خواص سوره ها

تب‌های اولیه

9 پستها / 0 جدید
آخرین ارسال
خواص سوره ها

[="DarkGreen"]سلام.
چرا سوره های قرآن هر کدام خواصی مخصوص به خود دارند ؟ چه سری در این کلمات و جملات نهفته است ؟
من خواندم که آیات 1 تا 8 سوره "طه" را زیاد بخوانیم ، به مرتبه "طی الارض " میرسیم . آیا حقیقت دارد ؟
[/]

با نام و یاد دوست





کارشناس بحث: استاد عمار

[=arial]با سلام و ادب
قرآن سراسر خیر و برکت است و نمیتوان یک سوره را بر سوره ی دیگر ترجیح داد فضایل و خواصی که برای سوره ها ذکر میشود و به مثابه تشویق و جایزه ایست برای روی آوردن به قرآن و مأنوس شدن با آن.
در کتب تفسيري شيعه، روايات زيادي در مورد فضيلت سوره هاي قرآن، خصوصاً قبل از بيان تفسير هر سوره، بيان شده است.
نظر مشهور دانشمندان علوم قرآني در مورد اعتبار اين گونه روايات اين است که برخي (نه همه) سند صحيحي ندارند؛ ولي اگر کسي براي رجا، يعني قصد ثواب به روايات عمل کند، به او ثواب مي رسد. گفته اند كه اسناد همه روايات، روي هم رفته، چندان قابل اعتماد نيست. (1)
همچنين ثواب زيادي که براي اعمال در روايات ‌آمده، از باب تفضل الهي است. چنين نيست که هر کس سوره اي را خواند، حتماً به خواص و آثار آن برسد.
اما ثواب ها و فضايلي که براي برخي عبادات، اذکار و ادعيه و خاصه قرائت سوره هاي قرآن در مفاتيح الجنان يا تفاسير و يا ساير کتب و روايات ذکر شده، ناظر به عباداتي است که به شکل اکمل و اتم انجام گيرد و آداب و شرايط آن محقق گردد.
بنابراين، مقصود از رواياتي‏ که آثار خاصي را براي برخي از اعمال از جمله قرائت بعضي از سوره ها ذکر کرده‏اند، اين نيست که فلان عمل «علت تامه» آن اثر است؛ بلکه مقصود، اقتضاي اثر است. ولي اگر مانعي بر سر راه آن قرار گيرد، توان تأثير را نخواهد داشت.
آيت الله مکارم شيرازي در اين زمينه مي گويند: اين فضيلت ها براي کساني نيست که تنها الفاظ آن را بخوانند و مفاهيم آن را فراموش کنند.
اما در مورد نمونه هايي که بيان کرديد، فضيلت ها براي سوره هاي نامبرده در تفاسير معتبر نيامده است؛ مثلاً در مورد سوره نور آمده:
از آن جا که در اين سوره سفارش هاي بسيار در مورد رعايت عفت و پاکدامني توسط عموم مؤمنان و خصوصاً زنان صورت گرفته، در روايات نسبت به آموزش و قرائت اين سوره توسط زنان، تأکيد بسيار آمده است. (2)

1. مكارم شيرازى، ناصر، تفسير نمونه، ج 9، ص 297، ناشر دار الكتب الإسلامية، چاپ تهران، سال 1374 ش، نوبت اول.
2. قرائتي، محسن، تفسير نور، مرکز فرهنگي درس هايي از قرآن، تهران، 1383 ش، چاپ يازدهم، ج 8، ص 141.

[=arial]

تولد دوباره;379864 نوشت:
من خواندم که آیات 1 تا 8 سوره "طه" را زیاد بخوانیم ، به مرتبه "طی الارض " میرسیم . آیا حقیقت دارد ؟

بله این سفارشی است که مرحوم عارف بزرگ سید علی اقا قاضی به یک شخص داشتند که در کتاب مهرتابان ذکر شده است که بنده متن اون رو اینجا قرار میدم:
تلميذ: حقيقت‌ طيّ الارض‌ چيست‌؟ و روي‌ چه‌ ميزان‌ از موازين‌ فلسفي‌ اين‌ امر صورت‌ مي‌گيرد؟
علاّمه‌: حقيقت‌ آن‌، پيچيدن‌ زمين‌ در زير گام‌ رونده‌ است‌.
برادر ما: مرحوم‌ آقا سيّد محمّد حسن‌ إلهي‌ قاضي‌ يك‌ روز بوسيلۀ شاگردي‌ كه‌ داشت‌، و او احضار ارواح‌ مي‌نمود (نه‌ با آئينه‌، و نه‌ با ميز سه‌ گوش‌؛ بلكه‌ دستي‌ بچشم‌ خود مي‌كشيد و فوراً احضار مي‌كرد). از روح‌ مرحوم‌ حاج‌ ميرزا علي‌ آقاي‌ قاضي‌ رضوان‌ الله‌ عليه‌ راجع‌ به‌ طيّ الارض‌ سؤال‌ كرده‌ بود.
مرحوم‌ قاضي‌ رحمة‌ الله‌ عليه‌ جواب‌ داده‌ بودند كه‌: طيّ الارض‌ شش‌ آيه‌ از اوّل‌ سورۀ طه‌ است‌.
(طه‌ * مَآ أَنزَلْنَا عَلَيْكَ الْقُرْءَانَ لِتَشْقَي‌'ٓ * إِلَّا تَذْكِرَةً لِّمَن‌ يَخْشَي‌' * تَنزِيلاً مِّمَّنْ خَلَقَ الارْضَ وَ السَّمَـٰوَ'تِ الْعُلَي‌ * الرَّحْمَـٰنُ عَلَي‌ الْعَرْشِ اسْتَوَي‌' * لَهُ و مَا فِي‌ السَّمَـٰوَ'تِ وَ مَا فِي‌ الارْضِ وَ مَا بَيْنَهُمَا وَ مَا تَحْتَ الثَّرَي‌' * وَ إِن‌ تَجْهَرْ بِالْقَوْلِ فَإِنـَّهُ و يَعْلَمُ السِّرَّ وَ أَخْفَي‌ * اللَهُ لآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ لَهُ الاسْمَآءُ الْحُسْنَي‌'.)
تلميذ: مراد از اين‌ آيات‌ چيست‌؟ آيا مرحوم‌ قاضي‌ خواسته‌اند بطور
رمز صحبت‌ كنند؛ و مثلاً بگويند: طيّ الارض‌ با اتّصاف‌ بصفات‌ الهيّه‌ حاصل‌ مي‌شود؟
علاّمه‌: نه‌؛ برادر ما مردي‌ باهوش‌ و چيز فهم‌ بود؛ و طوري‌ مطلب‌ را بيان‌ مي‌كرد، مثل‌ آنكه‌ دستور العمل‌ براي‌ طيّ الارض‌ را خودش‌ از اين‌ آيات‌ فهميده‌ است‌.
و اين‌ آيات‌ بسيار عجيب‌ است‌، بخصوص‌ آيۀ اللَهُ لآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ لَهُ الاسْمَآءُ الْحُسْنَي‌' چون‌ اين‌ آيه‌ تمام‌ اسماء را در وجود مقدّس‌ حضرت‌ حقّ جمع‌ مي‌كند؛ و مانند جامعيّت‌ اين‌ آيه‌ در قرآن‌ كريم‌ نداريم‌.
[h=1][=arial] کتاب مهرتابان / قسمت چهاردهم.ص 371
[/h][=arial]مسلما آیات قرآن در آن اسرار و اثرات بسیار زیادی نهفته است که ما به آن علم نداریم.
حمران بن اعین می گوید: امام باقر(ع) فرمود:
ظاهر قرآن آنها هستند كه آیات قرآن درباره آنها نازل شده، و باطن آن كسانی هستند كه اعمالشان همانند آنهاست.(عیاشی سمرقندی، محمد بن مسعود، تفسیر عیاشی، 1/11.)

[="DarkGreen"]خيلي قشنگ توضيح داديد . ممنون .
با توجه به گفته ي شما ، من متوجه شدم كه با خواندن ظاهري قرآن به چيزي نمي رسم و حتي اگر تفسير قرآن را هم بخونم باز هم به چيزي نمي رسم . فقط بايد سعي كنم كه قرآن را در اعمال و رفتارم ظهور بدهم . درسته ؟
[/]

[=arial]سلام و احترام
خواهش میکنم نظر لطف شماست.
چرا خواندن ظاهر قران و تفسیر هم مهم و دارای ثواب و اثرات معنویست اما مهمتر از همه و اثرات بیشتر و مهم در عمل به ایات است که انسان رو به بهترین جایگاه معنوی می رساند.
به امید روزی که همه ما شیعیان عامل قران باشیم.
موفق باشید.

[="DarkGreen"]ببخشید ، آیا در این خواص قرآنی ، خواصی پیدا می شود که تیرگی دل را از بین ببرد ؟[/]

قران کلام خداست انس گرفتن بااین کتاب مقدس انسان رابه اوج میرسونه من خودم امتحان کردم ومقایسه کردم روزهایی که ازکم کاریم دراون قران تلاوت نشدباروزهایی که قران تلاوت کردم !ویژگی های قران درکلام مولاعلی ع:قران ظاهرش علم،وباطنش حکمت است،نواوریهای ان پایان نمیگیرد وشگفتی هایش تمام نمیشود.درقران برکات وخیرات ،چونان سرزمینهای پرگیاه دراول بهاران فراوان است،وچراغهای روشنی بخش تاریکی هافراوان دارد،که درنیکی هاجزباکلیدهای قران بازنشود،وتارکی هاراجزباچراغ های ان روشنایی نمیتوان بخشید.مرزهایش محفوظ،وچراگاه هایش راخدانگهبان است.هردرمان راخواهی درمان،وهربی نیازی رادرطلب کافیست ترجمه خطبه ی152/ش3.

تولد دوباره;382187 نوشت:
ببخشید ، آیا در این خواص قرآنی ، خواصی پیدا می شود که تیرگی دل را از بین ببرد ؟

[=arial]با سلام
خصوصیت کلی قرآن رفع حجاب می باشد.و دل را صاف می کند.
پيامبراكرم(ص) فرمود: «بدون شك اين دل‌ها زنگار مى‌گيرند; هم‌چنان كه آهن زنگ مى‌زند. عرض شد: صيقل آن به چيست؟ فرمود: قرائت قرآن»

قطب الدين راوندى، الدعوات، ص‌237; متقى هندى، كنز العمال، ج‌1، ص‌545.

موضوع قفل شده است