پوشش ، حجاب ، حضرت زهرا (سلام الله علیها) ،شیعه و سنّی

وضع فعلی حجاب در کشور؛ حجاب اجباری و آثار آن

انجمن: 

با سلام
در اسلام برای حجاب محاسن زیادی بر شمرده شده اما وقتی به جامعه امروز خودمان که حجاب در آن اجباریست نگاه می کنیم می بینیم در رابطه با حجاب این اجبار در حجاب نه تنها مشکلی را در جامعه حل نکرده بلکه بمیزان مشکلات نیز افزوده شده، مقایسه آماری جرایمی که به حجاب یا بی حجابی ربط پیدا میکند در قبل و بعد از انقلاب خود گواه این مطلب است یا مقایسه خودمان با کشورهای غربی اگر از تمام کسانیکه در غرب و در میان غربیان زندگی کرده اند سوال شود که آیا غربیان نسبت به ما از انسانیت و صداقت و نوعدوستی و کمک به دیگران دورتر هستند پاسخشان منفی است اما در خصوص عفت و پاکدامنی ما از آنها جلوتریم که این هم یک مسئله فرهنگی است و ربطی به حجاب ندارد دلیلش هم این است که در قبل از انقلاب که حجاب اجباری در کار نبود باز هم ما از غربیان از لحاظ عفت و پاکدامنی جلوتر بودیم و چه بسا از وضع کنونی جامعه امروز خودمان هم جلوتر بودیم و در انتها آیا اجباری شدن حجاب درست است و مطابق خواست اسلام است و اصولا حجاب که یک امر اخلاقی است چگونه اجباری میشود مانند آنکه بگوییم راستگویی و دروغ نگفتن از فردا در جامعه اجباریست این چقدر میتواند موفق باشد و طرح اجباری بودن حجاب چقدر موفق بوده چون در همین کشور امارات مقایسه یک دوره ده ساله با هم نشان میدهد که درین دوره باحجابی خانمها رشد قابل ملاحظه ای داشته و این در کشوری است که مسلمان است اما حجاب اجباری نیست، بالاخره کدام درست است اجباری یا اختیاری و کدام مطابق خواست اسلام است و آیا اجباری بودن حجاب در کشور ما که نتایج منفی هم داشته درست است اگر بله چرا جواب نمیدهد و اگر نه چرا ادامه این وضع؟
با پوزش از توضیح طولانی

حجاب (مرواریدی در صدف)

عفاف و حجاب


حجاب و پوشش برای بانوان -به ویژه حجاب برتر- و توجه به تحریم عفاف و حراست آن در زن از اصیل ترین سنگر زنان و از مهمترین و سودمندترین قانون الزامی آفرینش برای آنها در جامعه است. به عبارت روشنتر حجاب و پوشش، سنگر سعادت و پیروزی و رستگاری زنان و جامعه است، که اگر این سنگر آسیب ببیند و یا فرو ریزد، عوامل سعادت، پاکزیستی و شرافت آنها فرو می ریزد.
لزوم پوشیدگی زن در برابر مرد بیگانه یکی از مسائل مهم اسلامی است، در خود قرآن کریم درباره این مطلب تصریح شده است، پوشیدن زن از مرد بیگانه یکی از مظاهر لزوم حریم میان مردان و زنان اجنبی است، همانطور که عدم جواز خلوت میان اجنبی و اجنبیه یکی از مظاهر آن است.


با کمال تأسف دنیای غرب و دنباله روهای آنان این مسأله بسیار مهم اسلامی و اخلاقی را نادیده گرفته اند، بلکه به
عکس با کمال گستاخی بر ضد آن، گام برمی دارند و آن را عامل تخدیر و رکود و واپس گرایی دانسته، تا آنجا که در دانشگاههای خود دختران دارای پوشش را اخراج می کنند، با اینکه: حجاب؛ سنگر حفظ عفت و معرفت شخصیت زن و جامعه، سنگر حفظ زیبایی و شکوه زن، سنگر حفظ صحیح ارتباط ها و رشته های اجتماعی، سنگر حفظ اخلاق فردی و اجتماعی، سنگر و دژ خلل ناپذیر، برای حفظ مرزها، و شیرازه های روابط مختلف بوده است و کیان خانه و خانواده را از هر گونه انحراف و گمراهی، حفظ می کند.

به راستی در چه دنیای جاهلیتی قرار گرفته ایم که دنیای غرب و الگوتراشان غرب زده، حتی در کشور های اسلامی شکستن چنین سنگر و دژی را علامت ترقی، رشد وتمدن می دانند، وبه عکس حجاب وحفظ حریم عفاف را نشانه عقبگرد وواپس گرایی. دزدان عفت و غارتگران استعمار، برای فریب اذهان، و وسیله قرار دادن زنان به عنوان یک کالا، می خواهند زنان را که نیمی از جامعه انسانی هستند از همین راه، از درون تهی کنند، و با این کار به تهاجم فرهنگی خود ادامه دهند، آنها چنین القا می کنند که:
حجاب ؛ سدی بر سر راه تکامل آنهاست.

حجاب؛ زنان را در زندان زندگی حبس کرده و آنها را ازتعالی و رشد بازمی دارد.

حجاب؛ از توسعه علمی، فکری، فرهنگی، هنری زنان می کاهد.

در حالی که حجاب اسلامی، آنگونه پیامدهای شوم را ندارد، بلکه وسیله وسنگر محکمی برای استواری زندگی بانوان بوده و پشتوانه نیرومندی برای آنها در راستای توسعه علمی، فکری، فرهنگی و هنری است.
و این را بدانید که:

هر شاخه ای که از باغ برون آرد سـر در میـــوه آن طمع کنـد راهـگــذر

آنچه مسلم است و احدی را یارای انکار آن نیست این است که در جامعه اسلامی ما ایران درست پس از آن که برخی از روشنفکرمآبان بیمار، چهره این حجاب کامل اسلامی را در بین بانوان ایرانی در هم شکستند و با انواع مغالطات و شبهه ها این سنت تقریباً واحد و ملی و شرعی را تضعیف نموده اند. انحراف از سایر ارزش های حجاب و عفت اسلامی هم که اغلب مهر و وجوب خورده اند به دنبال آن در جامعه تضعیف و بلکه برخی از آنها به کلی تعطیل شده اند و گویا این پوشش مقدس به منزله محور و شاخص بسیار مهم در حجاب و عفت اسلامی بود که عدول از آن موجب افزایش روزافزون بی حجابی و بی عفتی و یا بدحجابی در ایران و حتی بسیاری از کشورهای مسلمان دیگر گشته است.
این حقیقت همانگونه که گفته شد با اندک نظاره ای بر تاریخ معاصر ایران و برخی دیگر از کشورهای همداستان، بر هیچ عاقل منصفی قابل انکار نخواهد بود.


ابتدا در جامعه اسلامی ما چادر از آن جایگاهی که داشت فرود آمد، با انکه اکثریت مردم ایران آن را برای زنان مسلمان واجب می دانستند و حتی با آ نهمه زور و قدرتی که رضا شاه علیه آ ن به کار بست بانوان اکثراً از این حجاب دست برنداشتند، ولی متأسفانه آنها پس از مدتی فریب یک عده افکار و سیاستهای بیمار را خورده و از این آرمان بلند فاطمی روز به روز فاصله گرفتند. ابتدا چادرها کنار گذاشته شد و سپس مانتوهای جایگزین شده روز به روز تنگ تر و کوتاه تر شدند تا اینکه امروز دیگر نمی توان بر آنها اسم مانتو نهاد، بلکه بلوز و شلوار و یا کت و شلواری بیش نیستند، و یا روز به روز روسریها رنگارنگ تر و نازک تر شده و موهای سر را از جلو و عقب بیشتر نشان دادند، و یا شلوارها روز به روز غربی تر، جذاب تر و تنگ تر شدند، و همچنین سایر انحرافات که همگی با از بین رفتن چادر در ایران روز به روز سرعت زیادتری به خودگرفتند.

http://www.jonbeshnet.ir/news/1904

مهمترین خطبه در اسناد شیعه و سنی درباره پوشش زنان/ شکل پوشش فاطمه(س) در بیرون از خانه چگونه بود؟

انجمن: 

آیت الله آقا مجتبی تهرانی در ایام فاطمیه سال 1374 به شرح خطبه فدک حضرت فاطمه( درود خدا بر او باد) پرداختند و در جلسه اول به شکل پوشش اسلامی زنان در جامعه بر اساس سیره آن حضرت اشاره کردند. که در زیر می خوانید:

بخش آغازین خطبه به مقدار پوشش و حجاب زن در جامعه اشاره دارد که اکثر مورخان شیعه و سنی نوشته اند:

* لَمّا أَجْمَعَ[1] اَبُوبَکْرٍ وَ عُمَرٍ عَلی مَنْعِ فاطِمَةَ فَدَکاً وَ بَلَغَها ذلِکَ.

زمانی که ابوبکر و عمر تصمیم گرفتند که مانع رسیدن فدک به حضرت زهرا(سلام الله علیها) شوند. این خبر که به حضرت زهرا(سلام الله علیها) رسید. ایشان همه را خبر کرد و پس از پوشیدن لباس ها برای سخنرانی به سمت مسجد رفت. نوع و چگونگی پوشش حضرت زهرا را همه روایت کرده اند:

پوشش اول : بزرگتر از روسری‏ های فعلی زن ها به صورتی که سر و سینه و گردن را می‏ پوشانده است


* لاثَتْ خِمارَها عَلی رَأْسِهٰا

لاث به معنی پیچیده است. خمار چیزی بوده است بزرگتر از روسری‏های فعلی زن ها به صورتی که سر و سینه و گردن را می‏ پوشانده است و همان است که در آیۀ شریفه آمده است:


* وَلْیَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلی جُیُوبِهِنَّ[2]

روسری‏هایشان را طوری روی سر بیندازند که سینه را بپوشاند.

خُمر جمع خمار است. به هر حال وقتی این خبر به حضرت زهرا(سلام الله علیها) رسید برخاستند و خمار را بستند. لاثَ به معنای پیچیدن است. از لفظ خمار هم معلوم می‏شود که حضرت طوری آن روسری را به کار برده بودند که روی گردن و سینه ایشان پوشیده شده بود.

پوشش دوم: نوعی پوشش سراسری شبیه چادر امروز یا پیراهن بلند عربی

* وَ اشْتَمَلَتْ بِجِلْبابِهٰا

جلباب نوعی پوشش سراسری بوده که روی لباس ها می‏پوشیده ‏اند. شاید چیزی شبیه چادر امروز یا پیراهن بلند عربی. حضرت آن پوشش سراسری را هم طوری بر سر افکندند که محیط بر تمام بدن ایشان بود.

* وَ أَقْبَلَتْ فی لُمَّةٍ (یا لمةٍ)[3] مِنْ حَفَدَتِها وَ نِساءِ قَوْمِهٰا

یعنی حضرت زهرا(سلام الله علیها) همراه با گروهی که به اصطلاح همسن و سال، یا هماهنگ، یا از یاران و اعوان و خویشاوندان ایشان بودند حرکت کردند. تا اینجا یکی از مسائل

قابل توجه مسئلۀ پوشش حضرت است که ایشان برای وارد شدن در مسجد که مردان در آنجا حضور داشتند چگونه خودشان را از نظر پوشش آماده کردند. نکتۀ دیگر توجه

به جماعتی است که آن حضرت را در حرکت به سمت مسجد همراهی کردند و احتمال زیاد دارد که منظور همراهان از این کار یاری حضرت زهرا(سلام الله علیها) باشد.

همان‏طور که امروز اگر کسی برای حضور در مجلس احتجاج حرکت می‏کند گروهی از همفکرانش نیز او را همراهی می‏کنند. پس در این اقدام حضرت دو احتمال وجود دارد

اوّل آنکه شخصیت ظاهری ایشان محفوظ بماند، دوّم اینکه پیکرۀ ظاهری حضرت هم در بین مردها نمایان نشود و در میان گروه زنان پوشیده بماند."


* حَتّی دَخَلَتْ عَلی أَبی بَکْرٍ وَ هُوَ فی حَشْدٍ مِنَ الْمُهاجِرینَ وَ الأنْصٰارِ وَ غَیْرِهِمْ

تا این که حضرت وارد شد بر ابی‏بکر در مسجد در حالی که گرداگرد او را جمع زیادی از مهاجرین و انصار و دیگر مسلمین گرفته بود. حَشد همان گروه و جماعت است.


* فَنیطَتْ دُونَها مُلاَءةٌ

سپس میان حضرت و مردم پرده ‏ای نصب شد.

وقتی حضرت زهرا(سلام الله علیها) وارد مسجد می‏شود در آنجا پرده‏ ای نصب می‏شود. مُلاَءةٌ به معنای إزار یا پرده است. یعنی بین ایشان و آن مردها که از مهاجرین و انصار و گرداگرد

ابی‏ بکر بوده‏ اند پرده ‏ای آویخته می‏شود حتی در برخی نسخه‏ ها آمده است مُلاَءةٌ قِبطّیةٌ یعنی حتی جنس پرده را که مصری بوده است مشخص کرده‏ اند. به هر حال نکتۀ

مهم در این بخش آن است که همین که حضرت وارد می‏شود دستور می‏دهند که پرده‏ ای بین ایشان و دیگران بیاویزند.

البته از کلمۀ فَجَلَست که در خطبه آمده استفاده می ‏شود که قبل از این که حضرت بنشینند پرده را سریع می ‏آویزند. یعنی همین که خبردار می‏ شوند دختر پیغمبر(صلوات الله علیه و آله) در راه

مسجد است یا به محض ورود ایشان محیط را آماده می کنند و این پرده را نصب می‏ کنند و این خود باز از اموری است برای حفظ حضرت از نگاه مردان و احترامی بوده که به

صورت سنّت درآمده است و امروزه نیز در مجالس مذهبی رعایت می شود.