سلامتی، دفاع مقدس، تاریخ، عملیات ، رزمندگان

خاستگاه فاتحان

[h=1][/h]
[h=2]وجود قدرت زرهی برتر دشمن باعث می شد تا عملیات در مناطق کوهستانی و صعب العبور آسان تر از جبهه جنوب باشد؛ زیرا به هنگام رویارویی نیروی نفر و رزمنده دیگر با یگان زرهی و مکانیزه رویارویی نداشت.[/h]

اگر در طول جنگ تحمیلی نبردهای زمینی را بررسی کنیم، می بینیم که ارتش رژیم بعث در طول جنگ و جریان نبردها کاملاً متکی به یگان های زرهی و مکانیزه خود بوده است که استفاده از این پتانسیل در طول روز و با استفاده از روشنایی امکان پذیر بود. به همین خاطر است که رژیم بعث و ارتش عراق در شب منفعل می شد. از طرفی این یک امتیاز برای رزمندگان اسلام محسوب می شد.
از طرفی تسلط بر این ارتفاعات تنها محور ارتباطی بین ایران و عراق در این منطقه یعنی جاده پیرانشهر رواندوز را تهدید می کرد و با استقرار روی قله ۲۵۱۹ و ارتفاع شهدا در عمق حدود ۲۰ کیلومتری خاک عراق شهرک ها و روستاهای حاج عمران، زینو، میوتان، رایات، دربند، نوپوردان، گلاله و چومان مصطفی و پادگان حاج عمران زیر دید و تیر مستقیم رزمندگان اسلام قرار می گرفت.
از همین رو کربلای ۷ از اهمیت بالایی برخوردار بود. با طرح ریزی عملیات، به لشکر ۶۴ ارومیه مأموریت داده شد ضمن ادامه پدافند در ساعت یک بامداد ۱۳ اسفندماه ۶۵ حمله را شروع کرده و ارتفاع ۲۵۱۹ را تصرف و اهداف معین شده با رمز یا «مولای متقیان» پیشروی کنند. این ارتفاعات توسط دلاورمردان ارتش تصرف شد و تا آخر جنگ در اختیار کشورمان قرار داشت. در این عملیات لشکر ۶۴ ارومیه جان فشانی های بسیاری از خود نشان داد.
[h=2]فاتحان عمل کننده[/h] تیپ 364 ارتش مستقر در مهاباد نقش به یادماندنی در موفقیت عملیات کربلای 7 علیه رژیم بعث عراق داشت. این تیپ که جمعی از نیروهای لشگر 64 ارومیه است به جهت فداکاری در این عملیات خاستگاه فاتحان کربلای 7 نام گرفته است.
کربلای ۷ از اهمیت بالایی برخوردار بود. با طرح ریزی عملیات، به لشکر ۶۴ ارومیه مأموریت داده شد ضمن ادامه پدافند در ساعت یک بامداد ۱۳ اسفندماه ۶۵ حمله را شروع کرده و ارتفاع ۲۵۱۹ را تصرف و اهداف معین شده با رمز یا «مولای متقیان» پیشروی کنند

بهروز اهرابی فرمانده گروهان این عملیات کربلای ۷ می گوید: بارش برف شدید در قله های دو هزار و ۵۱۹ متری منطقه حاج عمران، لطفی از طرف خدا برای موفقیت رزمندگان در عملیات کربلای ۷ بود.
رزمندگان در حالی وارد عملیات شدند که شرایط جوی نامساعد بر منطقه حاکم بود و شدت کولاک در منطقه به اندازه ای بود که عراقی ها حتی تصور نمی کردند، رزمندگان اسلام در این شرایط آماده عملیات باشند.
شرایط جوی طوری بود که فقط چندمتر جلوتر قابل رؤیت بود و رزمندگان توانستند خط یک و دو دشمن را با اسلحه سرد پشت سر گذاشته تا اینکه در هدف سوم این عملیات، دشمن متوجه عملیات ما شد.
امداد غیبی در این عملیات که همان کور شدن دشمن بود، در آن شرایط جوی و وزش باد و برف که ازنظر نظامی، یک مانع ولی ازنظر معنوی چیزی جز لطف خداوند نبود، شناسایی خوب منطقه، سرعت عمل، اجرای آتش دقیق و ایمان نسبت به مأموریت نقش اساسی را در پیروزی عملیات کربلای ۷ ایفا کرد.
۲۵۰ رزمنده سلحشور اسلام با خون خود منطقه حاج عمران را رنگین کردند که شهید رضا زارع ۱۸ ساله، عوض الله جدی ۱۷ ساله و رامین گلی ۱۸ ساله ازجمله سربازان دانش آموز عملیات بودند.
همچنین سرلشکر ناصر یارقلی از فرماندهان ارتش در آن عملیات به شهادت رسید و علی محمدی در حال تیراندازی به تانک های دشمن با اصابت گلوله تانک به ناحیه صورت، شهید شدند.


[/HR]
منابع: روزنامه جوان/تابناک/اخبار مهاباد/فاتحان

عملیات در پی عملیات

[h=1][/h]
[h=2]از شامگاه سوم اسفندماه 1362 تا پایان روز سوم اسفندماه 1365، شاهد سه عملیات بزرگ هستیم که یکی پشتیبان عملیاتی بزرگ، دیگری عملیاتی از نوع آبی خاکی و آن دیگری تکمیل کننده یک عملیات مهم علیه دشمن بعثی است.[/h]


[h=2]پایان والفجر، ۶ آغاز خیبر[/h] نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در ساعات باقی مانده تا عملیات بزرگ خیبر و برای انهدام بخشی از توان جنگی قوای دشمن، عملیات «والفجر ۶» را طرح ریزی کردند تا در منطقه مرزی «چزابه» به اجرا درآید. حمله در ساعت ۲۳ و ۲۰ دقیقه دقایق اولیه سوم اسفندماه ۱۳۶۲ و با رمز «یا زهرا (سلام الله علیها)» به مرحله اجرا درآمد.
در محور تنگه چزابه در شمال شرقی «بستان» نیروهای سپاه موفق به شکستن خطوط دفاعی دشمن شده و تا سحرگاه که نبرد به جنگ تن به تن کشیده شد، محور جاده سوبله به چزابه، تحت سلطه نیروهای ایران درآمد.
با آغاز عملیات خیبر در منطقه «هورالهویزه» و «هورالعظیم» عملیات دوروزه والفجر ۶ به اتمام رسید.
[h=2]توقف یک عملیات عظیم[/h] در سوم اسفندماه 1365 یعنی سومین سالگرد عملیات بزرگ خیبر برای بیرون آمدن از محاصره با به کارگیری توان زرهی و تمرکز آتش توپخانه و انجام حمله محدودی توانست ضلع جنوبی کانال پرورش ماهی را باز پس بگیرد

3 اسفند 62 بود که عملیات خیبر با رمز یا رسول الله (ص) آغاز شد. در شب و روز اول، نیروها در محور شمالی به جاده بصره العماره رسیدند؛ اما در جنوب (محور زید) نیروها نتوانستند از موانع عبور کنند و عملیات در آنجا خیلی زود متوقف شد. بااین حال موفقیت محور شمالی امیدوارکننده بود.یگان های ایران در طلاییه و مجنون شهدای زیادی دادند.
[h=2]کربلای ۵ کامل شد[/h] بعد از انجام عملیات کربلای 5 که منجر به انهدام بخشی از ماشین جنگی عراق شد ارتش شکست خورده عراق ناگزیر از وضعیت پیش آمده و در حال آسیب پذیری فوق العاده در منطقه کانال زوجی تا نهر جاسم گرفتار بود.
این چنین در سوم اسفندماه 1365 یعنی سومین سالگرد عملیات بزرگ خیبر برای بیرون آمدن از محاصره با به کارگیری توان زرهی و تمرکز آتش توپخانه و انجام حمله محدودی توانست ضلع جنوبی کانال پرورش ماهی را باز پس گرفته و به دنبال آن با اقدامات مهندسی سنگین سه دژ 500 1000 و 1500 متری را برای جلوگیری از ادامه حمله نیروهای ایرانی در منطقه احداث نماید. برای بازپس گیری ضلع جنوبی کانال پرورش ماهی قرارگاه کربلا توسط سپاه پاسداران طرحی را ارائه نمود تا با حمایت و پشتیبانی یگان های نیروی زمینی ارتش و یورش غافلگیرانه به یگان های عراقی بتواند مواضع بهتری را در منطقه اشغال نماید. این عملیات با رمز مقدس یا زهرا (س) آغاز شد.


[/HR] منابع: وب سایت شجره طیبه صالحین آذربایجان غربی/مشرق/فاتحان