آداب

وظیفه اخلاقی در تعارض دین با عرف

سلام :Gol:

گاهی اوقات بین آنچه عرف قبول دارد و آنچه که دین بدان حکم داده یا توصیه نموده است تعارضی پیش می آید . این تعارض گاهی بین امر و نهی الزامی دین است با عرف و گاهی بین امر و نهی غیر الزامی با عرف .
در مورد اول یعنی تعارض امر و نهی الزامی دین با عرف که تکلیف تا حد زیادی بلکه قطعا روشن است اما تکلیف ما از لحاظ اخلاقی در مورد دوم چیست ؟
مورد دوم را بدین جهت بعنوان مساله اخلاقی مطرح کردیم که این امور از لحاظ شرعی غیر الزامی اند لذا به وادی اخلاقیات سوق داده می شوند .
شاید طرح یک مورد، مساله را روشنتر کند
در فرهنگ نبوی از بلند شدن پیش دیگران بعنوان احترام منع شده است بطوری که خود نبی اکرم ص این را صریحا مطرح و مورد منع قرار می داد اما در عرف کنونی جامعه ما بلند شدن بعنوان احترام به دیگران کاملا پذیرفته شده و بلکه جزء امور اخلاقی مورد اهتمام است .
حال سوال این است مثلا در این مورد جانب عرف را بگیریم تا دیگران از ما ناراحت نشوند یا جانب تعالیم شرع را که فرهنگ مد نظر آن مورد بی اعتنایی قرار نگرفته باشد ؟
تکلیف اخلاقی ما در این قبیل موارد چیست ؟

والله الموفق

آداب زیارت و حاجت خواستن از امام علی ابن موسی الرضا علیه السلام

انجمن: 

با سلام خدمت تمامی اساتید بزرگ ودوستان با عرض خسته نباشید امیدوارم دعاها و نمازهای شما مورد قبول {{{حضرت حق هوالحی القیوم }}}باشد.


سوال اصلی بنده این است کسی که برای اولین بار به زیارت علی ابن موسی الرضا میرود به امید حاجت هایش چگونه از او حاجت بخواهد که 100./. درصد جواب بگیرد کسی که تمام دارو ندارش را فروخته تا مبلغ لازم را برای 2 نفر برای رفتن به زیارت و گرفتن حاجت از ان معصوم بزرگوار چه راهی راباید طی کند چون از برخی از بزرگان نقل کردن که اداب خاصی برای گرفتن حاجات 100 درصد وجود دارد نزد ان معصوم بزرگوار؟؟؟؟

و خواهش بعدی بنده این میباشد اگر کسی به زیارت ان بزرگوار به مشهد رفته و حاجات خود را گرفته داستان خود را که چکار کرده تا به ان حاجت خود رسیده اند و چگونه شده را نقل کند تا دیگران نیز استفاده کنند

با تشکر ویژه از همه شما...

آداب فرزند آوری (ویژه متاهلین)

[="Tahoma"]

با عرض سلام ادب و احترام خدمت کارشناس عزیز و کاربران محترم و محترمة
در روایات ما آدابی برای فرزند آوری بیان شده است که شاید خیلی از ماها آن را نه خوانده و نه شنیده باشیم که نمونه آن را می توان حدیث نسبتا طولانی پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم به حضرت امیر المومنین علیه السلام دانست و از آنجا که قبل، حین و بعد از انعقاد نطفه نکاتی را باید رعایت کرد تا فرزندی صالح و سالم نصیب جامعه شود از شما می خواهم که توصیه هایی را در این زمینه مرقوم فرمایید.
با تشکر از شما :Gol:
[/]

کتابهای برگزیده در اخلاق

گوشه ای از آداب غذا خوردن (منتظر نماندن برای غذا در سفره)

انجمن: 

با سلام
آیا این گفته که "در سفره نباید منتظر آمدن غذا شد و با هرچه در سفره موجود هست (مثلا نان و سبزی) باید شروع به غذا خوردن کرد" سند و مدرک معتبر در منابع اسلامی دارد؟

علاوه بر این مطلب در مورد آداب نشستن در سر سفره چه مواردی که سند و مدرک معتبر دارند در قرآن یا احادیث ذکر شده است؟

چرا در گفتگوها از یکدیگر ناراحت می شویم(چگونه با هم گفتگو کنیم)

:parvane:بسم الله الرحمن الرحیم :parvane:


سلام و عرض ادب
:roz:

یکی از مشکلات و معضلات در انجمن گفتگوی دینی رنجش و ناراحتی کاربران و برخی از همکاران و مدیران از یکدیگر است و گاهی با کمال تاسف کار به توهین و بی احترامی کشیده می شود و برخی از کاربران از کوره در رفته و مطالب ناخوشایندی را در سایت درج می کنند که زحمت حذف و ویرایش آنها را هم مجموعه مدیریت سایت به دوش می کشد .

:roz::parvane::fireworks:


به راستی چرا برخی از ماها نمی توانیم بدون پیش داوری؛بدون تعصب؛ بدون عصبانیت؛ بدون در نظر گرفتن جنسیت و مذهب و دین و.... بحث کنیم
:fireworks::parvane::roz:


چرا برخی از ما مذهبی ها به محض دیدن و شنیدن برخی از سئوالات و شبهات و انتقادات تند و تیز فورا طرف را به منافق و کافر و بی دین محکوم می کنیم
چرا برخی از غیر مذهبی ها به محض دیدن رفتار متعصبانه از یک مذهبی به همه مذهبی ها از بالا تا پایین چوب بی اعتمادی و تعصب و خشک مقدسی و تنگ نظری می زنند ؟

:roz::parvane::fireworks:

چرا دوستان مذهبی ما خودشان در برخی از موارد بخاطر سوء تفاهم ها و خود برتر بینی ها با هم درگیر هستند و با این که در یک جبهه و یک سنگر هستند ولی چشم دیدن یکدیگر را ندارند ؟
:fireworks::parvane::roz:


چرا برخی از آقایان از میان کاربران سایت نمایندگی تام الاختیار دفاع از حقوق آقایان را دارند و برخی از کاربران از میان خانم ها هم نمایندگی دفاع از حقوق بانوان و نسوان را یدک می کشند و غالب سئوالات و گفتگوها که با حضور کارشناس و همکاران علمی سایت می تواند به بهترین بحث تبدیل شود ولی متاسفانه به حاشیه کشیده می شود و موضوع بعد از مدتی ابتر و بی حاصل باید بسته شود
:fireworks::parvane::roz:

و چرا و چرا و چرا .............

:Graphic (49):
لطفا منطقی نظر دهید و نکات و ملاحظات خود را مستند و با دلیل بفرمایید

پست های غیر مربوط حذف خواهد شد پیشاپیش عذر خواهی می کنم

لطفا با فرهنگ باشیم!

با سلام خدمت همه دوستان و کاربران و کارشناسان محترم سایت.
بنده حدود 1 سال و 1 ماه است که عضو این سایت شده ام و این اولین موضوعی است که در این مدت ایجاد می کنم.
در این موضوع قصد این را نداریم که سوالی مطرح کنیم و پاسخی بشنویم. بلکه می خواهیم در مورد مسایل فرهنگی جامعه خودمان و عادت های خوب و بد مردم خودمان با دوستان چند پستی را به گفتگو بنشینیم. امیدوارم که در پرتو نکات ارزنده ای که شما دوستان می گذارید ذره ای در ساختن جامعه ای با فرهنگ کمک کوچکی کرده باشیم.
چندی پیش ایمیلی بدستم رسید حاوی نکاتی زیبا و البته مبتلا به در جامعه امروز ما ایران. بد ندیدم که این تاپیک را با چند نکته از همان ایمیل آغاز کنم.

1. نیکوست احترام گذاشتم حتی به کوچکتر از خودمان.
2. نیکوست نگاه نکردن به داخل خانه ای که دربش باز است.
3.نیکوست به افرادی که دچار عقب ماندگی ذهنی هستند زل نزنیم و ترحم نورزیم.
4. نیکوست به نام شوخی کردن کسی را مسخره نکنیم.
5. نیکوست در کافه یا رستوران به میزهای بغل دستمان که در حال خوردن هستند نگاه نکنیم.
6. نیکوست بعد از بلند شدن از میز غذا صندلی را سر جای خودش بگذاریم.
7. آیا بوق ماشین برای احوالپرسی، سلام علیک و خداحافظی مناسب است؟ آیا؟؟!
8. نیکوست بر روی آثار باستانی و اماکن تاریخی یادگاری ننویسیم.
9. نیکوست در دانشگاه هنگامی که یکی از دوستانمان با جنس مخالف در حال صحبت است به او خیره نشویم!
10. وقتی در اعیاد و جشن های خیابانی لیوان شربتی میل می کنیم لیوان را به سطل زباله بیاندازیم.
11. خوبست اگر به اندازه غذا بکشیم و تمیز غذا بخوریم.
12. خوبست اگر بدون اجازه موبایل یا ایمیل کسی را باز نکنیم. هر قدر هم به ما نزدیک باشد.
13. خوبست بدانیم بچه دار شدن پذیرش مسئولیت بسیار سنگینی است.
14. خوبست هنگام پارک اتوموبیل خود فضای کافی برای پارک یا عبور دیگر ماشین ها در نظر بگیریم.

منتظر نکات ارزنده همه شما دوستان هستیم.
و من اله توفیق.

آداب غذا خوردن

انجمن: 

با عرض سلام
لطفا در مورد آداب صحیح غذا خوردن توضیح بفرمائید،البته منظور بنده بیشتر آن جنبه است که برخی افراد در غذا خوردن بسیار از خود صدا در می آوردند و گاها موجب ناراحتی دیگران می شوند.
آیا حساسیت افرادی که ناراحت می شوند نابجاست؟یا کار افرادی که موقع خوردن چیزی صداهای مختلف در می آوردند؟
به طور کلی در روایات معصومین علیهم السلام درباره نحوه و آداب غذا خوردن چیزی گفته شده است؟

ممنون از پاسخگوئی

کارشناس بحث : سینا