تهمت

غیبت در فضای مجازی

سلام اگر ما با کسی یا کسانی در فضای مجازی غیبت یکی از اطرافیان یا خانواده را بکنیم که آن را نمیشناسند آیا چنین غیبتی حرام است؟  مثلا من درباره کاری که عمه ام کرده با دوستان مجازی ام حرف بزنم در حالی که آنها نه او را میشناسند نه دیده اند.  آیا برای من گناه غیبت محسوب میشود؟  اگر آن افراد در مقام همدردی و طرفداری از من به آن فرد توهینی بکنند یا قضاوت و تهمتی بزنند آیا آنها گناه میکنند؟ و آیا اگر گناه است گناهشان پای من است؟ مرجع :آقای خامنه ای

تهمت چه وقتی است؟

سلام  اگر حدس و گمانی درباره کسی بزنیم که نسبت به آن مطمئن نباشیم اما با ذهنمان همخوانی داشته باشد اما حدس در زمینه منفی باشد  آیا تهمت زده ایم؟ 

غیبت در موارد علنی

سلام! آیا بدگویی در غیابِ کسی که کاری رو به‌طورِ علنی در یک مکان عمومی انجام می‌ده غیبت محسوب می‌شه؟ مثلاً بدگویی از کارهای استادی که در کلاس خود در حضور دانشجوها اون کارها رو انجام می‌ده غیبت محسوب می‌شه؟ یا مثلاً بدگویی دانش‌آموزها از رفتارِ معلم‌شون؟ خیلی ممنون.

تهمت مصلحت آمیز

با سلام آیا تهمت مصلحت آمیز هم داریم؟ مثل صحبت هایی که گفته میشود امام صادق ع درباره زراره و یا برخی از شاگردان خود گفته بودند تا جانشان در امان بماند.

توبه از تهمت

سلام علیکم چگونه از تهمتی که زدیم توبه کنیم؟ مثل غیبت باید از همان فردی که به او تهمت زده ایم حلالیت بطلبیم یا به همه افرادی که تهمت را شنیده اند باید بگوییم حرفی که زده ایم تهمت بوده است؟

سه صافی

شده جایی باشین تو جمع دوستان، همکاران و یا خانواده و کسی بیاد بگه شنیدین
و یه مطلبی در مورد شخصی یا اشخاصی تعریف کنه گاهیی کنجکاوی باعث میشه با شوق گوش بدیم و از بس جالبه پیش دیگران هم بگیم و گاهی هم از این عمل ناراحت میشیم گاهی اعتراض می کنیم گاهی هم رومون نمیشه بگیم
یه حکایت جالب و راهکار در مورد اینجور مواقع یا مواقعی که حرف جالبی شنیدیم و می خوایم نقل بکنیم:

شخصی نزد سقراط رفت و گفت: گوش کن می خواهم چیزی برایت تعریف کنم. دوستی به تازگی در مورد تو می گفت.

سقراط حرف او را قطع کرد و گفت: قبل از اینکه تعریف کنی، بگو آیا حرفت را از میان سه صافی گذرانده ای یا نه؟

کدام سه صافی؟

اول از میان صافی واقعیت. آیا مطمئنی چیزی که تعریف می کنی واقعیت دارد؟

نه، من فقط آن را شنیده ام. شخصی آن را برایم تعریف کرده است..

سقراط سری تکان داد و گفت: پس حتما آن را از میان صافی دوم یعنی خوشحالی گذرانده ای.
مسلما چیزی که می خواهی تعریف کنی، حتی اگر واقعیت نداشته باشد، باعث خوشحالی ام می شود.

دوست عزیز، فکر نکنم تو را خوشحال کند..

بسیار خوب، پس اگر مرا خوشحال نمی کند، حتما از صافی سوم، یعنی فایده، رد شده است. آیا چیزی که می خواهی تعریف کنی، برایم مفید است و به دردم می خورد؟
نه، به هیچ وجه!
سقراط گفت: پس اگر این حرف، نه واقعیت دارد، نه خوشحال کننده است و نه مفید، آن را پیش خود نگهدار و سعی کن خودت هم زود فراموشش کنى….

پ ن: واقعیت نمی دونم این مکالمه واقعا برا سقراط هست یا نه ولی مفهوم والا و زیبایی داره و قابل تامل و تفکره
پ ن 2: نتیجه اخلاقی داستان هر وقت کسی برامون چیزی تعریف کرد سه سوال قبل از باور : 1. این حرف واقعیت داره؟ از تعریف کننده بپرسیم مطمئنی به چشم دیدی؟ بگه از فلانی شنیدم؛ پس واقعیت داشتنش جای شک و شبهه اس. 2. این حرف باعث خوشحالی و حال خوب من میشه؟ 3. آیا این حرف مفیده و فایده ای به حال من داره؟

پ ن 3: نتیجه اخلاقی بعدی داستان هر وقت خوستیم برا کسی چیزی تعریف کنیم سه سوال قبل از تعریف از خودمون بپرسیم: 1. این حرف واقعیت داره؟ 2. این حرف باعث خوشحالی و حال خوب شنونده میشه؟ 3. آیا این حرف مفیده و فایده ای به حال شنونده داره؟
پ ن 4: یادمون باشه حال خوب و فایده منظور حال خوب و فایده ای که از نظر شرع و عقل توجیه پذیر باشه

برای رفع تهمت و غیبت چه راهکارهایی وجود دارد؟

سلام
برای رفع تهمت و غیبت چه راهکارهایی هست!؟

راهنمایی فرمایید

متشکریم