احکام ، شب عید ، صاحبخانه،فطریه ، عید فطر

آیا دادن فطریه مهمانی که قبل از اذان مغرب به میهمانی آمده واجب است؟

انجمن: 

اعداد داخل پرانتز، شماره مساله بزرگواران در کتاب توضیح المسایل می باشد .


امام خمینی: (١٩٩۵) فطره مهمانى که پیش از غروب شب عید فطر با رضایت صاحبخانه وارد شده و نان خور او حساب مى‏شود، بر او واجب است.

آیت الله مظاهری: (۱۴۹۹) زکات فطره مهمان بر میزبان واجب نیست، خواه با رضایت میزبان آمده باشد یا بدون رضایت، پیش از غروب آمده باشد یا بعد از غروب.

آیت الله سبحانی:(۱۶۴۳) فطره مهمانى که پیش از غروب شب عید فطر با رضایت صاحبخانه وارد شده و عرفاً نان خور او حساب مى شود بر او واجب است. (۱۶۴۴) مهمانى که پیش از غروب شب عید فطر بدون رضایت صاحبخانه وارد شود و نان خور او حساب گردد و کسى که انسان را مجبور کرده است که خرجى او را بدهد. و در هر دو صورت احتیاط واجب آن است که خود آنها نیز فطره خود را بدهند.

آیت الله سیستانی: (۱۹۵۵) فطره مهمانى که پیش از غروب شب عید فطر وارد شده، و شب را نزد او مانده و نان خور او ـ هر چند موقتاً ـ حساب مى ‏شود، بر او واجب است. (۱۹۵۶) فطره مهمانى که بعد از غروب شب عید فطر وارد مى ‏شود در صورتى که نان خور او حساب شود ـ بنابر احتیاط ـ فطره او واجب است و الاّ واجب نیست، و کسى را که انسان براى افطار شب عید دعوت مى ‏کند نان خور به حساب نمى‏ آید، وفطره‏ اش بر صاحبخانه نیست.

آیت الله صافی گلپایگانی:(۲۰۰۳) فطره مهمانی که پیش از مغرب شب عید فطر با رضایت صاحبخانه وارد شده در صورتی که بگویند، امشب نان او را داده، بر او واجب است هر چند نان خور او حساب نشود. (۲۰۰۴) فطره مهمانی که پیش از مغرب شب عید فطر بدون رضایت صاحبخانه وارد می شود و مدتی نزد او می‎ماند، بنابر احتیاط، واجب است و هم چنین است فطره کسی که انسان را مجبور کرده‎اند که خرجی او را بدهد. (۲۰۰۵) فطره مهمانی که بعد از مغرب شب عید فطر وارد می‎شود، بر صاحب‎خانه واجب نیست، اگر چه پیش از مغرب او را دعوت کرده باشد و در خانه او هم افطار کند.

آیت الله وحید: (۲۰۱۲) فطره میهمانى که پیش از غروب شب عید فطر با رضایت صاحبخانه وارد شده و در وقت وجوب زکات فطره نان خور او حساب مى شود، بر او واجب است. (۲۰۱۳) مهمانى که پیش از غروب شب عید فطر بدون رضایت صاحبخانه وارد شده و مدّتى نزد او مى ماند، بنابر احتیاط واجب فطره اش را هم خودش و هم میزبان بدهد، و همین احتیاط در مورد کسى که انسان را مجبور کرده اند که خرجى او را بدهد، باید رعایت شود. (۲۰۱۴) فطره مهمانى که بعد از غروب شب عید وارد مى شود، بر صاحبخانه واجب نیست، اگر چه پیش از غروب او را دعوت کرده باشد و در خانه او هم افطار کند.

آیت الله فاضل: فطره مهمانى که پیش از غروب شب عید فطر با رضایت صاحب خانه وارد شده اگر نان خور او حساب شود بر او واجب است، لکن به مجرد صرف یک افطارى فطره میهمان بر صاحبخانه واجب نیست.

مسأله : فطره مهمانى که پیش از غروب شب عید فطر بدون رضایت صاحب خانه وارد مى شود و مدّتى نزد او مى ماند در صورتى که نانخور او حساب شود بنابر احتیاط، واجب است، و همچنین است فطره کسى که انسان را مجبور کرده اند که خرجى او را بدهد.

مسأله : فطره مهمانى که بعد از غروب شب عید فطر وارد مى شود بر صاحب خانه واجب نیست، اگر چه پیش از غروب او را دعوت کرده باشند و در خانه او هم افطار کند.

آیت الله مکارم:(۱۶۹۶) میهمانى که پیش از غروب شب عید فطر با رضایت صاحب خانه وارد شده و نانخور او محسوب مى شود (یعنى تصمیم دارد مدّتى نزد او بماند) دادن زکات فطره او نیز واجب است، امّا اگر فقط براى شب عید دعوت شده فطره او بر میزبان واجب نیست و در صورتى که بدون رضایت صاحب خانه باشد نیز بنابر احتیاط واجب فطره او را بدهد، همچنین فطره کسى که انسان را مجبور کرده است که خرجى او را بپردازد.

مقام معظم رهبری: س۱: میهمانى که فقط شب عید فطر به خانه انسان بیاید، تکلیف فطره‏اش چه مى ‏شود؟ ج) فطره او بر عهده صاحب خانه نیست.

س۲: اگر میهمان فطره خودش را بدهد، آیا از عهده صاحب خانه ساقط مى‏ شود؟ ج) در فرضى که نان خور محسوب شود اگر با اجازه صاحب خانه و از طرف او فطره خودش را بدهد، از عهده میزبان ساقط مى ‏شود.

س۳: اگر انسان شب عید فطر میهمان داشته باشد و صبح متوجه شود که عید بوده؛ آیا فطره آنها بر او واجب است؟ ج) ناآگاهى از رؤیت هلال، تأثیرى در حکم پرداخت فطره ندارد لکن گذشت که فطره میهمان یک شبه بر عهده خودش مى‌باشد.

آیت الله بهجت: فطره کسى که پیش از برآمدن هلال ماه شوال مهمان شخص دیگرى شده است بر میزبان واجب است، به شرط آن که براى خوردن غذا به منزل او آمده باشد، ولو بعداً مانعى پیش آید که نتواند غذا صرف کند، اما اگر وقت رؤیت هلال، غذایى براى کسى هدیه بفرستد، در صورتى که این گونه هدیه مستمر نبوده و صدق نان خور یا مهمان بر او نکند، فطره او بر هدیه دهنده واجب نیست، هر چند با مال او افطار کرده باشد.

تذکر:این عبارت:((نان خور او حساب مى‏شود))،در مساله بالا باید این مساله عرفا محقق شود.(مثلا برای محقق شدن این شرط ،طبق نظر مرحوم امام ورهبری،میهمانی که 4 یا 5 روز است)