تشکیک در ولادت امیرالمومنین(ع) در کعبه!
تبهای اولیه
تشکیک در ولادت امیرالمومنین(ع) در کعبه!
بسم الله الرحمن الرحیم
السلام علیک یا امیرالمومنین
منقبت ولادت امام علی علیه السلام در خانه کعبه از فضایل اختصاصی امام علی علیه السلام است. اما دشمنان و مبغضان آن حضرت در صدد تردید در این فضیلت مخصوص اند.
یکی از وهابیون معاصر با نام عبدالرحمن دمشقیه تردیدهایی بر این جریان نوشته که قسمتی از آن اینچنین است:
فإنني لم أجد في شيء من كتب الحديث شيئا ثابت بسند صحيح أن عليا قد ولد في جوف الكعبة بل لم أجد في ذلك ولا حديثا ضعيفا في شيء من كتب الحديث.
بل الثابت أن حكيم بن حزام هو المولود في جوف الكعبة.
ادعای او نفی وجود حدیث صحیح در مصدر حدیثی است.
لطفا این ادعا را بررسی و پاسخ دهید.
یا علی
با سلام و عرض ادب
ولادت امام علی (علیه السلام) در خانه کعبه از مشهورات؛ بلکه از اخبار متواتر تاریخی است و چنین امری فراتر از متفردات صحیح حدیثی است. بر این اساس «حاکم نیشابوری» با آنکه در کتاب «المستدرک علی الصحیحین» در خبری به ولادت «حکیم بن حزام» در کعبه اشاره نموده است؛ اما پس از ذکر آن در نفی پندار ناقل آن که ولادت در کعبه را به «حکیم بن حزام» اختصاص داده بیان داشته که راوی آن اشتباه نموده و اخبار متواتر بیانگر آن است که امام علی (علیه السلام) در خانه کعبه بدنیا آمده است که چنین امری بیانگر عدم همسانی این دو گزارش از سوی «حاکم نیشابوری» است.
بر این اساس گفتار «عبدالرحمن دمشقیة» که می گوید: من چیزی از کتب حدیث که با سند صحیح ثابت بوده که علی (علیه السلام) در خانه کعبه متولد شده باشد نیافتم، بلکه چیزی به نقل ضعیف نیز که بیانگر چنین امری بوده باشد نیافتم، گمان و زعمی بی اساس از جانب اوست؛ زیرا میلاد آن حضرت در خانه کعبه به تواتر اخبار رسیده است و علاوه بر آن روایات آن نیز در کتب حدیث و تاریخ موجود است و همچنین اخباری که بیانگر تولد افرادی دیگر در خانه ی کعبه بوده همگی دارای ضعف اسنادی و سندی می باشند که در پاسخ تفصیلی بدان می پردازیم.
اقوال اهل سنت در باره مولود کعبه
در میان اقوال اهل سنت در رابطه با میلاد امام علی (علیه السلام) در خانه ی کعبه دو نظر مطرح است.
- قول مشهور، بلکه متواتر در میان اهل سنت که امام علی (علیه السلام) در خانه ی کعبه متولد شده است. قائلین به این قول در اینکه چنین امری مختص به آن حضرت بوده یا خیر دارای اختلاف اند. عده ای چنین امری را از فضایل اختصاصی آن حضرت بیان داشته و در مقابل گروهی دیگر محل تولد «حکیم بن حزام» را نیز خانه کعبه دانسته اند.
- گروهی که «حکیم بن حزام» را تنها تولد یافته ی در کعبه بیان داشته اند، که مصدر قول آنان سخن «مصعب بن عبدالله» است. و سخن سلفی مذکور «عبدالرحمن دمشقیه» برگرفته از این نظر می باشد.
ناقلین متواتر بودن میلاد امام علی (علیه السلام) از عالمان اهل سنت
- شاه ولی الله دهلوی (1176هـ) مي نويسد:
- سید محمود آلوسی (1270هـ) در این رابطه می نویسد:
اخبار روایی
در این رابطه از طریق اهل سنت روایاتی نقل شده که برخی با سند متصل و برخی با اسانید مرسل و منقطع نقل شده اند که ادعای «عبدالرحمن دمشقیه» در نبود خبری ولو ضعیف رد می نماید که دو مورد از این اخبار عبارتند از:
- «ابن مغازلی شافعی» (متوفی: 483ه) به سند خویش از «امام باقر» (علیه السلام) روایت نموده که زنی با نام « زيدة بنت قريبة بن العجلان» از مادر خویش چگونگی ولادت امام علی (علیه السلام) در خانه ی کعبه را روایت نموده است.[1]
- «سبط بن الجوزی» (متوفی: 654هـ) نقل نموده: «و روي ان فاطمة بنت أسد كانت تطوف بالبيت و هي حامل بعلي (ع) فضربها الطلق ففتح لها باب الكعبة فدخلت فوضعته فيها و كذا حكيم بن حزام ولدته أمه في الكعبة».[2] «فاطمه بنت اسد در حالی که حامله بود مشغول طواف خانه ی کعبه بود که درد زایمان او را فرا گرفت. ناگهان درب خانه ی کعبه به روی او باز شد و فرزند خود را در آنجا بدنیا آورد».
صدرا said in اخبار روایی
اخبار روایی در این رابطه از طریق اهل سنت روایاتی نقل شده که برخی با سند متصل و برخی با اسانید مرسل و منقطع نقل شده اند که ادعای «عبدالرحمن دمشقیه» در نبود خبری ولو ضعیف رد می نماید که دو مورد از این اخبار عبارتند از:السلام علیک یا امیر المومنین (علیه السلام) تشکر
قطرهای از دریا
آمدم باز کنم چشم پر از باران را
و به عطر نجف آغشته نمایم جان را
آمدم در طلب سورۀ والشمس و ضحی
یک دل سیر تماشا کنم این ایوان را
آدم و نوح و محمد به حرم آمدهاند
تا به الگوی علی شرح دهند انسان را
آیه آیه همه جا مدح علی میخواندند
ای دل غافل من باز بخوان قرآن را
أَفَمَنْ كَانَ عَلَىٰ بَيِّنَةٍ مِنْ رَبِّهِ؟
جز علی کیست که روشن کند این برهان را
خواستم شمّهای از رزم علی بنویسم
نتوانم که به تصویر کشم طوفان را
او که از بدر و احد، خیبر و خندق آمد
تا به شمشیر دودم مسخ کند شیطان را...
شاخص عدل الهی بُوَد و میسنجند
به ترازوی مساوات علی، میزان را...
آنچه گفتیم فقط قطرهای از دریا بود
منکه نشناختم آن وسعت بیپایان را
محمد غفاری