هنر انقلاب و انقلاب هنر
ارسال شده توسط مهرمهتاب در چهارشنبه, ۱۳۹۰/۱۱/۲۶ - ۱۳:۵۷ نویسنده: حمیدرضا جعفری
هنر یگانه ابزاری است که نهتنها در ذهن و فکر بلکه در عمق دل و جان آدمی تأثیر میگذارد و او را با خود به جهانی که پیامآور آن است همراه میسازد. در اهمیت هنر همین بس که بهترین وسیله ثبت تاریخ و برترین ابزار تبلیغ و ارائه آرمانهای بشری و الهی است.
هنر انقلاب
هنر، در کشور ما، قبل از انقلاب اسلامی اسیر چنگال صاحبان قدرت و ثروت بود و فضیلتهای این موهبت الهی به تبع این اسارت، در مرداب خواستهها و علایق دنیاییشان غرق میشد.
«هنر بزرگ انقلاب این بود که توانست هنر را در خدمت حقایق و در خدمت انسان در بیاورد و آن را از انحصار هم خارج کند.»(1) با به ثمر رسیدن انقلاب اسلامی، در عرصه هنر نیز انقلابی عظیم رخ داد؛ دامنه هنر گسترش چشمگیری یافت و در دسترس عموم مردم قرار گرفت؛ پیام هنر رنگ و بوی حقیقت گرفت و به سوی اصالتش باز گشت و به خدمت انسان در آمد.
هنر دیگر انقلاب این بود که مبانی فکری و اهداف و آرمانهایش الهی و در جهت سعادت بشر بود و این همان نیازهایی است که یک هنرمند اصیل در جستجوی آن است. هنرمندی که هنرش را در خدمت هدفی ارزشمند که همان حقایق و اصالتها است قرار میدهد؛ و این اهداف ارزشمند و این سوژههای کمیاب، در گوشه و کنار انقلاب اسلامی ایران به وفور یافت میشود به گونهای که میتوان از آنها یک اثر هنری ماندگار خلق نمود.
انقلاب هنر
انقلاب هنر وامدار انقلاب اسلامی ایران است. انقلابی که سرشار از پیامهای معنوی و ارزشهای والای انسانی در جهت سعادت و کمال بشر است. حال چنین انقلابی که هدیه خداوند به اهل زمین است برای معرفی آرمانهایش نازمند ابزاری کارآمد است؛ و بهترین ابزار برای نیل به این هدف بزرگ «هنر» است.
«انقلاب جزو حوادثی است كه جز با زبان هنری، قابل بیان كردن نیست... اصلاً در تاریخ نمیشود و كسی حوصله ندارد اینها را بخواند. فقط در داستان و كار هنری قابل ارائه است و لاغیر...(2)
توقع انقلاب از هنر و هنرمند، مبتنی بر نگاه زیباشناختی در زمینه هنر است؛ توقع زیادی هم نیست... شما در عالیترین آثار دراماتیک دنیا، آنجایی که به فداکاری یک انسان برخورد میکنید، او را تحسین و ستایش میکنید. وقتی فیلم، آهنگ، تابلوی نقاشی، زندگی فلان انقلابی ـ مثلا ژاندارک ـ یا سرباز فداکار فلان کشور را برای شما به تصویر میکشند، در دل و باطن وجدان خودتان نمیتوانید کار او را تحسین نکنید. هزاران حادثه به مراتب با ارزشتر و بزرگتر از آنچه که در این اثر هنری نشان داده شده، در دوران هشت سال دفاع مقدس و در خود انقلاب، در خانه شما اتفاق افتاد؛ آیا این زیبایی نیست؟ ...(3)
چند سال بعد از مرگ گاندی، شخصیت برجستهای مانند رومن رولان، یك كتاب جیبی در دویست و بیست صفحه در مورد شخصیت او نوشت كه همچنان برجستهترین كتاب درباره بیوگرافی یك انسان انقلابی است... گاندی شخصیت بزرگی است؛ اما حقاً و انصافاً با شخصیت امام، قابل مقایسه نیست. شخصیت امام، خیلی عظیمتر و زیباتر است و برای انسانهایی از قبیل رومن رولان فرانسوی، پرجاذبهتر است. كتابی درباره امام كه نصف حد كتاب رومن رولان باشد، كجاست؟»(4)
اینجاست که باید هنر به میدان بیاید و هم به عنوان یک ابزار تبلیغ به معرفی انقلاب بپردازد و هم به عنوان یک سلاح کارآمد به حفظ وصیانت از ارزشهای آن همت گمارد. امروز که «دنیا از ابزار هنر، علیه انقلاب، به اشد ّ وجه استفاده میكند» و داستان و تاریخ انقلابمان را به زیرکانهترین وجه تحریف مینماید، دیگر برای یک هنرمند مسلمان، شعار «هنر فقط برای هنر» معنایی ندارد، بلکه هنر باید در خدمت انقلاب، حقایق و آرمانهای والای آن باشد.
و در آخر این نکته مهم را نباید فراموش کرد که:
«انقلاب وقتی میتواند خودش را در قالب هنر بیاورد، كه هنرمند خودی داشته باشد و خودش هنرمندش را پرورش بدهد.»(5)
چاپ شده در ماهنامه سراسری تجلی http://tajalli-month.org
پی نوشت:
1. بیانات مقام معظم رهبری در دیدار جمعی از هنرمندان دفاع مقدس، 20/1/1379؛ 2. بیانات در دیدار نویسندگان حوزه هنری، 2/3/77؛ 3. بیانات در دیدار اصحاب فرهنگ و هنر، 1/5/1380؛ 4. بیانات در دیدار اعضای ستاد برگزاری مراسم ارتحال حضرت امام، 12/3/76؛ 5. بیانات در دیدار اعضای كنگره شعر حوزه، 15/7/1370.