم که بر آنها استقامت داشته باشیم ، هدایت الهی ، مسیر زندگی ما در حوزه های مختلف را درست خواهد کرد.
این هدایت ، گاهی توسط عوامل پیدا ( محسوس) انجام می شود و گاهی توسط عوامل نامحسوس.

اگر ما این عوامل را رعایت کنیم ، فرشتگان در زندگی کمک ما خواهند کرد: نحن اولیاوءکم فی الحیوة الدنیا

اما اگر این عوامل را رعایت نکنیم ، شیاطین مونس ما خواهند شد.

البته این به معنی عدم مطالعه کتاب و عدم مشاوره با کارشناسان و عدم استفاده از علم علماء نیست. بلکه به این معنی است که یا ما دچار مشکلی نمی شویم که خیلی حاد باشد و راه حل آن سخت باشد ، یا اینکه مشکلاتمان کمتر می شوند و همان مشکلات کم ، با توجه و تلاش عادی و نه زیاد سخت ، حل خواهند شد. مثال:

گاهی برای یک موضوع تربیتی ، با صد کارشناس صحبت می کنید اما باز به نتیجه دلخواه نمیرسید و هنوز 80% مشکل باقی مانده است.
گاهی برای یک موضوع تربیتی ، با یک کارشناس صحبت می کنید و با اندک راهنمایی که ایشان میکنند ، مساله کاملا و بدون هیچ کراهتی ، حل می شود.
گاهی هم مسأله خود بخود حل می شود و ما متعجب می مانیم که چگونه شرایطی خارج از اختیار و تصمیم و انتخاب ما جور شد تا این مساله حل بشود بدون اینکه ما متحمل کوچکترین زحمتی بشویم.

به نظرم ، مطلبی که در بالا عرض کردم ، با آیات شریفه متعددی موافق است، از جمله:

- من أعرض عن ذکری فإن له معیشة ضنکا.

هر کس از "یاد من" رویگردانی کند ، زندگی اش تنگ ( = پر زحمت و پر مشکل) می شود.

نتیجه دیگر: هر کس به یاد من باشد ، تنگناهای زندگی اش رفع می شود.

این "یاد من" همان " عوامل هدایت " هستند. همان چیزهایی که عرض کردم باید انجام دهیم تا در مسیر هدایت الهی قرار بگیریم و چیزهایی که باید نکنیم تا از مسیر هدایت الهی دور نشویم.


- ألن یکفیکم أن یمدکم ربکم بثلاثة آلاف من الملئکة منزلین. بلی إن تصبروا و تتقوا و یأتوکم من فورهم هذا یمددکم ربکم بخمسة آلاف من المئلکة مسومین.

در این آیه ، لفظ دشمن ، میتواند بر عامل و فاکتور "ضد " سعادت انسان ، اطلاق شود ( در معنای وسیع آن). و صبر و تقوا نیز همان "عوامل هدایت" هستند. "ملئکة" نیز نوعی عوامل هدایت غیر محسوس الهی است.

- ما أصابکم من مصیبة فبما کسبت ایدیکم.

هر مصیبتی (مشکل و سختی) که به ما میرسد ناشی از اعمال نادرست ماست (عدم رعایت عوامل هدایت).
اگر ما عوامل هدایت را رعایت کنیم ، کار سوئی از ما صدر نخواهد شد. نتیجتاً مصیبت و مشکل سختی هم برای ما پیش نمی آید.

- ان تنصروالله ینصرکم.

"تنصروا الله" یعنی ما عوامل هدایت را رعایت کنیم. "ینصرکم" یعنی هدایت الهی مشمول ما می شود.

----------------------------------
تکرار می کنم:
اینکه عرض شد "تنها کاری که ما باید بکنیم این است که کارهایی بکنیم که ما را در مسیر هدایت الهی قرار دهد. و از کارهایی که ما را از "هدایت الهی" دور میکند بپرهیزیم" به معنی عدم استفاده از کتاب و درس و علم و مشاوره و مشورت و تلاش و فکر و تصمیم و اقدام نیست. بلکه اگر هدایت الهی مشمول ما شود ، اینها ثمربخش می شوند و به نتیجه مطلوب ختم می شوند. اما اگر هدایت الهی مشمول ما نشود ، اینها هر اندازه هم از لحاظ کمی زیاد باشند باز نتیجه مفید لازم را نخواهند داد.

شناسایی علل و عوامل آسیب و توفیقات فردی و اجتماعی و راهکارها

سلام عزیزان@};-

یکی از علل و عوامل عمده ای که موجب نفوذ و بروز آسیب های متعدد فرهنگی، عقیدتی، اخلاقی، معنوی، اجتماعی، اقتصادی و ... در کانون خانواده ها و جامعه دینی ما گردیده و جامعه و خانواده ها عمدتاً در تربیت نسل متعهد، ارزشی، مسئولیت پذیر و تأثیرگذار کمتر به توفیق شایسته و بایسته ای دست یافته اند عدم آگاهی و آشنایی لازم با علل و عوامل آسیبها و تهدیدهای فکری، فرهنگی و اجتماعی و ... از یکسو و ناآشنایی و فقدان آگاهی نسبت به علل و عوامل و فاکتورهای علمی و مهارتی کسب موفقیت در تربیت دینی، اخلاقی ایشان از سوی دیگر بوده است و یا علیرغم وجود آگاهی اهتمام جدی در جامعه و خانواده ها برای بکارگیری این فاکتورهای مؤثر تربیتی وجود نداشته است.

از آنجاییکه قطعاً همه شما عزیزان و فرهیختگان محترم سایت، با علل و عوامل آسیبها و موفقیت ها و راهکارهای پیشگیری و مقابله با آنها تا حدود زیادی چه از طریق تجربه شخصی و اجتماعی و یا مطالعه و رصد اوضاع و احوال فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، دینی و اخلاقی و ارزشی جامعه آشنا هستید. استدعا می کنم برای پربار شدن این تحقیق و بهره مندی و استفاده دیگر عزیزان در عرصه زندگی فردی و اجتماعی یافته های تان را در همین فضا به اشتراک بگذارید.

انتظار می رود عزیزان نمونه های عینی و کاربردی را که در زندگی خود تجربه کرده و یا در زندگی دیگران یافته اند بصورت مختصر و موجز بصورت دسته بندی شده و منظم (علل و عوامل و راهکارها) بیان کنند تا بیشتر مورد استفاده قرار گیرد.

با تشکر و سپاس@};-

درس زندگی از لابلای دعاهای امام سجاد (ع)


خدایا سه خصلت است که مرا از درخواست از تو باز می دارد Sad در دعای کمیل هم داریم : گناهانی که مانع استجابت دعا میشوند)



اول : امری که به آن فرمان داده ای اما من در انجامش درنگ کردم[=&amp]
[/][=&amp]دوم : کاری که مرا از آن نهی نمودی اما بسویش شتافتم[/][=&amp]
[/][=&amp]سوم: نعمتی که به من بخشیدی اما در سپاسگزاریش کوتاهی نمودم[/]



فراموش کردن نماز...!!

انجمن: 

سلام
آیا تا به حال برایتان پیش اومده که نماز خواندن یادتان برود،منظورم اینه که فردی که 10-15 سال به طور مرتب نماز خوانده،گاهی میشه که مثلا شب متوجه میشه که نماز ضهر و عصر و نخونده؟؟!!اگر کسی چنین حالتی براش پیش اومده،ممنون میشم بنویسه
و سوالم از کارشناسان این هست که این فراموشی به نظرم طبیعی نیست و نشانه ای دارد...آیا از بی ایمانی فرد هست؟از کثرت گناهانش هست؟از توفیق نداشتن در نماز خواندن و دوست نداشته شدن از طرف خدا هست؟از چه چیزی است؟؟؟؟لطفا رک و صریح باشید

راه سهل الوصول به نماز شب

سلام علیکم

خیلی شده که دوست داشته باشیم تا در سحر پاشیم و به مناجات بپردازیم اما نتونیم !
حالا به هر دلیلی
بنده قصد دارم در این تاپیک یک راه سهل الوصول ( ان شاء الله ) رو به شما معرفی کنم
یه پک جادویی :Nishkhand:
که اگه عنایتی بشود و همتی بکنیم؛ میتوانیم آن را انجام بدهیم.

حضرت آیت الله حق شناس بارها می فرمودند : ( کسی که نماز جماعت خوان باشد، اهل نماز شب می شود و کسی که نماز شب خوان است، اهل نماز جماعت است و این دو لازم و ملزوم یکدیگرند. )
اهمیت این سخن آن گاه جلوه میکند که در یک نظر اخلاقی، همه ی ما ملاحظه میکنیم که اهل نماز جماعت کم شده اند و غالب مردم، هنگام نماز به سوی جماعت نمی شتابند و گروهی هم که شرکت میکنند، کمترند. حتی بعضی مومنین هم به نماز جماعت کم لطف اند!
رهنمای سلوک صفحه 22

و این سخن، مطلب بزرگ و مهمیست. نماز جماعت غیر از مزایای دیگری که دارد و در جای خود قابل طرح است، این فایده را هم دارد که انسان را اهل نماز شب میکند و طبق فرمایش حاج اقا کسی که نماز شب میخواند، اهل نماز جماعت است.
البته ما هم باید خودمان برای بیداری در سحر مقداری تلاش کنیم.
یکی از دستوراتی که به ما داده اند و به قول یکی از عزیزان ردخور نداره، خواندن آیه آخر سوره کهف قبل از خواب است که با توجه باید انجام دهیم و یکی از اسباب مهم آن هم کوک کردن ساعت برای زمان مورد نظر است.

ان شاء الله همه ی ما اهل نماز جماعت و نماز شب شویم ...
التماس دعا


◊▫● صوتی سخنان زیبا: کادوهای خداوند به بندگان مورد لطف ●▫◊

انجمن: 

خیلی زیباست وقتی بنده با دل شکسته میگه: یا الله

بعد ملائکه شو جمع میکند و می گوید:
ملائکه ی من شاهد باشید، حاجتشو میدم، اما ده روز دیگه میدم

ملائکه میگویند:
خدایا اینقدر دوسش داری چرا امشب نمیدی؟

می گوید:
من میترسم امشب بدم، فرداشب نیاد، میخوام فردا هم بیاد، میخوام پسفردا هم بیاد
میخوام بیاد منو صدا بزند
اما من بهش میدم

ღღღ تولید اختصاصی اسک دین ღღღ


توفیق یا تلاش ؟

با سلام
آیا انجام دادن بعضی اعمال ( اعمال صالح) بستگی به تلاش انسان داره یا توفیق می خواد؟
گاهی بعضی از اعمال صالح هستند که توفیق انجامشون توسط انسان سلب می شه ؛ آنجاست که با خود می گوئیم سعادت می خواد یا توفیق نداشتیم.
تا چه حد انجام بعضی کارها به تلاش ما برمی گرده و توفیق ( سعادت انجام عمل) در این میان چه نقشی داره؟
آیا گناهان ما نیز در این میان تاثیر گذارند؟