شوق به انجام فرایض دینی در کودکان چگونه ایجاد می شود؟
تبهای اولیه
شوق به انجام فرایض دینی در کودکان چگونه ایجاد می شود؟
در انجام فرایض دینی آنچه مهم است، نحوه آموزش ماست.
این نکته از هر چیزی مهم تر است.
کودکان باید به این آگاهی و باور برسند که اگر دستورات دینی را اجرا کنند و به آنها احترام بگذارند، به چه آرامش روحی و ذهنی می رسند.
اگر نماز بخوانند چه حالتی دارند و اگر نخوانند چگونه اند.
اگر راست بگویند احساس راحتی و ارامش بیشتری می کنند یا اگر دروغ بگویند.
و به همین ترتیب در سایر امور مانند قرآن خواندن ، رفتن به اماکن متبرکه و به طور کلی حضور در یک حال و هوای معنوی تا چه حد در تامین و تعمیق بهداشت روانی به آنها کمک می کند و این کارها فقط به سود خود فرد است و هیچ تاثیرو سودی برای پدر و مادر و به طور کلی اطرافیان ندارد.
بنابراین بهتر است از کودکان بخواهیم انجام دادن و ندادن فرایض دینی را با هم مقایسه کنند تا خودشان نتیجه بگیرند که پایبندی به این احکام به نفع آنهاست.
برخی از والدین اصرار می کنند که فرزندان آنها هنوز به سن تکلیف نرسیده اند ، کودک می پرسد که فرق بین زمان تکلیف و دوره ای که هنوز به سن تکلیف نرسیده اند چیست؟
باید قبل از اینکه بچه ها به سن تکلیف برسند آنها را برای این امور آماده کنیم یعنی فضای خانه باید ملکوتی باشد ، نه اینکه به کودک 5 ساله بگوئیم باید نماز بخواند ، همین که پدر و مادرش را می بیند که دارند نماز می خوانند و سایر فرایض دینی را هم رعایت می کنند ؛ کار بسیار مهمی صورت گرفته است.
مبادا به کودکمان بگوئیم نماز بخوان ولی خودمان دروغ بگوئیم و کارهایی را که نباید انجام بدهیم مرتکب شویم و خوشحال و راضی باشیم که نماز می خوانیم ، این روش درست نیست چون دین به معنی راه و روش و سلوک است ، دستورات دینی می گوید که انسانها چگونه زندگی کنند ، چگونه خودشان را به تعالی برسانند و چگونه رشد کنند. در مورد نماز خواندن کودکان اگر آنها در سنی هستند که می توانند مطالعه کنند کتاب به آنها معرفی کنیم.
به آنها بگوئیم مطالعه کنند و آنها را همراهی کنیم.
پسر یازده ساله ای که انجام فرایض هنوز به او واجب نشده ممکن است که یک روز نمازش را بخواند و یک روز نخواند ، در ابتدا اشکالی ندارد.
همین که تشویق و ترغیب شود و این نکته را درک کند که اگر خدا به من گفته نماز بخوانم ، برای این است که به او نزدیک شوم و تقرب پیدا کنم ، به این نتیجه خواهد رسید که از این طریق از بهداشت روانی بالاتری برخوردار خواهد شد و آرامش پیدا می کند.
بنابر این قطعا نماز می خواند .
ولی زور و تهدید روشهایی نیست که نتیجه بخش باشد.
منبع: www.firooz.com
[FONT="]شوق به انجام فرایض دینی در کودکان چگونه ایجاد می شود؟
با سلام و تشکر:Gol:
مطالب خوب و مفیدی توسط همکار محترم گل نرگس ارائه شد، از سر تجربه و تحقیق، عرض می کنم به هیچوجه کودکان و نوجوانان را پیش از سن تکلیف شان، به خواندن نماز و انجام واجبات وادار و مجبور نکنید. بلکه با تشویق و ترغیب، زمینه های علاقمندی در آنها را فراهم کنید.
همینکه در فضای خانه پدر و مادر خودشان به نماز، انجام واجبات و ترک محرمات، مقید باشند و هنگامی که فرزندان پا به پای ایشان به نماز می ایستند و افعال خوب انجام می دهند با تشویق مواجه شوند بیشترین اثر را در رفتار پذیری شان دارد.
در قالب تمثیلی سؤال گونه می توان گفت: آیا در سنین کودکی، فرزندان را به بازی و سرگرمی مجبور و وادار می کنید؟ آیا آنها را به هنگام گرسنگی و تشنگی به خوردن و آشامیدن وا می دارید؟ آیا زمانی که وارد مدرسه می شوند آنها را به انجام تکالیف شان وادار و اجبار می کنید؟ و آیا ...؟ قطعاً خیر.
فرزندان ما تا زمانیکه در فرایند رشد جسمی و روحی شان و در مواجهه با نیازهای هر مقطع سنی که دارند مورد اجبار و سخت گیری های غیر منطقی قرار نگیرند، تنها با هدایت و راهنمائی و روح تشویق پدر و مادر، خود به خود و بصورت اتوماتیک وار به نیازهای آن مقطع، علاقه و اشتیاق نشان می دهند.
مسألۀ نماز و تکلیف و روی آوردن به خوبیها و پرهیز از زشتیها و بدی ها نیز یکی از استعداد های فطری و نیاز درونی انسان و فرزندان ما است، بدون شک تنها با روح وظیفه شناسی ما (پدر و مادر) و هدایت و راهنمائی و البته تشویق در مواقعی که در کودکی و نوجوانی جسته و گریخته نماز می خوانند و رفتارهای خوب و پسندیده انجام می دهند، وقتی زمان سر سپاری و روی آوردن فرزندان ما به تکلیف و نماز برسد، خودشان بدون نیاز به یادآوری های مکرر و اجبار و سرسختی والدین مانند سایر امورات و وظایفشان، واجبات دینی شان را از سر عشق انجام می دهند.
پس، خواهشاً و خصوصاً در ارتباط با واجبات دینی، نسبت به کودکان و نوجوانان، به هیچ وجه سخت گیری نکنید، کار را در زمانی که تکلیفی بر عهدۀ آنها نیست خراب نکنید، که عواقب آن در سنین جوانی که مقطع وظیفه گرائی و تکلیف است، دامان شما و فرزندانتان را خواهد گرفت.
ملتمس دعا ...:Gol: