ترک اولی

واژه ترک اولی ( حقیقت یا غیر از حقیقت )


سوال:

آیا واژه ترک اولی که به پیغمبران نسبت میدهند درست است!؟

یا صرفا زمانی که علمای گذشته نمی توانستند به بعضی از شبهات پاسخ دهند از این واژه استفاده کردند!؟

پاسخ من:

هیچ یک از پیغمبران کاری انجام ندادند که به عنوان ترک اولی حساب شود.
بلکه عملشان درست ترین عمل بود.و اگر آن عمل را که دیگران به عنوان ترک اولی می نامند انجام نمیشد آنوقت مرتکب گناه میشدند.

زیرا عمل پیغمبران از دو حالت خارج نیست:

یا حلال است یا حرام



تذکر پیامبر(ص) به امیرالمومنین(ع) درباره برتری نماز جماعت صبح بر شب زنده داری

انجمن: 

باسمه تعالی
با سلام و آرزوی توفیق و سلامت برای همه کارشناسان محترم و دوستان گرامی

در کتاب دعائم الاسلام روایت شده است:

متن روایت: قال الباقر(ع): قام علي(ع) الليل کله حتي اذا انشق عمود الصبح صلي الفجر و خفق برأسه، فلما صلي رسول الله(ص) الغداة لم يره، فاتي فاطمة فقال: اي بنية ما بال ابن عمک لم يشهد معنا صلاة الغداة؟ فاخبرته الخبر فقال: ما فاته من صلاة الغداة في جماعة افضل من قيام ليله کله، فانتبه علي لکلام رسول الله(ص) فقال له: يا علي ان من صلي الغداةفي جماعة فکانما قام الليل کله راکعا و ساجدا. يا علي اما علمت ان الارض تعج الي الله من نوم العالم عليها قبل طلوع الشمس.

ترجمه روایت: امام باقر(ع) فرمود:شبی امیر مؤمنان علی علیه السلام از آغاز تا انجام بنماز ایستاد، هنگامی که سپیده سحر دمید، نماز صبح را خواند و پس از نماز خواب او را فرا گرفت. پیامبر صلی الله علیه و آله آن صبح حضرت علی علیه السلام را در مسجد ندید، بعد از نماز نزد فاطمه علیها السلام آمد و فرمود: چه اتفاقی افتاد که پسر عمویت علی (ع) همراه ما در نماز صبح حاضر نگشت؟ و فاطمه جریان را به عرض پیامبر صلی الله علیه و آله رساند. پیامبر صلی الله علیه و آله فرمود: آن پاداشی که به خاطر نماز جماعت صبح به او می‏دادند، و از او فوت شده بهتر است از تمام نمازهایی که در آن شب خوانده است، علی علیه السلام وقتی صدای رسول خدا را شنید، از خواب بیدار شد، پیامبر صلی الله علیه و آله به علی علیه السلام فرمود کسی که نماز صبح را با جماعت بخواند گویا همه شب را در حال رکوع و سجود به سر برده است.

درباره سند این روایت در تاپیکی دیگر صحبت شد (اینجا)

اما درباره محتوای آن دو سوال باقی ماند که موضوعی اعتقادی است:
آیا این روایت با مقام عصمت امیرالمومنین(ع) سازگار است یا خیر و آیا چنین مواردی در روایات معتبر، درباره امیرالمومنین(ع) نقل شده است یا نه؟

با سپاس

آیا معصومین (ع) مرتکب ترک اولی می شوند؟

انجمن: 

سلام علیکم
آیا ممکن است عملی افضل باشد و اهل بیت افضل را ترک کنند و یا باصطلاح مرتکب ترک اولی شوند؟
فرضا آیا ممکن است حضرت فاطمه سلام الله علیها که معصوم می باشد حجاب افضل را در برخی مواقع در برابر نامحرم ترک نمایند و به حداقل حجاب واجب اکتفا کنند؟ (یعنی با اینکه حداقل حجاب واحب را رعایت کنند اما حجاب افضل نداشته باشند که این حجاب افضل مستحب است اما حضرت فاطمه ترک افضل بنمایند و شخصی هم توجیه کند که حضرت حجاب افضل را که واجب نیست و مثلا مستحب است ترک کرده اند تا دیگران بفهمند حداقل حجاب واجب چیست ؟)

رحمت خدا و بخشش آدم و حوا

انجمن: 

سلام به همگی.
خداوند بخشنده ومهربان است. خداوند منان ارحم الراحمین است. پس چرا گناه آدم وحوارانبخشید؟
مرسی مرسی مرسی

"پیامبران" ، ترک "اولی" یا ترک "غیر اولی" ؟

سلام
در برخی آیات وروایات صحیح مطالبی نقل شده است که موهم ترک اولی توسط پیامبران الهی است . مثلا در مورد حضرت آدم فریب خوردن از شیطان مطرح است .
آیا فریب خوردن از شیطان ترک اولی است یا ترک غیر اولی ؟
بگذارید این موضوع را در ضمن نقل جریان حضرت آدم ع بررسی کنیم :
جریان حضرت آدم ع در قرآن کریم با یک بیان نمادین مطرح شده است تا برای همیشه و برای همه اهل ایمان در هرمرتبه و مقامی مورد استفاده قرار گیرد . اما اصل قضیه چیست ؟
با توجه به تعبیراتی خاص در آیات و روایات وبر مبنای انسان شناسی دینی و تکیه بر کلمات بعضی بزرگان چنین بدست می آید که :
قوه خیال حضرت آدم ع باعث شد در یک توجه خاص او به همسرش اسباب میل به حوا فراهم شود . این توجه نتیجتا به نزدیک شدن به شجره ذریه و خروج هردو از آسایش و آسودگی تجرد گشت .
خدای متعال از همان ابتدا عواقب قرب به شجره ذریه را به آدم ع گوشزد نمود و مصلحت شخصی اورا به او یادآوری فرمود اما در اینجا مصلحت عالیه ای هم بود که نه به آدم بلکه به ذریه او بر می گردد . یعنی مصلحت کلیه تکون بشریت .
با توجه به این روایت از قضیه آدم و حوا علیهما السلام دو مصلحت در این بین با هم تضاد می یابند :
1- مصلحت شخصی آدم و حوا یعنی دوام آسودگی و آسایش
2- مصلحت تکون بشریت از آندو
مصلحت اولی جزئی و شخصی و به اصطلاح غیر اولی است و مصلحت دوم کلی و عمومی و اولی می باشد .
با توجه به این نتیجه گیری آیا آدم ع ترک اولی کرد یا غیر اولی ؟
معلوم است که این یک ترک غیر اولی است . آدم و حوا مانند هر پدر و مادری مصلحت شخصی خود را نادیده گرفتند تا فرزندان به حلیه وجود آراسته گردند .
ما معتقدیم در اکثریت قریب به اتفاق مواردی که ترک اولی نامیده می شود در اثر تنافی دو مصلحت ترک غیر اولی بوقوع پیوسته است نه ترک اولی .
این امر با عصمت انبیاء الهی هم سازگارتر است ؟
حال اگر این سوال مطرح شود که در این موارد چرا الفاظ دال بر مذمت و امثال آنها وجود دارد در حالیکه بنا بر نظر شما ترک غیر اولی صورت گرفته نه ترک اولی
جواب می دهیم : این الفاظ ناظر بر تفویت مصلحت غیر اولی است که با مصلحت اولی متفاوت بوده است مثلا در جریان آدم ع تمام بیانات به عنوان : به مشقت افتادن و به سختی دچار شدن ( فتشقی ) راجع است که اثر ترک مصلحت غیر اولی می باشد . به عبارتی بیانگر ناصح بودن خدای متعال است .
موفق باشید

برچسب: