تربیت دینی

غفلت از نسل امروز و فردا - گناهی نابخشودنی!

بنام خدا

سلام دوستان عزیز@};-

مسأله این تایپیک اینست که:

چرا یک برنامه ریزی جامع و اساسی، برای تحکیم اعتقادات و اخلاقیات کودکان، نوجوانان و جوانان در کنار ده ها برنامه و فوق برنامه های مختلف آموزشی و مهارتی از طرف خانواده ها، رسانه ها، حکومت، جامعه، مسئولین امر و متولیان امر فرهنگ سازماندهی نمی شود؟ بعبارتی چرا تلاشی برای مکتبی بار آمدن فرزندان این جامعه صورت نمی گیرد تا سرمایه های اصلی و ارزشمند این جامعه گرفتار دامهای خطرناک، تندبادهای مسموم و اهداف شوم و پلید استکبار جهانی و شیاطین شرق و غرب نشوند؟(چرایی)

بنظر شما ایراد کار کجاست؟ چه کسانی در این فرایند مهم ناآگاهانه کوتاهی و یا عامدانه مانع تراشی می کنند؟ راهکار شما برای خروج از این بن بست بحران زا چیست؟(چیستی؛ کیستی و چگونگی)

منتظر نظرات قشنگ شما دوستان فرهیخته هستیم

ملتمس دعا ...@};-

چگونگی انتقال مفاهیم دینی به کودکان! (واقعا نیاز هست بدونیم)

برنامه دین تضمین کننده سعادت بشری است، از این رو اگر تربیت طبق مبنای دین باشد، در این صورت می توان به آینده خوب فرزندان امیدوار شد.

اگر آموزش برای فرزندان جذاب و روشمند نباشد، شاید اقبالی از سوی فرزندان نباشد، و یا در این راستا موفق نشویم.
در کنار آموزش توجه به عامل زمان هم در این تربیت امر مهم و جدی است، که بعدا توضیح خواهیم داد.
امام علی علیه السلام می فرماید:
«آداب و رسوم زمان خود را بر فرزندان تحمیل نکنید، زیرا آنها برای زمانی غیر از شما آفریده شده اند»
( شرح نهج البلاغه ابن ابی الحدید،ج20،ص267)


پس اگر دغدغه دین دارید، دوست دارید فرزند صالحی داشته باشید، اگر دوست دارید نوعی تربیت کنید که مورد رضایت امام زمان علیه السلام باشد، لازم است که اطلاعات جامعی در این راستا داشته باشیم.

5 کالای اساسی که شامل تحریم نمی شود و می توانید روی آنها سرمایه گذاری کنید!!

انجمن: 

این روزها هر جا مینشینیم صحبت از وضعیت اقتصادی و مشکلات تحریم و یارانه نقدی و ... است ، کشور ما در شرایط خاصی به سر می برد و تحریم یکی از مواردی است که به ناحق به مردم ایران تحمیل شده است.اما کالاهایی هم وجود دارد که می توانم با خیال راحت بگویم هیچ گاه شامل تحریم نخواهد شد و به هر اندازه که بخواهید و در توان داشته باشید ، می توانید روی آن سرمایه گذاری کنید ، با هم چند کالای مهم که هیچ گاه به تحریم نمی خورند را بررسی می کنیم :
1- محبت و ابراز علاقه :
هیچ کس و هیچ چیز نمی تواند مانع محبت شما به اعضای خانواده و دوستانتان شود ، زیاد برای ما پیش آمده که می گوییم یا می شنویم که :" ای بابا تو ای شرایط اقتصادی چطور میشه مهربون بود و محبت کرد ؟!" خب ! آیا اگر همه ما از فردا بداخلاق و عصبی شویم همه مشکلات حل می شود ؟! طبیعی است که نه ، پس چه بهتر که حداقل از محبت و مهرمان چیزی کم نگذاریم هر چند شاید شرایط اقتصادی خوبی نداشته باشیم.
2- ارتباط با خدا و دعا کردن
ارتباط با خدا و اولیای خدا هم موردی بسیار مهم است که بسیاری از ما به دلیل مشغله های زندگی و فکری ، از آن غافل شده ایم ، وقتی کارها و دغدغه هایمان زیاد می شود از اولین چیزی که میزنیم ارتباط با خدا است ، در حالی که باید به عکس باشد ، هر چه در زندگی متلاطم تر و دغدغه مند تر و گرفتارتر هستیم ، ارتباطمان با خالق هستی باید بیشتر و بیشتر باشد.
پس تا می توانید روی ارتباط با خدا و دعا کردن سرمایه گذاری کنید تا از مشکلات و استرس ها دورتر و دورتر شوید.

3- کمک به مردم

باز هم بعضی توجیهات نادرست :" من خودم گرفتارم ، زندگی خودم رو جمع کنم هنر کردم ! چه برسه بخوام به دیگران کمک کنم !" دوستان عزیز اینگونه حرف ها ، حرفهای درستی نیست ، ما فکر می کنیم کمک کردن به دیگران مخصوص افرادی است که خیلی پولدار هستند و هیچ دغدغه ای در زندگی ندارند ، در حالی که اصلا اینطور نیست ، گاهی گوش دادن به حرف یک پیرمرد یا پیرزن ، دادن یک شکلات به یک کودک دستفروش در خیابان ، سلام کردن به همسایه و دعا کردن برای دیگران ، کمک های بزرگی است که نیاز به هیچ هزینه ای ندارد و اتفاقا هیچ وقت هم شامل تحریم نمی شود.

4 - شکر کردن
انقدر از نداشته ها و کمبود ها گفته ایم و شنیده ایم که خیلی اوقات خوبی ها و نعمت هایی که خداوند به ما داده را اصلا نمی بینیم ، یکی از عوامل اصلی کاهش استرس در زندگی ، شکر کردن از نعمت هایی است که خیلی راحت از کنار آنها می گذریم و حال آنکه هستند افرادی که از داشتن آنها محروم هستند.
همین الان که اینجا نشسته اید و این مقاله را می خوانید ، آدمهای زیادی در این دنیا درگیر جنگ و ناامنی هستند ، عده زیادی در تامین نیازهای اولیه زندگی خود با رنج ها و مشقت های فراوانی دست به گریبان هستند ، عده زیادی در بیمارستان ها آرزوی این را دارند که مثل من و شما پشت رایانه بنشینند و از اینترنت استفاده کنند.آنقدر نداشته ها در زندگی را برای ما جا انداخته اند که اصلا چشم ما نعمت ها را نمی بیند ، همین الان ببینید چه نعمت هایی در زندگی دارید که هیچ وقت به آنها توجه نکردید ، قطعا خیلی چیزها پیدا خواهید کرد ، حرف های منفی مردم و دیدگاه های منفی خودمان را کنار بگذاریم ، بین خودمان و خدای خودمان ببینیم چه چیزهایی داریم که باید بارها و بارها خدا را به خاطر آنها شکر کنیم ، به شما قول می دهم لیست نعمت هایی که خدا به ما داده انتها ندارد ، امتحان کنید.

5- صرفه جویی کردن
این همه موارد غیراقتصادی گفتیم ، یک مورد اقتصادی هم بگوییم ! صرفه جویی - چیزی که در خیلی از زندگی ها دیگر معنایی ندارد - گمشده اصلی مدیریت اقتصادی ما در هزینه هایمان است ، این هم مطمئنا هیچ وقت تحریم نمی شود ، می توانید تا جایی که برایتان امکان دارد روی صرفه جویی سرمایه گذاری کنید ، ما هر چقدر هم که بگوییم وضع اقتصادی مان بد است و وسط ماه کم میاریم و ... باز هم ریخت و پاش در زندگی داریم ، اسراف متاسفانه در اکثر زندگی ها دیده می شود ، یکبار دیگر اقتصاد خانواده خود را بررسی کنید ببینید کجا هست که می توانید صرفه جویی بیشتری داشته باشید و کجاهای زندگی شما اسراف دیده می شود ، همین الان جلوی آن را بگیرید و مطمئن باشید هیچ مشکلی پیش نخواهید آمد.خب این هم 5 مورد مهمی که هیچ گاه شامل تحریم نخواهند شد ، امیدوارم همه ما بتوانیم با همین 5 ابزاری که در اختیار داریم ، تحریم های روح و روان خودمان را با قدرت بشکنیم.

منبع: سایت ذهن نو

آموزشهای دینی و تقویت مبانی اعتقادی كودك

بدون تردید، «یادگیری‌» از مهم‌ترین فرآیندهای روانی است كه زمینه‌های آن از سنین كودكی شكل می‌گیرد و به تدریج با بالا رفتن سن كودك، استعدادهای او نیز در این راستا، بیشتر شكوفا می‌شود. كودك به دلیل وجود حس قوی تقلید در او، تلاش می‌كند تا رفتاری همسان با والدین خود بازسازی كند. وجود این حس، كمك فراوانی به او در یادگیری می‌كند. والدین نیز باید از این حس قوی به سود فرزند خود بهره برداری كنند و با آموزشهای ابتدایی، كم كم زمینه‌های آشنایی با تعالیم دینی و مبانی اعتقادی به ویژه نماز را در او به وجود آورند.

امام صادق علیه السلام می‌فرمایند:

«هنگامی كه كودك به سه سالگی رسید، «لا اله الاّ الله‌» را به او بیاموزید و او را رها كنید (همین مقدار كافی است) ! وقتی هفت ماه دیگر گذشت، «محمد رسول اللّه صلی الله علیه وآله‌» را به او آموزش دهید و سپس او را رها كنید تا چهار ساله شود. آن گاه «صلوات‌» فرستادن را به او بیاموزید. در پنج سالگی به او سَمت راست و چپ را آموزش دهید و قبله را نشان او داده، بگویید سجده كند. آن گاه او را تا شش سالگی واگذارید؛ فقط پیش روی او نماز بخوانید و ركوع و سجود را یادش دهید تا هفت سالش هم تمام شود. وقتی هفت سالگی را پشت سر گذاشت، وضو ساختن را به او تعلیم دهید و به او بگویید كه نماز بخواند تا هنگامی كه نه ساله شد، وضو و نماز را به نیكی فرا آموخته باشد. و هنگامی كه آن دو را به خوبی یاد گرفت، خداوند پدر و مادر او را به خاطر این آموزش آنها خواهد آمرزید.» 1

آموزشهای لازم و ارتقاء سطح بینش كودك

گذشته از ضرورت تعلیم كودك و آشنا كردن او با اصول اعتقادی، آموزشهای دیگری نیز - ولو در حد آشنایی - برای كودكِ در حال رشد ضروری است. اگر چه به دلیل رشد جوامع و مدرن شدن آن، خانواده برخی كاركردهای خود را از جمله آموزش و پرورش به دیگر نهادها واگذار كرده؛ اما اسلام واگذاری كامل آن را بر نمی‌تابد و بر این مبنا پا می‌فشارد كه بذر این نهال باید توسط والدین پاشیده شود و علاقه به تحصیل و نیز كسب معرفت باید به وسیله آنان در كودك شكوفا گردد و همه آن را به نهادهای اجتماعی نمی‌سپارد. از جمله مهم‌ترین این تلاشها، ارتقاء سطح بینش و معرفت كودك است، تا كودك پیش از پا گذاشتن در متن جامعه و رو به رو شدن با انواع انحرافات و كجرویها، بُنْ مایه اعتقادات ناب را به دست آورده و ره توشه زندگی اجتماعی را گردآوری كرده باشد. امام صادق علیه السلام به جمیل بن دُرّاج فرمودند: «بَادِرُوا أَحْدَاثَكُمْ بِالْحَدِیثِ قَبْلَ أَنْ تَسْبِقَكُمْ إِلَیهِمُ الْمُرْجِئَةُ؛ 2رزندانتان را با كلام [ما] آشنا كنید! پیش از آنكه مرجئه [و دیگر فرقه‌های منحرف عقیدتی] بر شما سبقت بگیرند [و آنان را منحرف سازند] .»

و نیز فرمودند: «عَلِّمُوا صِبْیانَكُمْ مِنْ عِلْمِنَا مَا ینْفَعُهُمُ اللَّهُ بِهِ لَا تَغْلِبْ عَلَیهِمُ الْمُرْجِئَةُ بِرَأْیهَا؛ 3كودكانتان را به دانش ما آموزش دهید كه خداوند به وسیله آن به آنها سود می‌رساند، تا مرجئه [و منحرفان] با دیدگاههای خود، آنان را مغلوب نسازند.»

اهل بیت طهارت علیهم السلام همواره عنایت ویژه‌ای به آموزش فرزند و بالا بردن سطح درك و معرفت او نشان می‌دادند. نوشته اند: روزی امیر المؤمنین علی علیه السلام در دوره كودكی حضرت عباس علیه السلام، او را در برابر خود نشاند و به وی فرمود: بگو یك! عباس علیه السلام گفت: یك. [امام كه می‌خواست شمردن را به او بیاموزد،] فرمود: بگو دو! پاسخ داد: شرم دارم با زبانی كه با آن، «یك‌» گفته‌ام [و به یگانگی خدا، شهادت داده‌ام] ، بگویم دو. امام علیه السلام چشمان پسرش را بوسید و این موضوع، باعث شد كه محبت او در دل امام بیشتر شود. 4

پی نوشت: 1) وسائل الشیعة، ج 15، ص 193.
2) همان، ج 17، ص 231.
3) الخصال، ابن بابویه القمی الشیخ الصدوق، قم، انتشارات جامعه مدرسین، 1362 ش، ج 2، ص 157.
4) مستدرك الوسائل، ج 15، ص 215.
منبع: ماهنامه اطلاع رسانی، پژوهشی، آموزشی مبلغان شماره79.

تربیت دینی کودک از چه زمانی آغاز می شود؟

الهی به امید تو
تربیت دینی کودک از چه زمانی آغاز می شود.
والدین چه وظیفه ای در این مورد بر عهده دارند؟

با تارک الصلوة چه کار کنیم؟

برای روشن شدن مسئله می تونید بگید:

ترك نماز چه آثار و عواقبي به همراه دارد؟