نزول دفعی و تدریجی

اشکالاتی بر نزول يکباره قرآن بر قلب شريف پيامبر گرامی(ص)

با عرض سلام

همانطور که مستحضريد نظريّه‌اي که در اين اواخر در خصوص زمان و کيفيّت نزول قرآن مجيد مطرح شده است اين است که:

قرآن مجيد يک بار در شب قدر بر قلب شريف پيامبر گرامي اسلام صلّي الله عليه وآله نازل شد،

و سپس در طول 23 سال به تدريج به تناسب قضايايي که پيش مي‌آمد نازل گشت.

ادلّه‌اي که طرفداران اين نظريّه دارند عبارت است از 1- برخي روايات، 2- تفاوت إنزال و تنزيل، 3- برخي از آيات قرآني

و هر کدام از ادلّه‌ي يادشده مورد نقد قرار گرفته که به محلّ خود موکول است،

امّا مطلب ديگر اين است که قائل شدن به اين نظريّه تبعات ديگري را در پي دارد،

قضيّه‌اي که در زير مي‌آيد يکي از آنهاست و از دوستان و اساتيد عزيز خواهشمندم که در موردش تأمّل کنند و بفرمايند که آيا اين اشکالات وارد است يا نه:

مفسّرين فرموده‌اند:

عدّه‌اي نزد رسول گرامي اسلام آمدند و چند سؤال از ايشان پرسيدند، حضرت فرمود بايد وحي بيايد تا جواب دهم، فردا بياييد بگويم، - و إن شاء الله نفرمود-

حضرت روزها منتظر ماند ولي وحي نيامد تا روز چهلم جبرئيل فرود آمد با سوره والضحي و حضرت از خوشحالي تکبير گفت،

و آيه نازل شد که هرگز نگو که کاري را فردا انجام مي‌دهم مگر با إن شاء الله.

(ر ک : مجمع البيان، ج6 ص329)

مشابه اين قضيّه، ماجراي مسجد ضرار است که رسول گرامي بعد از مراجعت از غزوه تبوک، تصميم داشتند که در آن مسجد اقامه نماز کنند

ولي وحي آمد که «لا تقم فيه أبدا»

بنابراين بر آن نظريّه اشکال وارد ميشود که اگر قرآن مجيد قبلاً بر قلب شريف آن حضرت نازل شده بود و حضرت از آن اطّلاع داشتند پس چرا إن شاء الله نفرمود و چرا تصميم داشت که در مسجد ضرار اقامه نماز کند؟

منتظر نظرات کارشناس محترم هستیم.

نزول دفعی قرآن و سوالات پیش رو

انجمن: 

به نام خداوند بخشنده مهربان مسئله ای که یاد می شود به قدری شایع و مهم است که احتمال می دهم دوستان بیشتر به تاپیک های گذشته اسناد کنند تا جواب. لکن، امیدوارم جواب قانع کننده ای دریافت کنم. آیا نزول دفعی قرآن در شب 21 رمضان بوده؟ یا در 27 رجب؟ وقتی حضرت محمد(ص) مبعوث شد، آیا تنها آیات علق را دانست یا تمام قرآن بر قلبش آمد؟ چه تغییری در ایشان رخ داد که ایشان به «عصمت» رسید؟ به چه حکمتی دست یافت که سخنانش همواره صحیح و حکمت آمیز بود؟ و اگر قرآن به طور کامل در همان لحظه نازل نشد، چگونه حضرت شایستگی قطبیت عالم امکان را پیدا کرد؟ اگر قرآن در همان سال نخست به طور کامل بر حضرت نازل شد، آیا حضرت از نتیجه جنگ های بدر و احد و احزاب و حنین، که در قرآن اشاره شده بود، آگاه بود؟ چرا اصحاب را آگاه نکرد؟ آیا آگاه نبود؟ که یعنی همه قرآن بر او نازل نشده بود. و چه طور امکان دارد انسان کامل به چیزی از عالم عین و ماده آگاه نباشد؟ در حالی که می گوییم وجودی که در خلقت اعلی است بر همه چیز عوامل اسفل احاطه دارد.