نیت الهی

راه رسیدن به اخلاص و تشخیص اعمال

انجمن: 

سلام من اکثر مقالات مربوط به اخلاص رو خوندم و دارم بهش مسلط میشم ولی یه جاهایی میرسم که نمیدونم دقیقا باید چکار کنم نمیدونم کاری که انجام میدم خالصانه برای خداست یا نه میخوام کمکم کنید تا شیوه تشخیصشو یاد بگیرم. و یه سوال دیگه ایا در راه رسیدن به اخلاص، انسان میتونه برای خودش هم کاری انجام بده یا نه مثلا ورزش کردن یا کارهایی که روح و روانشو خوب کنه یا مثلا من شبا میخوام زود بخوام به پدر مادرم میگم مراعات کنند تا سرو صدایی ایجاد نشه این حرف من که به پدر و مادرم میگم نمیدونم خالصانه است یا نباید بگم چون این کارا به نفع خود انسانه من نمیتونم شخیص بدم لطفا پاسخ بدید ممنون

تجسم اخروی اعمال مباح

انجمن: 

سلام ایا کارهای ناچیزی مثل خاراندن بیدلیل سر یا تکاندادن پا(بازی با پاها هنگام نشستن) در اخزت مجسم میشوند؟

آیا می توان همیشه با نیت جهاد درس خواند؟

انجمن: 

با سلام با توجه به اینکه کمک به پیشرفت کشور از لحاظ علمی، حکم جهاد دارد و حتی کسانی در این راه شهید شده اند، سؤالی که پیش می آید این است که چرا دانش آموزان، دانشجویان، معلمان، اساتید و سایر فعالان عرصه ی علم با همان عزم و جدیت رزمندگان عرصه ی جنگ نظامی از زمان انقلاب تا به حال در این امر تلاش و مجاهدت نمی کنند؟ اگر به سخنان رهبری نگاه کنیم بیاناتی مثل زیر را می بینیم: "امروز درس خواندن، علم‌آموزی، پژوهش و جدیت در کار اصلی دانشجوئی، یک جهاد است." و البته جملاتی مانند این: "علمِ نافع عبارت است از آن علمى که به کار کشور بیاید و مفید براى حل مشکلات کشور باشد..." و این که باید کارهای علمی ناظر به نیاز کشور باشد. مثلا یک دانشجوی کامپیوتر در کشور ما در زمان دانش آموزی، درس های زیادی مثل هندسه، شیمی، فیزیک و... را تا حد نسبتاً عمیقی می خواند و در آینده اکثر آنها را فراموش می کند. همچنین در دانشگاه نیز واحدهای درسی با موضوعات پراکنده می گذراند که در ادامه به کار تخصص او نمی آیند. بنابراین بسیاری از این تلاش ها و درس خواندن ها، بیشتر از آنکه منجر به خدمت به کشور شوند، برای نمره و پاس کردن واحدها و گرفتن مدرک و کسب درآمد خواهند بود. در نتیجه، معمولاٌ نمی توان به نیت جهاد در راه خدا درس خواند و این نیت را به خود تلقین کرد. سؤال من این است که آیا باید منتظر باشیم تا نظام آموزشی کشور اصلاح شود تا همه ی تلاش های علمی هدفمند و مفید باشند، یا اینکه معیار خوب درس خواندن را چیزی غیر از نمره و مدرک فرض کرد و هر دانشجو براساس تشخیص خود از نیازهای کشور در این راه جهاد کند؟

خدا باوری در مقابل خدا ناباوری

انجمن: 

با سلام
فلاسفه ای که خدا رو قبول ندارن معتقدن که رفتار های اخلاق مدارانه مانند خوش رفتاری , قروتنی ,محبت و احترام به والدین و دوری از رذایل اخلاقی مثل دروغ ,غیبت, و قتل اگر به خاطر رضای خدا باشد ارزشی ندارد و فقط یه اطلاعت کورکورانه هست.

رفتار و اعتقاد یک فرد خدا باور که بخاطر رضای خدای خودش و یا ترس از خدا کار خوب انجام بده و کار بد رو انجام نده ارزشمند تره یا یک فرد خدا ناباور که بدون اینکه خدا رو در نظر بگیره بدونه که کار خوب رو بهتره انجام بده و کار بد مثل قتل و جنایت رو رو انجام نده؟

آیا عمل زیبای مان را بخاطر نیت نا زیبای مان ترک کنیم؟

انجمن: 

با سلام

در دین ما ، بر روی نیت عمل بسیار تاکید شده است و فعل یک عمل ، به نسبت نیت عمل ، جایگاه پایینتری دارد " إنّما الاعمالُ بالنِّیّاتِ و لِکلِّ امرئٍ ما نَوی "

کما اینکه ممکن است افراد زیادی در جامعه باشند ، که مدرسه ها میسازند ، بیمارستانها میسازند ، هیات مذهبی و روضه ها برگزار میکنند و زندگیشان پر است از کارهای نیک ، اما شاید این عمل ها در نزد پروردگار ارزشی نداشته باشد ، چرا که مثلا بخاطر ریا و تظاهر این اعمال انجام شود ، نه رضای خداوند و از انسو ، مثلا فرد فقیری ، با یک اه کشیدن و ارزوی این داشتن که کاش من هم انقدر ثروتمند بودم ، که میتوانستم هر سال برای اهل بیت مجالس روضه خوانی برگزار کنم و همین نیت این قرد ، او را به ثواب این عمل نکرده ، برساند.....

اما نیت ، میتواند یک طیف گسترده داشته باشد ، که بالاترین و ارزشمند ترین نیت ، قرب الهی و جلب رضای خداوند میباشد و یکی از پست ترین نیتهای یک فعل خوب ، جلب توجه نظر مردم و ریا میتواند باشد .... شاید در این میان این طیف نیتهایی باشند که نه به والایی نیت قرب الهی باشند و نه به پستی نیت "ریا" ... مثلا نیت کمک به همنوع... فردی به یک فقیر کمک میکند، از او میپرسی چرا به او کمک کردی ، میگوید به خاطر اینکه دلم سوخت و او هم انسان است..... این نیت هم ارزشمند است ولی قطعا به جایگاه این نیت که کمک به فقیر کنیم با نیت قرب الهی ، نرسد.....

حال سوالی که مطرح هست اینکه ، اگر ما فعلی خواستیم انجام دهیم که خلوص نیت در اون فعل نبود ، ایا ان فعل را انجام دهیم یا خیر؟

مثلا ما هر روز عادت به رفتن به مسجد داریم ، در یک روز که مهمان به خانه ما امده ، به محض شنیدن صدای اذان ، در جلوی مهمان حاضر میشویم که به مسجد برویم که در همان لحظه ، در دل ما حال خوبی ایجاد میشود ... گرچه ما بخاطر ریا در اون روز به مسجد نمیریم ، ولی لذت میبریم از اینکه مهمانها شاهد مسجد رفتن ما هستند (این فقط از باب مثال هست ) حال در اینجا چه باید کنیم؟ باید قید مسجد رفتن را زد؟

کلا ایا اگر عملی بخاطر غیر خدا انجام شود ، ممکن است ثوابش به عقاب تبدیل شود؟
اگر پشت یک عمل که قصد انجام ان را داریم، اگر چه نوع، نیت ناصواب غیر قابل اصلاحی داشتیم ، از انجام ان عمل صرفنظر کنیم؟

باتشکر