از همسایه خودمون خبر داشته باشیم؟!
تبهای اولیه
با عرض سلام و قبولی طاعات و عبادات همه دوستان عزیز و کارشناسان محترم:Gol:
اینو خیلی میشنویم که باید از احوال همسایه خود با خبر باشیم و احادیثی هم در این باره داریم
ولی
اخه چطوری؟خیلی ها هستن که ابرو داری میکنن یا تو این روزگار همسایه ها اصلا با هم رابطه های صمیمی ندارن و رابطه های نزدیک رو میذارن پای فضولی!!!!!!
حالا ما چجوری باید بفهمیم که همسایه مون با شکم سیر میخوابه؟
التماس دعا:Gol::Sham:
اینو خیلی میشنویم که باید از احوال همسایه خود با خبر باشیم و احادیثی هم در این باره داریم ولی اخه چطوری؟خیلی ها هستن که ابرو داری میکنن یا تو این روزگار همسایه ها اصلا با هم رابطه های صمیمی ندارن و رابطه های نزدیک رو میذارن پای فضولی!!!!!! حالا ما چجوری باید بفهمیم که همسایه مون با شکم سیر میخوابه؟
با سلام خدمت شما و آرزوی قبولی طاعات و عبادات
حق همسايه چنان سنگين و احترامش لازم است كه اميرالمؤمنين(ع) فرمود: "درباره همسايگان از خدا بترسيد كه اين سفارش پيغمبر شما است. پيوسته در مورد همسايگان سفارش ميكرد تا بدان جا كه گمان برديم آنها را وارث يكديگر معرفي خواهد كرد"(1).
امام صادق(ع) فرمود: "هر كس به خدا و روز جزا ايمان دارد، بايد به همسايهاش احترام و اكرام نمايد(2). خوشهمسايگي و تكريم همسايه، خانهها را آباد، عمر را طولاني(3) و رزق و روزي را زياد ميگرداند"(4).
مفهوم آگاهي از همسايه
منظور از آگاه بودن از همسايه يا رعايت حقوق وي، ارتباط و رفت و آمد و همنشيني يا همصحبت شدن به مدت طولاني نيست تا بر فرض مثلا فساد اخلاقي همسایه و اتهام فضولی و ... مورد خدشه قرار گيرد.
بلكه به اين معني است كه "وقتي او را ديديد، احترامش بگذاريد. در سلام به او پيشدستي كنيد اما صحبت و گفتگوي با وي را طولاني نكنيد(5). اگر از شما ياري خواست، به او كمك كنيد. اگر محتاج بود و از شما وام خواست، به او بدهيد.
اگر خير و خوشي به او رسيد، به وي تبريك و تهنيت بگوييد. اگر بيمار شد از وي عيادت كنيد - اما مدت حضورت نزد بيمار كوتاه باشد - و اگر مصيبتي بر وي وارد شد، تسليت و دلداريش دهيد. اگر مُرد، به تشييع جنازهاش حاضر شويد(6)و...
بنابر اين حق همسايه را در مدتي كه روايات گفتهاند، رعايت كنيد ، جویا بودن احوال همسایه را تا حدی که امروزه عرف جامعه اجازه می دهد انجام دهید که با همین شیوه تا حدودی می توانید بفهمید که چه کسی فقیر است و چه کسی داراست تا بتوانید در صورت لزوم و توانایی به حال او رسیدگی کنید .
پاسخ را با ذكر حديثي به پايان ميبريم. علي(ع) فرمود: "شايسته است همسايگان به ديدار همديگر روند يا همسايگي را ترك گويند"(7). اگر از جانب همسايه مورد اذيت و آزار قرار ميگيرند، حق اذيت كردن آنها را ندارد؛ حق نفرين و لعن آنان را نيز ندارند، زيرا نفرين همسايه مستجاب نميشود، بلكه خانه خود را بفروشد و جاي ديگر برود.(8)
پينوشتها:
1 . بحارالانوار، ج71، ص 153.
2 .بحجةالبيضا، ج6، ص 131.
3 . اصول كافي، ترجمه سيد جواد مصطفوي، ج4، ص 492.
4 . سفينهالبحار، ج6، ص 131.
5 . محجةالبيضا، ج3، ص 424.
6 . بحارالانوار،ج78، ص 94.
7 . نهجالبلاغه ابن ابيالحديد، ج20. ص 322.
8 . مستدركالوسائل، ج2، ص 80.