کردستان در دست ضدانقلاب
تبهای اولیه
[h=1][/h]
[/HR]
[/HR]

پیش درآمدی بر آغاز درگیریهای سنندج
در مورد پیروزی انقلاب اسلامی چند نکته قابلذکر است:
1- انقلاب در تهران و شهرهای بزرگ نسبت به شهرهای کوچک چند مرحله جلوتر بود.
2- بعضی از شهرهای کوچک هرچند از روند سریع انقلاب در پایتخت و شهرهای بزرگ عقبتر بودند، اما به جهت وجود روحانیت انقلابی با مسیر انقلاب انطباق یافته و تأخیر زمانی باعث اختلاف درحرکت نشد.
3- در نقاطی که روحانیت فعال و انقلابی حضور نداشت، انحراف در هدایت و مسیر انقلاب اجتنابناپذیر بود.
4- گروههای چپ و بعضاً راست پسازاینکه درک کردند از جریان انقلاب و رهبری آن عقب هستند و داعیه رهبری خلق را داشتند، دست به حرکات تند زدند تا بدین ترتیب عقبماندگی خود را جبران کنند.
لذا مناطق حساس و تحریکپذیر، همچون کردستان و ترکمنصحرا را انتخاب کردند و با سوارشدن بر موج انقلاب در این مناطق، روند انقلاب را به دست گرفتند. این امر یکی از عوامل اصلی بروز بحرانهای داخلی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی است. در مقاله زیر به تجزیهوتحلیل این موضوع در منطقه کردستان پرداختهشده است. توطئه در کردستان بلافاصله بعد از پیروزی انقلاب اسلامی شروع شد. دلایلی که موجب شد کردستان اینچنین به صحنه فعالیت «ضدانقلاب» تبدیل شود بافت اجتماعی، وجود فئودالیسم، ناسیونالیسم کردی، فقر فرهنگی و اقتصادی، اختلافات مذهبی و تفرقهاندازی بین تشیع و تسنن، محیط جغرافیایی و اقلیمی مناسب برای فعالیتهای خرابکارانه و جنگهای چریکی و وجود عناصر وابسته از خوانین، ساواکیها و ارتشیهای فراری گرفته تا گروههای چپ الحادی و التقاطی و شیوخ مرتجع و قرار داشتن در همسایگی عراق بود.
27 اسفند 57 در سنندج
27 اسفند 1357 عناصر کمیته مفتی زاده در اعتراض به ندادن اسلحه و فشنگ به آنها، کمیته صفدری را در ساعت هفت بعدازظهر محاصره کردند؛ بهرهبرداری عناصر مسلح وابسته به کومه له و چریکهای فدایی از این فرصت با حمله به ستاد لشکر 28 سنندج و تصرف آن و به گروگان گرفتن سرهنگ صفری (فرمانده لشکر) در ساعت 8 شب؛ حمله و تصرف پادگان ژاندارمری در ساعت 9 شب؛ حمله به پادگان لشکر 28 سنندج در ساعت 10 شب؛ مقاومت شدید کارکنان حاضر در پادگان و پیام رادیو - تلویزیونی سرهنگ صفری به آنها مبنی بر مقاومت نکردن و تسلیم شدن؛ سرپیچی کارکنان لشکر از دستور سرهنگ صفری و ادامه مقاومت تصرف شهربانی و رادیو - تلویزیون سنندج به دست عناصر مسلح کومه له در ساعت 12 شب اتفاق افتاد.
همان روز گزارشی از دفتر هواداران سازمان چریکهای فدایی از چگونگی آغاز و تداوم درگیری سنندج، همچنین گزارش یک گروه انقلابی - مذهبی مرتبط با سپاه از چگونگی آغاز و تداوم درگیری سنندج ارائه شد.
عزالدین حسینی درباره چگونگی آغاز و تداوم درگیری سنندج. مصاحبه احمد مفتی زاده درباره چگونگی آغاز و تداوم درگیری سنندج مصاحبه کرد و برای برقراری نزدیکی و اتفاقنظر میان احمد مفتی زاده و عزالدین حسینی تلاش شد.
اجلاس سقز با حضور روحانیان شهرهای بوکان، مهاباد، سنندج، اشنویه، نقده، بانه، کرمانشاه و سایر شهرهای کردستان برای «هماهنگی برنامه تلاش قشرهای مختلف کردستان و انتشار قطعنامهای در سه ماده: «شرکت اهل تسنن در تدوین پیشنویس قانون اساسی» ، «تصریح حقوق ملی در قانون اساسی» و« رفع هرگونه تبعیض اجتماعی و اقتصادی » برگزار شد.
ائمه جمعه مهاباد، سنندج در بیانیه ای سقز، سردشت و روحانی اهل تسنن کرمانشاه (شرکتکنندگان اجلاس سقز) در مورد لزوم اتفاقنظر میان مفتی زاده و عزالدین حسینی و ترک اقدامهای خشونتآمیز و بازگشتن از اطراف پادگان سنندج را خواستار شد.
در ادامه درگیری های کردستان امام خمینی در سخنانی فرمودند: دست اجانب در کار است که شماها را باهم و شماها را با ما و ما را با شما جدا کند … همه ما از یک ملت هستیم؛ همه ما از یک کشور هستیم و باید همه ما درراه اعتلا اسلام و اعتلا کشور خودمان کوشا باشیم.
در راستای این درگیری ها استانفیلد ترنر (رییس سازمان سیا) آینده انقلاب اسلامی را ارزیابی کرد: در ادامه بحران ایران گروههای چپ حکومت این کشور نفتخیز را به دست میگیرند. حکومت ایران بین دو قطب دولت بیطرف بازرگان و مذهبیهای متعصب قرارگرفته است، اما پیروزی نهایی با چپگرایان است.
[/HR] منابع: خبرگزاری فارس، سایت شهید آوینی