احتیاط واجب

معنای احتیاط واجب نزد فقها یکی نیست

[="Times New Roman"]سلام، طاعات و عبادات قبول.
در موارد متعددی در سایت دیده‌ام که کارشناسان «احتیاط واجب» را به این صورت تعریف کرده‌اند: «این اصطلاح بدین معناست که مجتهد در این مسئله فتوایی ندارد و به همین خاطر مقلد می تواند به اعلم بعدی مراجعه کند.» (مثلاً از استاد سجاد دراینجا)
اما به نظر می‌رسد نظر همهٔ فقهاء این نیست. مثلاً آیت‌الله شبیری زنجانی عمل به احتیاط واجب را لازم دانسته‌اند و رجوع به مجتهد دیگر را جائز ندانسته‌اند. مطلب زیر را عیناً از سایت ایشان کپی کرده‌ام:

نقل قول:
ب: احتياط واجب: در جايى است كه قيد «وجوبى» يا «واجب» همراه احتياط ذكر شده باشد، مثل آنكه گفته شود: «بنابر احتياط واجب بايد براى قضاى نماز آيات غسل كرد».عمل به اين‌گونه احتياط، واجب است و نمى‌توان در آن به فتواى مجتهد ديگر رجوع كرد.
[/]

کپی از مطالب سایت اسرایلی

خسته نباشید

یه چند تا سوال داشتم ممنون میشم اگه داستان! زیر رو زمان بذارید و مطالعه کنید. ممنون

قبل از هر چیز هم بگم که مرجع من اقای مکارم شیرازی هستن من به پیشنهاد یکی از اساتید پروژه ی نوشتن یک کتاب اموزش برنامه نویسی رو قبول کردم که اول برای نمره بود و بعد که پروژه سنگین شد گفتن که اسمتون رو هم توی کتاب مینویسیم و یکی دو هفته مونده به پایان کار به من گفتن که بهتون درصد هم از سود کتاب میدیم(اگه از اول حرف پول میومد از ترس حروم و حلالش قبول نمیکردم یا اول بررسی هام رو دقیقتر میکردم) در این مورد خودم اون ربان رو بلد بودم ولی به مرجع هم نیاز داشتم از اونجایی کهبنا به خواسته ی استاد قرار نبود اسم منابع استفاده شده توی کتاب بیاد من ترجیح دادم از سایت اسرایلی استفاده کنم و سایت های عبری زبان رو به انگلیسی تبدیل کنم با کمک گوگل و بعد اونها رو بخش هایی که میخوام رو استفاده کنم من از سایت های مختلف اسرایلی تو این زمینه استفاده کردم و ملاکم برای اسرایلی بودنشون اولا زبان عبری و دوما دامنه ی .il بود این رو هم اضافه کنم که بین نظرات مراجع مختلف من با عقل و منطق خودم نظر اقای مکارم رو بیشتر قبول دارم حالا سوال هایی که دارم : 1- اینا حکم کافر حربی رو دارن یانه ؟ 2- من با وجود اینکه عقلا نظرم به نظر اقای مکارم نزدیک تره حق دارم در این مورد به مرجع دیگه مثلا اقای خامنه ای یا سیستانی مراجعه کنم؟ مخصوصا که من رشته ام کامیپوتره و کلا با این چیزا زیاد سرو کار دارم از کتاب تا نرم افزار و فیلم اموزشی و ... 3- اگر اجازه دارم به نظر مرجع دیگه عمل کنم , کدوم مراجع تو این اشتباهی که من کردم نون حروم و از سفره ما بیرون میکنن؟(یعنی از نظرشون مبلغ حاصل از این کار رو حروم نمیدونن) 4- در صورت رجوع به مرجع دیگه , احکام کار های قبلی چی میشه؟ در ضمن من میخوام این مبلغ رو کاملا بدم برای کمک به فقیر میخوام ببینم در صورتی که شک داشته باشم مبلغ حرومه یا نه , بازم میتونم به فقیر کمک کنم؟(شک دارم کافر حربی هستن یا نه وگرنه مطمئن بودم حرومه که هیچی)

احتیاط واجب؟!!!

فرض كنيد كه مرجع تقليدي در باره موضوعي حكم واجب و مرجع تقليد ديگري در باره همان موضوع حكم به احتياط واجب داده باشد. با توجه به اينكه مفهوم احتياط واجب اين است كه فقيه در مسأله اي به دليل و حجّت قطعي معتبر دست نيافته و مبناي او در آن مسأله، رجوع به احتياط است، به اين نتيجه ميرسيم كه مرجع تقليد اولي در باره آن موضوع به دليل و حجت قطعي و معتبر دست يافته و حكم واجب صادر نموده است.

همچنين وظيفه مقلد اين است كه دراين مسأله، به جاي عمل به نظريه مرجع تقليد خود، به نظريه مجتهد ديگر كه بعد از مرجع تقليدش،اعلم از ديگران است عمل كند.
به اين اساس به اين نتيجه ميرسيم كه هر گاه مرجع تقليدي در باره موضوعي حكم احتياط واجب صادر مي نمايد قصدش اين است كه مقلدين خود را به مراجع تقليد ديگري كه در باره آن
موضوع حكم قطعي داده اند، ارجاع نمايد.

حال سؤال اين است كه آيا خود مرجع تقليدي كه حكم احتياط داده، اوليتر به اين ارجاع نيست؟ آيا ايشان نبايد به محضر مرجع تقليدي كه حكم مطلق داده رجوع نمايد و از ايشان در باره آن موضوع كسب فيض كند و به همان نتيجه قطعي برسد كه مرجع تقليد ديگر رسيده است؟

سؤال ديگر اين است كه مرجع تقليدي كه به دليل و حجت معتبر دست نيافته بر چه اساسي مقلدين خود را به ديگران ارجاع ميدهد در حالي كه حقيقت مسأله را درك نكرده و چون درك نكرده نميتواند مطمئن باشد كه مراجع تقليد ديگر نيز آن را درك كرده باشند؟ (شايد به اشتباه تصور كرده اند كه آن مسأله را درك كرده اند).

آيا به اين وسيله، فلسفه حكم فقهي احتياط واجب زير سؤال نميرود؟

احتیاط واجب

بسم الله الرحمن الرحیم


پیرامون احتیاط واجب:

1- چرا در احتیاط واجب انسان میتواند به مرجع اعلم دیگری مراجعه کند و در احتیاط مستحب نمیتواند؟
2- از کجا فهمیده ایم که در احتیاط واجب میتوان به مرجع دیگری مراجعه کرد؟ آیا حدیث و یا مطلبی در این باره است؟ چون در آن زمان این مسائل نبوده!


کارشناس بحث : سجاد

احتیاط واجب

بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام

در این بخش سوالات مربوط به احتیاط واجب مرجعتان را با ذکر نام مرجع بزرگوارتان
میتوانید مطرح فرمایید.

برای شروع با سوال خودم شروع خواهم کرد،ان شالله:

با عرض سلام خدمت کارشناس گرامی
عده ی کثیری از ما مراجع بزرگوار خود را بر اساس نظر جامعه مدرسین تعیین کرده ایم.
حال در احتیاطات واجب،نظر کارشناسان بر این است که در صورت تمایل،به یکی دیگر از
آن فهرست مراجعه شود.

بنده در سایت آیت الله مکارم استفتائی را دیدم که نقل میکنم:
مستدعى است تعیین فرمایید احتیاطات حضرت عالى را به کدام یک از مراجع عظام مراجعه نماییم؟ مى توانیدبه یکى ازمراجع معروف در محافل علمى مراجعه فرمایید.

حال سول بنده این است که ما میتوانیم باتوجه به انتخاب مرجع از طریق جامعه ی مدرسین
در احتیاط واجب به یکی از علمای معروف به غیر از افراد در فهرست جامعه مدرسین رجوع
کنیم؟
برای مثال به آیات عظام:
نوری همدانی،محقق کابلی،صادق روحانی،سبحانی،جوادی آملی

معنی برخی اصطلاحات و لغات فقهی

سلام
خسته نباشید

میشه لطفا معنی کلماتی مثل احتیاط واجب ؛ جایز است و ... را توضیح بدین و اینکه هر کدوم در چه صورت به کار میرن.

متشکرم:Gol:

احتياط واجب و مستحب چيست؟

بسمه تعالي

احتياط واجب و مستحب چيست؟
اگر مرجع تقليدي در مسئله اي فتوا نداشت و احتياط واجب كرده بود مقلد نميتواند ان را ترك كند. بلكه ميتواند به احتياط واجب عمل كند
ويا در مسئله به مرجع تقليد ديگري (بارعايت اعلم فالاعلم)رجوع كند
احتياط مستحب چيست ؟
در اين نوع ترك عمل براي مقلد جايز است اگر چه انجام دادن آن ثواب دارد(توضيح المسائل مراجع م 8.7)