جمع بندی حسن مثنی
تبهای اولیه
حسن مثنی
باسلام
تازگیا کلیپی از آقای رائفی پور دیدم که در مورد حسن مثنی می گفتند و که این شخصیت
چه شخصیت منفی بودند و در کربلا حضور داشته و سپس با میانجگری قوم مادری نجات پیدا کرده و .....
بخاطر امامت به حضرت علی بن حسین فحاشی می کنه
راستش من نتونستم قبول کنم فرزند امام مجتبی چنین شخصیتی باشه
جایی این ماجرا رو ندیدم جز یه جا دیدم که نوشته بود در الارشاد جلد ۲ صفحه ۱۴۵تا ۱۴۶ ماجرای فحاشی حسن مثنی به امام چهارم آورده شده
در حالی که شیخ مفید در جایی دیگه در همان الارشاد در همان جلد و ۵۶ به تمجید فراوان از ایشان پرداخته است
البته سند رجالی این ماجرا رو بررسی نکردم اما سوالم اینحاست برام جالب و جای سوال بود که چطور شیخ در یک جلد به فاصله چند صفحه یک بار از ایشان تمجید و بار دیگر از ایشان تنقید می کنند
اما آنچه که من میدونم ممکن نیست پسر امامی چون حسن بن علی چنین شخصیتی باشند اینها حیله دشمنان برای خراب کردن امامی چون امام مجتبی هست
ضمن اینکه خیلی از علمای بزرگ که در راستگویی آنها شکی نیست از ایشان تمجید می کنند
خاک بر سر شیعه ای چون من که هنوز هم امام غریبه خاک بر سر من که هنوزم با گذشت هزار سال بازهم دشمن می تواند شخیصت امام دوم را تخریب کند
امام غریبی که بین شیعه هاشم غریبه براش داستان و خرافه میسازن شخصیت نازنینش رو تخریب می کنند و افرادی چون من نظاره می کنم
بابی انت و امی و مالی و نفسی و عیالی
برچسب:
باسلام تازگیا کلیپی از آقای رائفی پور دیدم که در مورد حسن مثنی می گفتند و که این شخصیت چه شخصیت منفی بودند و در کربلا حضور داشته و سپس با میانجگری قوم مادری نجات پیدا کرده و ..... بخاطر امامت به حضرت علی بن حسین فحاشی می کنه راستش من نتونستم قبول کنم فرزند امام مجتبی چنین شخصیتی باشهبا عرض سلام و ادب قبل از بررسی فرمایشات شیخ مفید و علت اختلاف بیانات ایشان در مورد حس مثنی،چند نکته لازم است بیان شود: 1. با رعایت احترام برای جناب رائفی پور،باید به این واقعیت توجه داشته باشیم که گاهی اوقات مطالبی که نقل می کنند و موضعگیری هایی که انجام می دهند،خیلی تخصصی و کارشناسی شده نمی باشد.حال آنکه برای اظهار نظر پیرامون شخصیتهای تاریخی،بخصوص آنهایی که نقل قولهای ضد و نقیض در موردشان وجود دارد باید با احتیاط بیشتر اظهار نظر کرد.جناب حسن مثنی هم از جمله این شخصیتهاست که در مورد ایشان نقل قولهای مختلفی وجود دارد. 2. اینکه فرزند یک پیامبر یا یک امام بر خلاف سیره پدرش رفتار کند،امر محال و غیر قابل قبولی نیست.نمونه این افراد فرزند حضرت نوح(علیه السلام) می باشد که در قرآن کریم هم بدان اشاره شده و این فرد با اینکه فرزند یکی از پیامبران الوالعزم بود،با پدرش مخالفت کرد و در طوفان غرق شد. نمونه دیگر جعفر فرزند امام هادی(علیه السلام) و برادر امام عسکری (علیه السلام) است که به کذاب معروف شده است.با اینکه فرزند امام و برادر امام بوده است. البته این موضوع که فرزند یک پیامبر یا یک امام در مسیری غلط و نادرست قدم بگذارد،به هیچوجه نقطه ضعفی برای آن پیامبر و امام نخواهد بود.چرا که هر انسانی با اراده و اختیاری که دارد می تواند خودش راه خودش را انتخاب کند و حتی به جایی برسد که دیگر توصیه و نصیحت و خیرخواهی پدر در او اثری نداشته باشد. 3. حسن مثنی علاوه بر اینکه فرزند امام معصوم است،با دختر امام حسین(علیه السلام) هم ازدواج کرده بود.همسر او، دختر عمویش، فاطمه دختر امام حسین(علیه السلام)، بود. آن حضرت پیش از واقعه عاشورا دختر خود را به عقد وی درآورده بود.(1) وی در روز عاشورا در سپاه امام حسین(علیه السلام) جنگید و زخمی و اسیر شد. داییاش، اسماء بن خارجه فزاری، وی را نجات داد. او در کوفه تحت درمان قرار گرفت و با بازیافتن سلامت خود به مدینه بازگشت.(2) حسن مثنّی بر اساس وصیت امام علی(علیه السلام)(3) عهدهدار و متولی صدقات و موقوفات امیرمؤمنان (علیه السلام) در مدینه بود.(4) پی نوشتها: 1. حسنی، احمد بن ابراهیم، المصابیح، صنعا، چاپ عبداللّه حوثی. ص۳۷۹. 2. مفید، محمدبن محمد، الارشاد فی معرفة حججاللّه علی العباد، قم، ۱۴۱۳. ج۲، ص۲۵ 3. ر.ک: م مصعب بن عبداللّه، کتاب نسب قریش، قاهره، چاپ لوی پرووانسال، ۱۹۵۳م. ، ص۴۶؛ 4. مصعب بن عبداللّه، نسب قریش، ۱۹۵۳م، ص۴۶؛ بلاذری، احمدبن یحیی، انساب الاشراف، دمشق، چاپ محمود فردوسالعظم، ۱۹۹۶-۲۰۰۰. ج۲، ص۴۰۳؛ مفید، ج۲، ص۲۳.
جایی این ماجرا رو ندیدم جز یه جا دیدم که نوشته بود در الارشاد جلد ۲ صفحه ۱۴۵تا ۱۴۶ ماجرای فحاشی حسن مثنی به امام چهارم آورده شده در حالی که شیخ مفید در جایی دیگه در همان الارشاد در همان جلد و ۵۶ به تمجید فراوان از ایشان پرداخته است البته سند رجالی این ماجرا رو بررسی نکردم اما سوالم اینحاست برام جالب و جای سوال بود که چطور شیخ در یک جلد به فاصله چند صفحه یک بار از ایشان تمجید و بار دیگر از ایشان تنقید می کنندبا عرض سلام و ادب. در کتاب ارشاد «شیخ مفید» در بحث از فرزندان امام حسن(علیه السلام)،هنگام معرفی «حسن بن حسن» (حسن مثنی)،مطلبی در رابطه با فحاشی «حسن مثنی» به امام سجاد(علیه السلام) ندیدیم و آنچه «شیخ مفید» نقل کرده تعریف و تمجید است و در پایان هم اینگونه فرمودند که: «حسن بن حسن» تا زمانی که از دنیا رفت ادعای امامت نکرد و کسی نیز چنین ادعایی درباره اش ننمود.(1) پی نوشت: 1. شیخ مفید،الارشاد،ترجمه سید هاشم رسولی محلاتی،دفتر نشر فرهنگ اسلامی،1383ش.ج2ص32
با عرض ادب و احترام از آن جهت ناراحت شدم که خواندم جایی که امام ایشان را خیلی دوست داشتند
یک سوال دارم از شما کارشناس محترم فرمودید سخن در مورد این شخصیت فراوان می باشد میشه چند منبع معرفی کنید که به انتقاد از شخصیت حسن مثنی پرداخته است؟
با عرض ادب و احترام از آن جهت ناراحت شدم که خواندم جایی که امام ایشان را خیلی دوست داشتند. یک سوال دارم از شما کارشناس محترم فرمودید سخن در مورد این شخصیت فراوان می باشد میشه چند منبع معرفی کنید که به انتقاد از شخصیت حسن مثنی پرداخته است؟عرض سلام و ادب. از جمله مطالبی که در برخی منابع به ایشان نسبت داده شده است،این است که گفته می شود:«حسن مثنی» منکر دلالت حدیث غدیر بر امامت و جانشینی امام علی(علیه السلام) بوده است. جهت مطالعه مفصل جهت نقد و بررسی این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید: https://www.valiasr-aj.com/persian/shownews.php?idnews=5060
عجب لینک پر محتوایی هم جواب حدیث رو داد و هم سند رجالی رو بررسی کرد
خیلی دوست داشتم بدونم چرا بین فرزندان امام حسن در مورد ایشان اینقدر بحث و سخن هست؟
خیلی دوست داشتم بدونم چرا بین فرزندان امام حسن در مورد ایشان اینقدر بحث و سخن هست؟با عرض سلام و ادب. معمولاً در تاریخ شخصیتهایی که در عرصه سیاست و مسائل اجتماعی و سیاسی حضور دارند و ایفای نقش می کنند،بخاطر اینکه طبیعتاً مخالفانی پیدا می کنند،مورد تهمتهایی از سوی مخالفانشان قرار می گیرند.جناب «حسن مثنی» هم ظاهرا بخاطر همکاری با «عبدالرحمان بن محمد بن اشعث کندی» در شورش بر علیه «حجّاج بن یوسف ثقفی» که از کارگزاران خونریز و جنایتکار اموی و از دشمنان قسم خورده شیعیان بود،مورد اتهاماتی قرار گرفت که از جمله آنها انتساب این قول به ایشان بود که حدیث غدیر بر خلافت و جانشینی امام علی(علیه السلام) دلالت نمی کند که در لینک معرفی شده،نادرستی این انتساب بیان شده است.
جمع بندی
پرسش:
برخی افراد جناب «حسن مثنی»فرزند امام حسن مجتبی(علیه السلام) را شخصی منفی معرفی کرده و می گویند او در جریان کربلا با میانجیگری قبیله مادرش زنده ماند،حتی شیخ مفید هم در کتاب ارشاد یکجا از او تعریف و تمجید می کند و در جایی دیگر ایشان را مورد نکوهش و مذمت قرار می دهد.چگونه ممکن است فرزند یک امام معصوم،فردی منفی باشد؟لطفاً در رابطه با درستی یا نادرستی این سخنان، توضیحات مستند ارائه بفرمایید؟
پاسخ:
قبل از بررسی فرمایشات شیخ مفید و علت اختلاف بیانات ایشان در مورد حس مثنی،چند نکته لازم است بیان شود:
1. باید به این واقعیت توجه داشته باشیم که گاهی اوقات مطالبی که نقل می کنند و موضعگیری هایی که انجام می دهند،خیلی تخصصی و کارشناسی شده نمی باشد.حال آنکه برای اظهار نظر پیرامون شخصیتهای تاریخی،بخصوص آنهایی که نقل قولهای ضد و نقیض در موردشان وجود دارد باید با احتیاط بیشتر اظهار نظر کرد.جناب حسن مثنی هم از جمله این شخصیتهاست که در مورد ایشان نقل قولهای مختلفی وجود دارد.
2. اینکه فرزند یک پیامبر یا یک امام بر خلاف سیره پدرش رفتار کند،امر محال و غیر قابل قبولی نیست.نمونه این افراد فرزند حضرت نوح(علیه السلام) می باشد که در قرآن کریم هم بدان اشاره شده و این فرد با اینکه فرزند یکی از پیامبران الوالعزم بود،با پدرش مخالفت کرد و در طوفان غرق شد.
نمونه دیگر جعفر فرزند امام هادی(علیه السلام) و برادر امام عسکری (علیه السلام) است که به کذاب معروف شده است.با اینکه فرزند امام و برادر امام بوده است.
البته این موضوع که فرزند یک پیامبر یا یک امام در مسیری غلط و نادرست قدم بگذارد،به هیچوجه نقطه ضعفی برای آن پیامبر و امام نخواهد بود.چرا که هر انسانی با اراده و اختیاری که دارد می تواند خودش راه خودش را انتخاب کند و حتی به جایی برسد که دیگر توصیه و نصیحت و خیرخواهی پدر در او اثری نداشته باشد.
3. حسن مثنی علاوه بر اینکه فرزند امام معصوم است،با دختر امام حسین(علیه السلام) هم ازدواج کرده بود.همسر او، دختر عمویش، فاطمه دختر امام حسین(علیه السلام)، بود. آن حضرت پیش از واقعه عاشورا دختر خود را به عقد وی درآورده بود.(5)
وی در روز عاشورا در سپاه امام حسین(علیه السلام) جنگید و زخمی و اسیر شد. داییاش، اسماء بن خارجه فزاری، وی را نجات داد. او در کوفه تحت درمان قرار گرفت و با بازیافتن سلامت خود به مدینه بازگشت.(2)
حسن مثنّی بر اساس وصیت امام علی(علیه السلام)(3) عهدهدار و متولی صدقات و موقوفات امیرمؤمنان (علیه السلام) در مدینه بود.(4)
اما در مورد فرمایشات شیخ مفید در مورد «حسن مثنی»
در کتاب ارشاد «شیخ مفید» در بحث از فرزندان امام حسن(علیه السلام)،هنگام معرفی «حسن بن حسن» (حسن مثنی)،مطلبی در رابطه با فحاشی «حسن مثنی» به امام سجاد(علیه السلام) ندیدیم و آنچه «شیخ مفید» نقل کرده تعریف و تمجید است و در پایان هم اینگونه فرمودند که: «حسن بن حسن» تا زمانی که از دنیا رفت ادعای امامت نکرد و کسی نیز چنین ادعایی درباره اش ننمود.(1)
معمولاً در تاریخ شخصیتهایی که در عرصه سیاست و مسائل اجتماعی و سیاسی حضور دارند و ایفای نقش می کنند،بخاطر اینکه طبیعتاً مخالفانی پیدا می کنند،مورد تهمتهایی از سوی مخالفانشان قرار می گیرند.جناب «حسن مثنی» هم ظاهرا بخاطر همکاری با «عبدالرحمان بن محمد بن اشعث کندی» در شورش بر علیه «حجّاج بن یوسف ثقفی» که از کارگزاران خونریز و جنایتکار اموی و از دشمنان قسم خورده شیعیان بود،مورد اتهاماتی قرار گرفت که از جمله آنها انتساب این قول به ایشان بود که حدیث غدیر بر خلافت و جانشینی امام علی(علیه السلام) دلالت نمی کند .حال آنکه بررسی سندی این ادعا،ساختگی بودن این اتهام را ثابت می کند.
پی نوشتها:
1. حسنی، احمد بن ابراهیم، المصابیح، صنعا، چاپ عبداللّه حوثی. ص۳۷۹.
2. مفید، محمدبن محمد، الارشاد فی معرفة حججاللّه علی العباد، قم، ۱۴۱۳. ج۲، ص۲۵
3. ر.ک: م مصعب بن عبداللّه، کتاب نسب قریش، قاهره، چاپ لوی پرووانسال، ۱۹۵۳م. ، ص۴۶؛
4. مصعب بن عبداللّه، نسب قریش، ۱۹۵۳م، ص۴۶؛ بلاذری، احمدبن یحیی، انساب الاشراف، دمشق، چاپ محمود فردوسالعظم، ۱۹۹۶-۲۰۰۰. ج۲، ص۴۰۳؛ مفید، ج۲، ص۲۳.
5.شیخ مفید،الارشاد،ترجمه سید هاشم رسولی محلاتی،دفتر نشر فرهنگ اسلامی،1383ش.ج2ص32.