مطالعه

علوم پیشنهادی در دین اسلام

انجمن: 
سلام علیکم، در کل چه علومی پیشنهاد می شود؟ قال إمام علي(علیه السلام):« تَعـَلـَّموا العَرَبیّــﮥ و عَـلِّـموها النّاسَ زبان عربی را یاد بگیرید و آن را به مردم یاد دهید . حضرت امام علی (علیه السّلام) بفرزندش حضرت امام مجتبی (علیه السّلام) فرموده اند:هیچ عبادتی همانند تفکر و مطالعه در مصنوعات الهی نیست. منبع: سفینه ،((فکر)) ،صفحه 382    

.:.:.معرفي بهترين كتابي كه مطالعه كرديد .:.:. لطفا همه مشاركت كنند...

انجمن: 

بسم الله الرحمن الرحيم

سلام
به مناسبت سي و يكمين دوره برگزاري نمايشگاه بين المللي كتاب تهران بهترين كتاب يا كتاب هايي كه تا الان خوانديد را معرفي كنيد تا به دوستاني كه قصد بازديد از نمايشگاه و انتخاب و خريد كتاب دارند كمكي هم كرده باشيد...
لطفا همراه نام كتاب، نام نويسنده و حتما حتما موضوع كتاب ( مذهبي، رمان، علمي و...) را هم ذكر كنيد و اينكه كتاب مناسب چه قشري از جامعه( جوانان، كودك و نوجوان، بانوان و....) است... تخصصي و غير تخصصي بودن كتاب را هم مشخص كنيد...
لطفا در نظرسنجي تاپيك هم شركت كنيد
منتظر مشاركت شما هستيم...
باتشكر

اصول مطالعه و یادگیری

انجمن: 

سلام و درود
در این بخش به اصولی که باعث یادگیری و مطالعه بهتر شود با کمک دوستان خواهیم پرداخت@};-

عدم تمرکز در مطالعه و درک مطلب

سلام علیکم.
بنده مدتی است که در مطالعه احساس تنبلی میکنم و هر چقدر سعی میکنم بیشتر مطالعه کنم نمیتوانم و شکست میخورم همچنین مطالب برای بنده تقریبا گنگ است در حالی که همین مطالب را قبلا مطالعه کرده ام و متوجه هم میشدم اما الان که همین مطالب را میخوانم متوجه نمیشوم و هر چقدر سعی در فهم ان مطلب میکنم احساس کسل بودن و عصابیت میکنم و مسئله دیگر اینکه به خواب بنده مدتی است به شدت افزایش پیدا کرده است گاها وقتی بیدار میشوم احساس میکنم به اصلا نخوابیدم و میگویم با کمی ورزش با نشاط میشوم در حالی که بعد از ورزش هم این خواب الودگی از بین نمیرود شاید در طول روز حدود 11 ساعت و بیشتر در خواب باشم(11 ساعت پیوسته نیست) و زمانی که میبینم عمر در حال گذر است و نمیتوانم انطور که باید استفاده کنم اذیت میشوم و اینکه در کارها صبر ندارم و اگر تصمیمی بگیریم باید سریع انجام دهم.برای مثال تصمیم گرفته بودم ادبیات عرب را طی 2 سال به صورت اجتهادی بخوانم و خوب هم شروع کردم و مورد تشویق اساتید نیز قرار گرفتم بابت پیشرفت در طی مدت کوتاه اما مشکلاتی که در بین راه به وجود امد باعث شد مدتی وقفه ایجاد شود و الان که همان مطالب را میخوانم متوجه نمیشوم.احساس خستگی میکنم بین مطالعه و اذیت میشوم از این مسئله.ممنون میشوم بنده را کمک بفرمایید که چگونه مطالعه مفید داشته باشم و بروی متن متمرکز باشم.

برچسب: 

منظور از علم در آیات و روایات

با سلام و عرض خسته نباشید خدمت شما.
یه سوال داشتم.
در احادیث و روایات بسیار بسیار به یادگیری علم توصیه شده و برتری داشتن علم رو تاکید کردند.
در قران هم اگر اشتباه نکنم راجع به خوبی یادگیری علم باید آیه داشته باشیم.
سوالی که من دارم اینه که منظور از این علمی که در احادیث و روایات و قران به یادگیری اون توصیه کردند آیا فقط یادگیری علوم دینی هست یا هر علمی که بدرد انسان بخوره یادگیریش مفید و خوبه و شامل علم مورد تایید احادیث و روایات و قران میشه؟
چون الان کتاب های متنوع و بسیار خوبی در بازار هست که واقعا مطالب خیلی خوبی رو به انسان یاد میدن در زمینه های مختلف از جمله موفقیت/ازدواج/کسب درامد و.....آیا مطالعه ی این کتاب ها هم جز یادگیری علمی که در احادیث و روایات و قران توصیه شده میشه یا نه؟
مرسی ازتون.
خدانگهدار

راههای تقویت مطالعه در کشور

انجمن: 

با سلام
عرض ادب و احترام
خدمت اسک دینی های عزیز


به بهانه آغاز نمایشگاه بین المللی کتاب تایپکی را ایجاد می کنیم تا با همفکری اسک دینی های عزیز راه های را که موجب تقویت کتابخوانی در بین مردم مخصوصا جوانان و نوجوانان می شود را بررسی نماییم


مطالعه و کتابخوانی باعث افزایش سطح علمی افراد جامعه می‌شود و جامعه‌ای که عالمان بیشتری داشته باشد در مقابل مشکلات اجتماعی توان مقابله بالایی خواهد داشت و به آسانی می‌تواند در مسیر توسعه و پیشرفت قرار بگیرد.


افراد چنین جامعه‌ای در مقابل کلاهبردارن و شیادان و سوء استفاده کننده‌گان به راحتی تسلیم نمی‌شوند، شایعه و چاپلوسی را برنمی‌تابد و خام تبلیغات نمی‌شود و در مقابل هجمه های فرهنگی مقاومت می‌کنند.


مطالعه کتاب و کتابخوانی باید از سوی مردم تبدیل به فرهنگ شود و این فرهنگسازی باید از سوی نهادهای مربوط صورت پذیرد و این میان سهم نهادهایی که تاثیرگذاری بیشتری بر مردم و افکار عمومی دارند بیشتر است.


بالابردن سطح علمی به سبب مطالعه مخصوصا کتابخوانی جامعه نیازمند اموراتی است که در ذیل بدانها اشاره می‌رود.

پخش صدا در زنگ های تفریح حق الناسه؟

انجمن: 

سلام. اگر در زنگ تفریح در یک مکان آموزشی مداحی یا هر صدای حلالی را پخش کنیم در حق کسانی که مشغول مطالعه هستند
یا به هر دلیلی از این عمل راضی نیستند اجحاف کرده ایم؟ آیا باید مطمئن باشیم که این کار موجب آزار کسی نمی شود؟ متشکرم. مقلد رهبر هستم

دعای مطالعه.

سلام خدمت تمام اسک دینی ها.(مخصوصا درس خون ها:reading:)

بیایید از امروز قبل از مطالعه(مخصوصا درسی) دعای مطالعه را نیز بخوانیم...
[="Green"]
اللهُمَّ أخرِجني مِن ظُلُماتِ الوَهم
وَ أَکـرِمنـي بِنـــــــــورِ الفَهـم
اَللهُمَّ افتَح عَلَينا أبوابَ رحمتِک

وَ انشُر عَلَينـا خزائــنَ علومِـک

برحمتک يا أرحَمَ الـرّاحميـــن[/][1]

[="DarkGreen"]ترجمه[/]

خداونـدا مـرا خارج کـن از تاريـکي وهم************کرامت ده مـرا از روشنـي دانش و فهم
خداوندا به روي ما گشـا درهاي رحمت************بگستر گنج دانشـهاي خود بر روي امّت[2]

[="Blue"]قرائت این دعا نیز توصیه شده است[/]:

[="Green"] اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ أَنْ أَضِلَّ أَوْ أُضَلَّ ، أَوْ أَزِلَّ أَوْ أُزَلَّ ، أَوْ أَنْ أَظْلِمَ أَوْ أَنْ أُظْلَمَ ، أَوْ أَنْ أَجْهَلَ أَوْ أَنْ يُجْهَلَ عَلَيَّ
اللهم انفعني بما علمتني و علمني ما ينفعني و زدني علما و الحمد لله على کل حال اللهم إني أعوذ بک من علم لا ينفع و من قلب لا يخشع و من نفس لا تشبع و من دعاء لا يسمع
[/][3]

[="DeepSkyBlue"]دايا به تو پناه مي برم از اين که گمراه کنم و يا گمراه گردم، بلغزانم و يا بلغزم، ستم کنم يا ستم بينم، به ناداني کشانم و يا خود دچار آن گردم. بار خدايا مرا با علمي که به من آموختي سودمند گردان و مرا به علمي رهنمون ساز که مرا سودمند افتد. خدايا بر مراتب علم و آگاهي من بيفزا . سپاس حقيقي در تمام حالات از آن خداوند متعال است. بار خدايا بتو پناه مي برم از علمي که سودمند نيست و از قلبي که خشوع و انعطاف در برابر حق، بدان راه ندارد و از هوسي که سير و اشباع نمي گردد و از دعايي که اجابت نمي شود[/][4]

(اگه دقت کرده باشین تکه ی آخر دعای دوم چقدر شبیه تعقیب نماز عصره:ok:)
والله موفّق

پی نوشت:
1: قمي، شيخ عباس، مفاتيح الجنان، دعاي مطالعه.
2:ترجمه به نظم از حسين صفره
3:شهيد ثاني، منيةالمريد
4:منيةالمريد، ترجمه، حجتي، سيد محمد باقر، آداب تعليم و تعلم در اسلام

برچسب: 

چگونه می توان به کمال رسید؟


بسم الله الرحمن الرحیم

با سلام خدمت شما دوستان عزیز و سروران گرامی

به نظر شما راه رسیدن به کمال چیست؟
آیا فقط با نماز خواندن و قرآن خواندن و گریه کردن انسان به کمالات عرفانی واخلاقی میرسد؟
امام باقر علیه السلام میفرماید : الکمال کل الکمال التفقه فی الدین. انسان باید فقیه بشود باید نکته سنج بشود و برای کسب معارف دین بکوشد. چندی پیش خدمت یکی از علمای قم بودیم ایشان صحبتی کردند که خیلی من را متحول کرد.ایشان در قسمتی از سخنرانی یک داستانی را بیان کردند که من فقط به ذکر همین داستان برای شما بسنده میکنم و باقی صحبت را از زبان خود ایشان بشنوید.

ایشان میفرمود در زمان طاغوت حکومت یکی از علما را دستگیر کرده بود و به زندان انداخته بود .این عالم ربانی در زندان با یک پیرمرد روستایی هم اتاق شده بود.وقتی که این عالم قرآن میخواند، آن پیرمرد گریه میکرد و به پهنای صورت اشک میریخت وخیلی ناله های جانسوزی می زد به طوری که این مرد فقیه منقلب شده و پیش او رفت و از او پرسید چه میفهمی از این قرآن که این طور گریه میکنی؟ یک کمی خرج من میکنی و از دریای معارف قرآن به من می آموزی تا من هم مثل تو گریه کنم.آن پیرمرد روستایی گفت من در خانه یک بز دارم که ریشش مثل ریش تو است وقتی قرآن میخوانی یاد آن بز می افتم و از درد دوری او میگریم .
خوب در این داستان دقت کنید !!
نکند گریه های ما و نماز های ما و عبادات ما هم مثل آن مرد روستایی باشد

ادامه صحبت ها را از زبان حجت الاسلام والمسلمین سیدجمال الدین موسوی بشنوید:


اصول اساسی مطالعه

اصول اساسی مطالعه
برای یک مطالعه ی موثرومفید چه اصولی بایدرعایت شود؟
چگونه می توان بهره وری مطالعه را افزایش داد؟
نکاتی که دراین قسمت مطرح میشوند شایدخیلی ساده به نظربرسند،اما همین نکات ساده به میزان غیرقابل تصوری درکیفیت مطالعه تاثیر دارند. این اصول،تقریبا ارتباطی با موضوع یا عنوان درسی ندارند و به عبارت بهتر،اصولی هستند که باید همیشه و در هر درسی رعایت شوند. یک نکته ی ظریف دراستفاده از این اصول آن است که دانش آموزان تصور میکنند باید زمانی راصرف آنها نمایند،درصورتی که از وقت خود میتوانند به شکل دیگری بهره ببرند.این تصورغیرمنطقی باعث می شود دانش آموزان به همان شیوه های نادرست خود ادامه دهند. برخلاف تصور،رعایت این اصول،حتی اگردرابتدای کارزمانی را از وقت دانش آموزان بگیرد، درادامه به شدت موجب صرفه جویی در زمان خواهد شد.
کل خوانی
یک اشکال مهم دانش آموزان در مطالعه این است که آنها مطالب را جزء جزء خوانده و بعد این اجزاء را به هم ارتباط میدهند.کل خوانی یک اصل بسیار مهم درمطالعه است ومنظور ساده از آن این است که قبل ازشروع مطالعه هر کتاب یا موضوع کلی،ابتدا باید چهارچوب یا طرح کلی ازآن در ذهن ایجاد کنیم.کلی خوانی باعث ایجاد ارتباط بیشتر بین مطالب و همچنین ایجاد نظم ذهنی میشود.بنابراین درمطالعه توصیه میشود وقتی کتاب یایک موضوع کلی را شروع میکنید. ابتدا برفهرست مطالب توجه وتمرکز نمایید.ببینید چه ارتباطی بین مطالب وجود دارد؟درموردکدام موضوعات سابقه ی ذهنی دارید و کدام مطالب جدید هستند؟بعد از آن در یک فرصت زمانی مناسب و با حوصله و تامل کتاب را از ابتدا تا انتها ورق بزنید و مجموعه مطالب آن را مرور نمایید.مطمئن باشید همین کار ساده و وقت اندکی که برای بررسی فهرست و مرور مطالب صرف می کنید،بازده مطالعه شما را چندین برابر افزایش خواهد داد.
با رعایت اصل کل خوانی به ارتباط بین مطالب و ایجاد نظم ذهنی خود کمک کنید.
توجه به عناوین و سرفصلها
هر مطلب کلی از کتاب وبخشهای مختلف آن از یک سری سرفصلها وعناوین فرعی تشکیل شده است.شاید باور نکنیدکه همین سر فصلها وعناوین فرعی چقدر دریادگیری و درک بهتر مطلب میتوانند مؤثر باشند.برای شما پیش آمده، سر جلسه امتحان به سؤالی بر خوردهاید که می دانید حتما جواب آن را خواندهاید ولی هر چه به ذهن خود فشار می آورید این جواب را به خاطرنمی آورید.دلیل این امرهمین است که درحین مطالعه عناوین رامانند متن کتاب خوانده اید.
توجه و تمرکز بر سرفصلها و عناوین فرعی نه تنها موجب تقویت هشیاری میشود،بلکه باعث میگردد شما ارتباط بین مطالب را گم نکنید و بدانید که بین قسمتهای مختلف یک موضوع چه ارتباطی وجود دارد.بنابراین توصیه میکنیم که درآغاز هرفصل،هم به موضوع اصلی وهم به عناوین فرعی با دقت بیاندیشید وسعی کنیددرذهن خودارتباط بین مطالب را با دقت جا بیاندازید.
کلید بر روی سرفصلها و عناوین فرعی تامل و تمرکز کنید.
شیوه ی یادگیری
دو شیوه ی یادگیری وجود دارد .متراکم و فاصله دار،در شیوهی متراکم،فرد وقتی شروع به مطالعه می کند تا زمانی که فرصت دارد پیش می رود واستراحتی برای خود درنظرنمی گیرد.امادر شیوه ی فاصله دار،فرد زمان هایی را برای مطالعه وزما ن هایی 60 دقیقهای یک فرصت استراحت 10 - نیز برای استراحت درنظر میگیرد.مثلا اگر 4 ساعت وقت دارد بعد از هر مطالعه 70دقیقه ای به خود می دهد.
پژوهش ها نشان دادهاندکه یادگیری فاصلهدار نتایجی به مراتب بهتراز یادگیری متراکم دارد.عدهای با این تصور که هیچ زمانی را از دست ندهندفرصت استراحت را هم مغتنم شمرده و به کار خود ادامه میدهند.اما مطمئن باشید که این فرصت نه تنها زمان از دست رفته نیست بلکه تا حد غیر قابل تصوری،بهره وری مطالعه را افزایش میدهد.
ساعات و فرصت های مطالعه را به زمان هایی برای مطالعه و زمان هایی را برای استراحت تقسیم کنید.
نتیجه گیری
1 -با رعایت اصل کل خوانی به ارتباط بین مطالب و ایجاد نظم ذهنی خود کمک کنید.
2 -بر روی سرفصلها و عناوین فرعی تامل و تمرکز کنید.
3 - با درک و فهم بهتر موضوعات،به ارتباط مطالب و در نتیجه افزایش سطح یادگیری کمک کنید.
4 -ساعات و فرصت های مطالعه را به زمان هایی برای مطالعه و زمان هایی را برای استراحت تقسیم کنید.