سلامتی، امام زمان، وظایف، انتظار، شیعیان، دیدار

منجی موعود؛ منجی اسلامی است یا مسیحی؟

[h=2]آیا امکان دارد منجی وعده داده شده در اسلام، همان حضرت مسیح علیه السلام باشد؟ این سؤال به خاطر وجود حدیثی جعلی (1) مطرح شده و دلیل دیگری جز این حدیث در میان احادیث مهدوی وجود ندارد. با بیان مسأله ای صریح در میان منابع اسلامی، امکان منطبق دانستن دو منجی اسلامی و مسیحی را منتفی می نماییم.[/h]

IMAGE(http://img1.tebyan.net/big/1394/12/5525524518791261399815839111211411431251.jpg)
[h=2]این دو از هم جدا نمی شوند تا روز قیامت[/h]
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله فرمودند: «من، در میان شما، دو چیز گرانبها باقی می گذارم؛ تا زمانی که به این دو تمسک جویید، گمراه نمی شوید: کتاب خداوند (قرآن) و عترت و خاندان من، این دو از هم جدا نمی شوند تا در روز قیامت بر من در حوض وارد شوند.» (2) بنابراین باقی مانده از عترت پیامبر صلی الله علیه و آله یعنی امام مهدی علیه السلام در میان ما وجود دارند.
طبق برخی از آیات قرآن کریم مانند: آیه چهارم سوره قدر و آیه هفتم سوره رعد و روایات متعدد، زمین هیچ گاه از حجت خالی نیست و در هر زمان یك نفر از اولیاى الهی، امامِ زمانِ خود و حجّت و خلیفه الهی در روى زمین است. محمد بن فضیل از امام رضا علیه السلام پرسید: «آیا می شود زمین بدون امام باشد؟ امام فرمودند: نه، در این صورت اهل خود را فرو می برد.» (3)
علاوه بر آن احادیث زیادی داریم که تعداد جانشینان پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله را دوازده نفر می شمارد و اسامی آنها را ذکر می کند و آخرین آن ها را امام مهدی علیه السلام معرفی می کند. به طور مثال پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله فرمودند: «جانشینان بعد از من به تعداد سرپرستان بنی اسرائیل، دوازده نفر می باشند سپس دستش را بر پشت امام حسین علیه السلام گذاشتند و فرمودند نه نفر از نسل او (امام حسین علیه السلام) و نهمین آنها مهدی است که زمین را از عدل و داد پر می کند همان گونه که از ظلم و جور پر شده باشد ...» (4)
علاوه بر روایات متواتر در مورد امام مهدی علیه السلام در منابع اسلامی، در انجیل (کتاب مقدس مسیحیان) نیز بشارتهایی آمده است. در انجیل و ملحقات آن، 80 بار کلمه «پسر انسان» آمده است که فقط 30 مورد آن، با حضرت عیسی مسیح علیه السلام قابل تطبیق است؛ امّا 50 مورد دیگر، از نجات دهنده ای سخن می گوید که در آخر الزمان و پایان روزگار ظهور خواهد کرد
[h=2]شخصیت انکارناپذیر جهان اسلام[/h] اعتقاد به ظهور مصلح آخرالزمان که نامش «مهدی» و از اولاد پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله مورد اتفاق همه فرَق اسلامی است، در حالیکه بنا بر آیات قرآن (5) خداوند حضرت عیسی علیه السلام را به سوی خود بالا برد.
برخی از علما، تعداد آیاتی را که درباره امام مهدی علیه السلام تفسیر (معنای ظاهر آیه) و تأویل (معنای باطن آیه) شده است، حدود دویست آیه دانسته اند. (6) علامه مجلسی، بیشتر آنها را در «بحارالأنوار» گرد آورده است. (7) آیة الله صافی گلپایگانی در مقدمه کتاب «منتخب الأثر» می نویسد: «بر هر کسی که توجه به تاریخ و احادیث داشته باشد، معلوم است که بشارتهای نقل شده از پیامبر صلی الله علیه و آله و اهل بیت علیهم السلام و اصحاب آن حضرت در مورد ظهور مهدی علیه السلام به تواتر رسیده است.» ایشان در این کتاب مجموع احادیث مربوط به امام مهدی علیه السلام را که در کتابهای مختلف و معتبر شیعه و اهل سنت ذکر شده، ۶۳۳۸ روایت بدون حذف احادیث تکراری می داند.»
به اندازه ای احادیث دوازدهمین جانشین پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله (امام مهدی علیه السلام) که جهان را پر از عدل و داد می کند، در میان مردم جا افتاده بود که افرادی برای افزایش موقعیت در میان مردم لقب مهدی را به کار می بردند.
به عنوان نمونه، منصور عباسی، خلیفه دوم عباسی، لقب مهدی را بر فرزندش محمد که ولیعهدش بود گذاشت تا شأن او را در میان مردم بالا ببرد. مهدی عباسی خلیفه سوم عباسی از سال 158 تا 169 ق همزمان با امامت امام کاظم علیه السلام حکومت کرد. «خاندان عباسی و پیروان آنان، طبق روایات و اخبار متواتر، می دانستند مهدى موعود كه تار و مار كننده كلیه حكومتهاى خودكامه است، از نسل حضرت عسكرى علیه السلام خواهد بود، به همین جهت پیوسته مراقب وضع زندگی او بودند تا بلكه بتوانند فرزند او را به چنگ آورده و نابود كنند، همچون تلاش بیهوده فرعونیان براى نابودى موسی!» (8) لذا خانه امام حسن عسکری علیه السلام را تحت نظر داشتند تا جلوی ولادت امام دوازدهم را بگیرند اما اراده الهی بر این تعلق گرفت که ولادت امام پنهانی صورت گیرد و جانشان حفظ شود.
به اندازه ای احادیث دوازدهمین جانشین پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله (امام مهدی علیه السلام) که جهان را پر از عدل و داد می کند، در میان مردم جا افتاده بود که افرادی برای افزایش موقعیت در میان مردم لقب مهدی را به کار می بردند.
[h=2]بشارت انجیل بر موعود اسلام[/h] علاوه بر روایات متواتر در مورد امام مهدی علیه السلام در منابع اسلامی، در انجیل (کتاب مقدس مسیحیان) نیز بشارتهایی آمده است. در انجیل و ملحقات آن، 80 بار کلمه «پسر انسان» آمده است که فقط 30 مورد آن، با حضرت عیسی مسیح علیه السلام قابل تطبیق است؛ امّا 50 مورد دیگر، از نجات دهنده ای سخن می گوید که در آخر الزمان و پایان روزگار ظهور خواهد کرد. (9) به طور مثال در انجیل لوقا آمده است: «و کمرهای خود را ببندید، چراغهای خود را افروخته بدارید. خوشا به حال آن غلامان که آقای ایشان چون آید، ایشان را بیدار یابد، پس شما نیز مستعد باشید؛ زیرا در ساعتی که گمان نمی برید، پسر انسان می آید .» (10)
بنابراین با وجود آیات قرآن کریم و احادیث متعدد، موعود وعده داده شده در اسلام امام مهدی علیه السلام می باشد. در انجیل نیز به منجی دیگری غیر از حضرت عیسی علیه السلام، اشاره شده است.
پی نوشت:
1. حدیث ابن ماجه که به سندش به رسول خدا صلی الله علیه و آله نسبت داده که فرمودند: «و مهدی جز عیسی بن مریم نیست.» (ابن ماجه، سنن، ج ۲، ص ۱۳۴۰، ح ۴۰۳۹)
2 . انی تارک فیکم الثقلین ما ان تمسکتم بهما لن تضلوا: کتاب الله و عترتی اهل بیتی و انهما لن یفترقا حتی یردا علی الحوض. وسائل الشیعه، شیخ حرّ عاملی، ج۲۷ ، ص ۳۳.
3 . صفار، بصائر الدرجات، ج 1، ص 488.
4 . خزاز رازى، كفایة الأثر فی النص على الأئمة الإثنی عشر، ص 47.
5. نساء / 157 و 158.
6 . میرزا مهدی صادقی، تاریخ زندگانی حضرت مهدی علیه السلام، ص۷۴.
7 . علامه مجلسی، بحارالأنوار، ج۵۱، صص۱۸ ۶۴.
8 . مهدی پیشوایی، سیمای پیشوایان در آینه تاریخ، ص 179.
9. سید اسدالله هاشمی شهیدی، ظهور حضرت مهدی علیه السلام از دیدگاه اسلام و مذاهب و ملل جهان، به نقل از: قاموس کتاب مقدس، مستر هاکس آمریکایی.
10. انجیل لوقا، باب ۱۲.

ترازوی عدل در حکومت آخرالزمان

[h=2]ایشان نسبت به مال و دارایی بخشنده است، و نسبت به ناتوانان و مستضعفان بسیار دل رحم و مهربان، و نسبت به مسئولان و کارگزاران دولت خویش بسیار سختگیر است.[/h]
IMAGE(http://img1.tebyan.net/big/1394/11/134382224413213251972161861604624217813010.jpg)

امام مهدی علیه السلام مانند پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله رحمت برای جهانیان هستند و آیین حق و مسیر هدایت را به بندگان خدا نشان داده و مردم را به آن دعوت می کنند. حکومت امام مهدی علیه السلام بر پایه عدالت اجتماعی و مبارزه با ظلم تشکیل می شود. ایشان در مقابل ظلم می ایستد و حق را به صاحب حق بر می گرداند.
[h=2]منشور حکومت عدل[/h] برجسته ترین ویژگی و شاخصه حکومت امام مهدی علیه السلام نیز در همین ظلم ستیزی و عدالت اجتماعی است. پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله در این باره فرمودند: « قیامت برپا نمی شود تا اینکه مردی از اهل بیت من حاکم بر زمین گردد، آنگاه آن را پر از عدل خواهد کرد همان گونه که پر از ظلم شده است.» (1)
«عدل» به معنای رعایت دقیق حقوق مردم و برابری همه آنها در برخورداری از حقوق و منافع مشروع و معقول خویش است، چنان که «ظلم» زیر پا نهادن حق و حقوق دیگران و نابرابری و تبعیض است.
مهدی علیه السلام نسبت به مال و دارایی بخشنده است و نسبت به ناتوانان و مستضعفان بسیار دل رحم و مهربان و نسبت به مسئولان و کارگزاران دولت خویش بسیار سختگیر است

عدالت در حکومت امام مهدی علیه السلام به صورت گزینشی اجرا نمی شود بلکه آن را، از یاران خویش آغاز خواهد کرد. ایشان از یاران و کارگزاران خود عهد و پیمانی سخت می گیرد. امام علی علیه السلام می فرماید: «آنها با مهدی بیعت می کنند که: هرگز دزدی نکنند؛ زنا نکنند؛ مسلمانی را دشنام ندهند؛ خون کسی را به ناحق نریزند؛ به آبروی کسی لطمه نزنند؛ به خانه کسی هجوم نبرند؛ کسی را به ناحق نزنند؛ طلا، نقره، گندم و جو ذخیره نکنند؛ مال یتیم را نخورند؛ در مورد چیزی که یقین ندارند، گواهی ندهند؛ مشروب نخورند؛ حریر و خز نپوشند؛ در برابر سیم و زر سر فرود نیاورند؛ راه را بر کسی نبندند؛ راه را ناامن نکنند؛ گرد همجنس بازی نگردند؛ خوراکی را از گندم و جو انبار نکنند؛ به کم قناعت کنند؛ طرفدار پاکی باشند؛ از پلیدی گریزان باشند؛ به نیکی فرمان دهند؛ از زشتی ها باز دارند؛ جامه های خشن بپوشند؛ خاک را متکای خود سازند، در راه خدا حق جهاد را ادا کنند و ...»
آن امام همام نیز خود تعهد می دهد که: «از راه آنان برود؛ جامه ای مثل جامه آنها بپوشد؛ مرکبی مانند آنها سوار شود؛ به کم، راضی و قانع شود؛ زمین را به یاری خدا پر از عدالت کند؛ خدا را آن چنان که شایسته است، بپرستد و ...»(2)
[h=2]سختگیری بر مسئولان، و مهربانی با مردم[/h] حضرت مهدی علیه السلام بر کارگزاران خود سخت می گیرند و از آنها حساب می کشند: «مهدی علیه السلام نسبت به مال و دارایی بخشنده است و نسبت به ناتوانان و مستضعفان بسیار دل رحم و مهربان و نسبت به مسئولان و کارگزاران دولت خویش بسیار سختگیر است.» (3)
[h=2]قاطعیت و سازش ناپذیری[/h] حضرت مهدی علیه السلام در عصر غیبت صغرا با مخالفان، معاندان و حتی با نزدیکترین افراد خود نیز برخوردی قاطعانه داشتند و شاهد این موضوع کنار زدن عموی خویش از نماز خواندن بر بدن مطهر پدر بزرگوارشان می باشد. در زمان حکومت نیز ایشان با کسی مسامحه نخواهند داشت. ایشان در راه و روش خویش سازش ناپذیر است و در اجرای حدود و احکام الهی و مبارزه با ستمگران قاطعیتی خدایی دارند و در این راه چشم پوشی نمی کنند و از ملامت ملامتگران نمی هراسند و بدون هیچ گونه ملاحظه ای تبهکاران را به کیفر خود می رسانند.
طبیعتاً حضرت مهدی علیه السلام با دیگران نیز در اجرای عدالت مسامحه نخواهند کرد. ایشان ستمگرانی را که به جان و مال و ناموس مردم تعدی کرده اند، مجازات می کند. در حکومت آن حضرت، افراد به مقدار ظلم خود، مجازات می شوند. از امام رضا علیه السلام نقل شده که درباره امام مهدی علیه السلام فرمودند: «... و او قبل از خروجش غائب گردد و چون ظهور نماید زمین را به نورش پرتو افکنی نماید و ترازوی عدل را بین مردم قرار دهد تا مردم به یکدیگر ظلم نکنند ...» (4)
[h=2]دستگاه قضایی پاک[/h] شاخصه حکومت مهدوی، ظلم ستیزی و برقراری عدالت اجتماعی است. حضرت اجرای عدالت را از خود و یارانش آغاز می کنند و با سختگیری بر کارگزاران، مسامحه نکردن در برخورد با ظالمان و متعدیان، عدم تبعیض در برخوردها، عزل قاضیان زشتکار، مبارزه با بدعتها عدالت را در جهان برقرار می کنند

در حکومت ایشان دستگاه قضایی پناهگاه و ملجأ مظلومان و دادخواهان و محل مبارزه با فاسدان و تبهکاران است. عدالت قضایی در دوران ظهور به طور جدّ رعایت گشته و حقوق ضعیفان و مظلومان، پایمال نخواهد شد. آن حضرت ترازوی عدالت را در جامعه برپا ساخته و بر رفتار قضات به دقت نظارت نموده و با متخلفان برخورد شدید خواهد کرد. امام علی علیه السلام فرمودند: «... حضرت مهدی قاضیان زشت کردار را کنار خواهد زد و دست سازشکاران را از سر مردم کوتاه خواهد نمود و از بین شما فرماندهان و امیران ظالم را عزل خواهد کرد و هر آینه زمین را از هر حیله گر و خائنی پاک خواهد کرد.»(5)
[h=2]مبارزه با بدعتها و کارهای ناشایست[/h] امام مهدی علیه السلام در مقابل بدعتها (6) و کارهای ناشایستی که در جامعه صورت می گیرد، عکس العمل نشان می دهند. امام باقر علیه السلام در مورد آیه «الَّذِینَ إِنْ مَكَّنَّاهُمْ فِی الْأَرْضِ أَقامُوا الصَّلاة وَ آتَوُا الزَّكاة...» (7) فرمودند: این آیه درباره خاندان محمد که درود خداوند بر آنها باد تا آخرین امام (نازل شده) است. خداوند مشرقها و مغربهای زمین را در اختیار مهدی و یاران او قرار می دهد و دین را به دست او آشکار می سازد. خداوند به وسیله مهدی و یارانش همه [مظاهر] بدعت و باطل را می میراند، همچنانکه [پیش از آن] نابخردان، حق را میرانده بودند به گونه ای که ظلم در هیچ جا دیده نمی شود و امر به معروف و نهی از منکر می کنند. (8)
[h=2]شاخصه های حکومت عدل جهانی[/h] بنابراین شاخصه حکومت مهدوی، ظلم ستیزی و برقراری عدالت اجتماعی است. حضرت اجرای عدالت را از خود و یارانش آغاز می کنند و با سختگیری بر کارگزاران، مسامحه نکردن در برخورد با ظالمان و متعدیان، عدم تبعیض در برخوردها، عزل قاضیان زشتکار، مبارزه با بدعتها عدالت را در جهان برقرار می کنند.
پی نوشت:
1- . اربلی، کشف الغمه، ج 2، ص 468.
2- . ابن طاووس، الملاحم و الفتن، ص 149.
3- . مقدسی شافعی سلمی، عقدد الدرر فی أخبار المنتظر(عج)، باب هشتم، ص 222.
4- . صدوق، كمال الدین، ج 2، باب 35، ح 5، ص 372.
5- . مجلسی، بحارالأنوار، ج 51، ص 120، ح23.
6-. «بدعت» در مقابل «سنت» و به معنای داخل کردن اندیشه های شخصی در دین است.
7- . حج / 41.
8- . مجلسی، همان، ج 51، ص 47 و 48، ح 9.