فرهنگ ‍

پیامهای فرهنگی و افزایش بهره وری

سلام علیکم
دوستان و سروران گرامی در این تاپیک میتونید تجارب یا نظریاتی را که فکر می کنید موجب ارتقاء سطح کیفی زندگی یا فرهنگی عمومی جامعه میشه را درج فرمائید.
نظرات میتونه برای اولین بار توسط شما مطرح شده باشه و یا میتونه جنبه های مثبت از فرهنگ کشورهای دیگر باشه که با فرهنگ ایرانی یا اسلامی مغایرتی نداشته باشه و یا حتی میتونه مواردی باشه که در فرهنگ خود ما وجود داره ولی مورد کم توجهی قرار گرفته و یادآوری شما میتونه باعث احیاء دوباره اون مورد بشه و کم کم جزء رفتار روزمره افراد جامعه بشه.
************************
پیشنهادات حقیر:
1- وقتی برای خرید میوه به میوه فروشی و مغازه میریم, در حدود 10-15 تا کیسه نایلون پر از میوه و لوازم به خونه می آریم ,اگر در هفته از 70 میلیون نفر ایرانی 10میلیون نفر خرید کنن , در هفته حدود 100-150میلیون کیسه مصرف میشه .
برای تهیه مواد اولیه, پروسه تولید و حمل و نقل این همه کیسه پلاستیکی هزینه زیادی مصرف میشه و یک عامل مهم دیگه اینه که تجزیه اون به مواد اولیه صدها سال طول میکشه.
لذا این مصرف را به حداقل برسونیم
[SPOILER]
[h=1]دست رد به سینۀ پلاستیک![/h] سهم ما در ایجاد آلودگی محیط‌زیست با کیسه‌های پلاستیکی چقدر است؟
حتماً همگی کانال‌های آبِ پر‌شده از کیسه‌های پلاستیکی در مسیر مسافرت و زمین‌های اطراف جاده‌های پر از درخت‌های پوشیده از پلاستیک که گاهی به درخت‌های تولید پلاستیک بیشتر شبیه هستند را دیده‌اید و در کنار باجه‌های دریافت عوارض جاده‌ای و فروشگاه‌های مواد‌غذایی با صحنه‌های قابل تأمل پوشیده‌شده از کیسه‌های پلاستیکی رو‌به‌رو شده‌اید و بدون شک، همگی از آن بیزاریم. در بیشتر این مواقع، اعتراض ما به مسئولان شهرداری این است که چگونه در پاکیزه‌نگهداشتن محیط شهری کوتاهی می‌کنند. افرادی را دیده‌ایم که پس از مصرف مواد داخل کیسه‌های پلاستیکی، آن را به داخل جوی آب یا کف خیابان انداخته‌اند و بَد‌و‌بیراه آشکار و پنهان ما را به‌جان خریده‌اند. ولی خود ما چقدر در این آلودگی سهیم هستیم؟!

ممکن است هیچ‌گاه کیسه‌های پلاستیکی خود را در خیابان و جوی آب رها نکنیم و با قراردادن آن در ظروف مخصوص دفع زباله‌های بازیافتی‌، خوشحال باشیم که در نظافت محیط‌زیست و کاهش آلودگی سهیم بوده‌ایم؛ ولی هیچ‌گاه به تعداد و ضرورت استفاده از کیسه‌های پلاستیکی فکر کرده‌ایم؟

  • آیا می‌دانید در ماه گذشته حدود ۴میلیارد کیسۀ پلاستیکی در دنیا استفاده شده است؟
  • کیسه‌های پلاستیکی به‌عنوان زباله دور ریخته می‌شوند و باعث آلودگی محیط‌زیست‌، رودخانه‌ها و کانال‌های آب و در موارد بسیاری گرفتگی آب‌راه‌ها و جمع‌شدن و مسکوت‌ماندن آب و زاد‌و‌ولد انواع حشرات می‌شوند.
  • می‌دانید حدود 300‌تا‌500 سال زمان برای بازگشت به طبیعت برای کیسه‌های پلاستیکی لازم است؟
  • آیا می‌دانید با مصرف‌نکردن یک کیسۀ پلاستیکی در هفته در هر خانوادۀ ایرانی، می‌توان حدود 816‌میلیون کیسۀ پلاستیکی در سال استفاده نکرد‌!!!
  • سالانه، کیسه‌های پلاستیکی باعث خفگی و کشته‌شدن هزاران پستاندار و پرندگان دریایی و مانع حرکت آن‌ها می‌شوند.
  • آیا می‌دانید پس از کشته‌شدن حیوانات دریایی، کیسه‌های پلاستیکی مجدد به حرکت مضر خود و از‌بین‌بردن حیاتی دیگر ادامه می‌دهند؟
  • آیا می‌دانستید حدود ۳۲درصد از زباله‌های دنیا مواد پلاستیکی هستند که کیسه‌های پلاستیکی ۷درصد از این حجم زباله را به خود اختصاص داده‌اند؟
  • هیچ‌گاه فکر کرده‌ایم که کیسۀ پلاستیکی تولید‌شده از نفت است که دارای ذخایر محدود در دنیاست و با استفاده از کیسه‌هایی که قابلیت استفادۀ مجدد دارند در خریدهایمان، می‌توان در استفادۀ بهینه و طولانی‌تر از نفت و کاهش آلودگی‌های زیست‌محیطی دخیل بود؟
[h=2]برای کاهش استفاده از کیسه‌های پلاستیکی، چه اقداماتی می‌توان انجام داد؟
به‌عنوان خریدار:[/h]
  1. کیسه‌هایی با قابلیت استفادۀ مجدد همچون کیسه‌های پارچه‌ای در هنگام خرید استفاده کنیم.
  2. درصورت همراه‌ نداشتن کیسۀ مناسب، تنها به میزان نیاز برای حمل کالای خریداری‌شده کیسۀ پلاستیکی از فروشنده درخواست کنیم.
  3. بیشتر فروشندگان به‌صورت خودکار، اجناس خریده‌شدۀ شما را داخل کیسۀ پلاستیکی می‌گذارند. به فروشندگان به‌ویژه در زمان خرید اجناسی که قابلیت حمل بدون کیسه را دارند یا خود در کیسه‌های قابل حمل بسته‌بندی شده‌اند، «نه» بگوییم.
  4. کیسۀ پلاستیکی را برای استفادۀ مجدد حتی به‌عنوان کیسۀ زباله نگهداری کنیم.
  5. تنها زمانی کیسه‌های زبالۀ خود را از منزل خارج کنیم که کاملاً پر شده باشند.
  6. فامیل و دوستان و همکاران خود را به رعایت نکات بیان‌شده تشویق کنیم.
به عنوان فروشنده:

  1. ارائۀ کیسه‌هایی با قابلیت مصرف مجدد که می‌توان با چاپ علامت اختصاری و نام فروشگاه روی آن، کار تبلیغات نیز انجام داد.
  2. گرفتنِ هزینۀ جداگانه برای هر کیسۀ پلاستیکی در فروشگاه‌ها؛ به‌نظر می‌رسد در بعضی مواقع، فشار مالی به افراد، بیش از آموزش در کاهش مصرف بی‌رویه مؤثر است.
  3. ارائۀ تخفیف ویژه به هر مقدار و حتی به‌صورت نمادین، به مشتریانی که با خود کیسه‌های قابل استفادۀ مجدد برای کالاهای خریداری‌شده به‌همراه می‌آورند و اعلام آن توسط نوشته‌ای روی شیشۀ فروشگاه.
  4. نوشتنِ جمله‌ای بر روی کیسه‌ها و تشویق مشتریان به استفادۀ مجدد از آن.
  5. تشویق مشتریان از‌طریق چاپ جمله‌ای در همین ارتباط در انتهای فاکتور فروش.

مزایای کیسه‌هایی که قابلیت مصرف مجدد دارند

  • بسیار راحت‌تر در دست و قابل حمل هستند و باعث آسیب‌دیدگی انگشتان نمی‌شوند. (همگی آثار فشار دستۀ کیسۀ پلاستیکی را روی انگشتان خود تجربه کرده‌ایم‌)‌!!!
  • تقریباً ۲ برابر کیسه‌های پلاستیکی، قابلیت حمل مواد خریداری‌شده را دارند.
  • به‌دلیل داشتنِ بندهای بلند، می‌توان آن‌ها را به شانه آویخت و درنتیجه، از آزادی حرکت دو دست استفاده کرد.
  • در برابر کیسه‌های پلاستیکی بسیار مقاوم‌‌تر هستند و از پاره‌شدن و ریختن مواد خریداری‌شده در وسط خیابان جلوگیری می‌شود.
  • در نوع پارچه‌ای بسیار ارزان‌قیمت و به‌دلیل قابلیت شست‌وشو، مدت‌های طولانی قابل استفاده هستند.
اولین قدم در جلوگیری از مصرف کیسه‌های پلاستیکی:
به فروشندگان در مقابلِ تحویل کیسۀ پلاستیکی بگویید: «نه»
منبع:http://matnezendegi.ir/content/110

[/SPOILER]
[SPOILER]تولید کیسه‌های پلاستیکی

1. انرژی
چرخۀ زندگی کیسۀ پلاستیکی، با استخراج و پردازش مواد خام آغاز می‌شود. فرایند تولید کیسه‌های پلاستیکی خرید به مقدار معینی از انرژی و مواد خام نیاز دارد. برای تهیۀ دو کیسۀ خرید پلاستیکی به 990 کیلوژول انرژی گاز طبیعی یا240 کیلوژول انرژی نفتی یا 160 کیلو‌ژول انرژی زغال نیاز است (مؤسسۀ ارزشیابی و برآورد‌های اقتصادی فرآیند‌های زیست‌محیطی سال1990).
به‌علاوه مقادیر بیشتری از انرژی غیرقابل محاسبه و تخمین برای تولید صَرف ‌شده؛ برای مثال، ماشین‌های تولید کیسه‌های پلاستیکی برقی هستند و آن‌ها برق خود را از سوزاندن زغال‌سنگ یا سوخت‌های فسیلی دیگر به‌دست می‌آورند. برای انتقال مواد خام به کارخانه نیز سوخت مصرف شده است (greenfeet, 2004).
همانگوه که بیان شد انرژی لازم برای تولید یک کیسۀ خرید پلاستیکی از جنس HDPE برابر با 0.48 مگاژول است. برای اینکه مفهوم این مقدار انرژی مصرفی ملموس شود، مثالی می‌زنیم: انرژی که یک ماشین در‌حالِ حرکت در مسیر یک کیلومتر مصرف می‌کند، برابر با انرژی لازم برای تولید 8.7 عدد کیسۀ خرید پلاستیکی است! (Australian Bureau of Statistics, 2004).
2. اجزای سازنده
اجزای اصلی سازندۀ کیسه‌های پلاستیکی نفت و گاز طبیعی هستند (Lajeunesse, 2004).
برای تولید کیسه‌های پلاستیکی حدود 4درصد از کل نفت تولیدی جهان استفاده می‌شود (greenfeet, 2004).
ترکیبات نفت خام و گاز طبیعی در فرآیند کراکینگ حرارت داده می‌شوند تا مونومر‌های هیدروکربنی به‌دست بیایند (Environmental Literacy Council, 2005).
در فرایند تولید، مونومر‌های هیدرو‌کربنی با یکدیگر واکنش می‌دهند و به‌هم می‌پیوندند و پلیمرها را می‌سازند. پلیمر‌ها مولکول‌های درشتی هستند که از تکرار واحدهای مونومر به‌وجود آمده‌اند. پلیمر به‌دست‌آمده ویژگی‌های منحصر‌به‌فردی دارد که با مونومر خود متفاوت است. واکنش مونومرهای متفاوت به تولید پلیمر‌های متفاوت با خواص گوناگون می‌انجامد.
3. انواع پلی‌اتیلن
کیسه‌های پلاستیکی را از پلی‌اتیلن با چگالی بالا HDPE می‌سازند (Eco-sense, 2002).
پلی‌اتیلن ماده‌ای تجدیدناپذیر است که از به‌هم‌پیوستن مونومر‌های اتیلن ساخته شده است (Lajeunesse, 2004) و تجزیۀ آن هزاران سال طول می‌کشد (Eco-sense, 2002).
پلی‌اتیلن را می‌توان به هر شکل و اندازه و رنگی تولید کرد و همین، باعث علاقۀ تولیدکنندگان به این پلیمر شده است (Greenfeet, 2004).
به‌جز HDPE، دو نوع دیگر از پلی‌اتیلن نیز وجود دارند که برای ساختن کیسه‌های پلاستیکی استفاده می‌شوند: پلی‌اتیلن با دانسیتۀ کم LDPE و پلی‌اتیلن با دانسیتۀ کم و خطی LLDPE.
از LDPE برای تولید کیسه‌های خرید شفاف و نازک‌تر که در مراکز خرید مصرف می‌شوند، استفاده می‌شود.
از LLDPE برای تولید کیسه‌های بسیار نازک مانند کیسه‌های خشک‌شویی استفاده می‌شود.
تفاوت عمده بین این سه نوع پلی‌اتیلن شاخه‌های زنجیره‌های مولکولی آن‌هاست.
کیسه‌های پلاستیکی خرید از پلی‌اتیلن با دانسیتۀ بالا HDPE ساخته شده‌اند. HDPE مولکول‌های شاخه‌دار و منشعب بیشتر با قابلیت کش‌سانی کم‌تر و فرم کریستالی دارد (IBID).
آلودگی آب‌ و‌هوا‌
آلودگی هوا ناشی از انتشار مواد شیمیایی خطرناک و CO2 طی فرایند تولید کیسه‌های پلاستیکی بخش مهمی از صدماتی است که تولید این محصول به محیط‌زیست وارد می‌کند. بر‌اساس برآورد مؤسسۀ Lifecycle Environmental Assessment تولید 2 عدد کیسۀ پلاستیکی، 1٫1 کیلوگرم آلودگی اتمسفری ایجاد می‌کند که خود این آلودگی به مه‌دود فوتو شیمیایی و باران‌های اسیدی منجر می‌شود. باران اسیدی از جدی‌ترین آلودگی‌های مخرب برای محیط‌زیست و انسان‌ها به‌شمار می‌آید. همچنین مه‌دود فوتو شیمیایی باعث ایجاد مشکلات تنفسی و بیماری می‌شود (Environmental Literacy Council, 2005).
به‌علاوه، به‌اِزای تولید هر 2 کیسۀ پلاستیکی 0٫1 گرم زباله‌های سرگردان در آب تولید می‌شوند که می‌توانند به اکوسیستم‌های پیوسته نظیر مسیرهای آبی و موجودات زندۀ حاضر در آن آسیب برسانند (Institute for Lifecycle Environmental Assessment, 1990).
اگر کشوری مانند ایرلند با حدود 1‌میلیون و 230هزار خریدار، 50درصد از کیسه‌های پلاستیکی مصرفی در فروشگاه‌ها را به کتان تبدیل کنند، باعث می‌شوند سالانه 15100 تُن CO2 کمتری به جوّ زمین وارد شود. این حجم از CO2 زمانی تولید می‌شود که یک نفر دور زمین را با خودروی خودش 1800 بار دور بزند! (Simmons, 2005). آلودگی‌های آب‌وهوایی ناشی از تولید این کیسه‌ها زمانی بیشتر تشدید می‌شوند که این محصول در کشورهایی مانند چین تولید شود؛ چراکه این کشورها دستورالعمل‌های زیست‌محیطی کمتری هم دارند و این اثر آلودگی را بر محیط‌زیست و سلامتی انسان‌ها تشدید می‌کند (Matlack, 2001).
حمل‌و‌نقل کیسه‌های پلاستیکیِ تولید‌شده
بعد از تولید، کیسه‌های پلاستیکی خرید به سراسر دنیا منتقل می‌شوند و بخش عظیمی از این انتقال، به‌وسیلۀ کشتی‌ها صورت می‌گیرد. استرالیا به‌تنهایی، سالانه 4میلیارد کیسۀ پلاستیکی وارد می‌کند (Australian Bureau of Statistics, 2004).
تخمین زده می‌شود سالانه چیزی حدود 4تا5 تریلیون کیسۀ پلاستیکی در جهان تولید ‌شود. آمریکای شمالی و اروپای غربی حدود80‌درصد از این مقدار را مصرف می‌کنند و کشور امریکا به‌تنهایی، سالانه 100میلیارد کیسۀ پلاستیکی مصرف می‌کند (Geographical, 2005; Murphy, 2005).
استرالیایی‌ها سالانه 7میلیارد کیسۀ پلاستیکی استفاده می‌کنند که 53درصد آن در سوپرمارکت‌ها مصرف می‌شود (Australian Bureau of Statistics, 2004; Brown, 2003).
انگلستان سالانه بین 8تا10 میلیارد کیسۀ پلاستیکی استفاده می‌کند و در تایوان این عدد به20میلیارد کیسه افزایش پیدا می‌کند (Geographical, 2005; Reusable Bags, 2005).
تأثیرات اکولوژیک کیسه‌های پلاستیکی با افزایش آمار افزایش پیدا می‌کند.
تأثیرات بر سلامتی
انتشار مواد سمی تولید‌شده طی مراحل استخراج مواد خام اولیۀ پلاستیک‌ها و تولید پلاستیک‌ها و حمل‌و‌نقل آن‌ها باعث مه‌دود فوتو شیمیایی‌ و باران اسیدی و آثار مخرب دیگری می‌شود که ناشی از استفاده از نفت و زغال و گاز هستند؛ مانند مشکلات سلامتی معدن‌کاران زغال و کارکنان پتروشیمی‌ها (Environmental Literacy Council, 2005; Institute for Lifecycle Environmental Assessment, 1990; National Plastic Bags Working Group, 2002).
منبع :http://matnezendegi.ir/content/114

[/SPOILER]
2- زمان را غنیمت بشماریم.
**در حدود یکسالی هستش روزانه دوتا 45 دقیقه باید در مترو باشم و در سال 92 8 تا کتاب 200-300 صفحه ای که اکثراً در 5-10 سال پیش خریده بودم و فرصت نمیکردم بخونم در مترو خوندم:Kaf:
و یا میشه کمبود خواب را در مترو جبران کرد و عوضش در محل کار یا خانه به کارهای دیگر رسید.
**وقتی به مهمونی میریم مخصوصاً روزهای جمعه که متاهلین به خانه پدر و مارد خود یا همسر میرن, حتما کتاب همراه داشتن خیلی مفید هستش , چون معمولا صحبتها 10-15 دقیقه ای تموم میشه و 7-8 ساعت آنجا بودن را میشه با مطالعه پر کرد.فقط برای اینکه بی احترامی نشه, میشه بازای هر 30 دقیقه مطالعه 10 دقیه وارد جمع شد و گفتگو کرد!
**وقتی زنگ خونه را می زنید تا درب را باز کنن و یا وقتی که داخل آسانسور هستیم تا به طبقه واحد خونه برسیم, میتونیم بند کفشها را باز کنیم یا ببندیم.
**برای رفتن به نانوائی هم حتماً یک کتاب همراه داشته باشیم.
موفق باشید:Gol:

چرا فرهنگ کار جمعی در ایران ضعیف است؟

به نام خداوند مهرگستر مهربان

گمان نمی کنم کسی این سخن را رد کند که ما ایرانی ها با وجود استعداد و پشتکار عالی در کار تیمی فوق العاده ضعیف هستیم.

از دوستان و کارشناسان می خواهم هر نظر، راهکار و یا تجربه ای در این زمینه به ذهنشان می رسد به اشتراک بگذارند تا با خرد جمعی راه حلی برای بر طرف کردن این ضعف بزرگ فرهنگی (حتی اگر شده برای نسل فردا) بیابیم.