بخور نخورهای ماه مبارک رمضان

تب‌های اولیه

18 پستها / 0 جدید
آخرین ارسال
بخور نخورهای ماه مبارک رمضان


بدن انسان برای حفظ سلامتی خود همواره مقداری چربی به عنوان ذخیره انرژی در نقاط مختلف ذخیره می‌كند و اگر این چربی‌ها به مدت طولانی، در بدن باقی بمانند می‌توانند به شكل فشرده درآیند و احتمال مورد استفاده قرار گرفتن آنها در بدن، كمتر می شود.

بنابراین روزه‌داری حتی در كسانی كه لاغر یا دارای وزن طبیعی هستند، به بدن این فرصت را می‌دهد تا این چربی‌های قدیمی را بسوزاند و پس از پایان دوره روزه‌داری، به جای آنها چربی تازه جایگزین شود.

همچنین در این ماه، برای افرادی كه چربی بیش از حدی را در بدن خود ذخیره کرده اند، فرصت مغتنمی فراهم می‌شود تا مقداری از آنها را برای تولید انرژی به مصرف برسانند و از اضافه وزن خود بكاهند.

دكتر احمدرضا درستی، متخصص تغذیه در گفتگو با «جام‌جم»، درباره ی بخور و نخورهای ماه مبارك رمضان می‌گوید: بسیاری از افراد با فرارسیدن ماه رمضان، سوالات فراوانی در خصوص نحوه تناول غذا در وعده‌های سحر و افطار برایشان پیش می‌آید كه با حرف‌های ضد و نقیضی كه از اطراف به گوششان می‌رسد، سرگردان می‌مانند كه بالاخره چطور و چگونه باید روزه خود را افطار كنند و در سحرگاه بایستی چه غذاهایی را مصرف كنند.

وی با اعلام این موضوع در ادامه یادآور می‌شود: بهتر است در وعده سحر، غذاهایی سبك و حتی‌الامكان كم‌چرب همچون نان، پنیر، طالبی و ... خورد، ولی باید خاطرنشان كرد كه خوردن غذاهای حاضری برای كودكان خوب نیست و نمی‌تواند انرژی روزانه ی آنها را تامین كند. پس بهتر است در وعده سحر آنها غذاهای كم چربی همچون برنج و خورش نیز جای گیرد.

این متخصص تغذیه عنوان می‌كند: غذاهای پرچرب می‌توانند در طول روز باعث تشنگی افراد شوند. به همین دلیل خوردن «كله‌پاچه و غذاهای سرخ شده» اصولا توصیه نمی‌شود و لازم است به جای این نوع غذاها، در وعده سحر از سبزیجات و ماست استفاده کرد تا زمان گرسنگی به تعویق بیفتد.

چگونه روزه خود را افطار كنیم؟
آش و سوپ رقیق و حلیمی كه در آنها از مقدار كمی سرخ‌كردنی استفاده شده باشد، بهترین غذا برای افطار است. دكتر درستی با اشاره به این مطلب اظهار می‌كند: بهتر است روزه‌داران پس از صرف آب جوش و خرما، خوردن شیر گرم و مقداری نان به همراه پنیر و سبزی را فراموش نكنند.

وی در خصوص روزه‌داری در ماه‌های تابستان می‌افزاید: از آنجا که در ایام تابستان اذان مغرب دیر داده می‌شود (طول شب ها کوتاه است)، بهتر است روزه‌داران عزیز بلافاصله پس از صرف افطاری سبك، اقدام به صرف شام خود كه حاوی برنج، خورش، سالاد و ماست است، كنند (یعنی افطار و شام خود را یکجا بخورند) و تا هنگام خواب از نوشیدن 2 لیوان چای کم رنگ، یك لیوان شیر، کمی بیسكویت، خرما و میوه دریغ نكنند.

دكتر درستی در ادامه ابراز می‌كند: روزه‌داران بایستی توجه داشته باشند كه نحوه صرف افطار در فصول سرد سال تغییر می‌كند و روزه‌داران پس از صرف افطاری سبك (نان، پنیر، سبزی و...) بعد از اذان مغرب در ساعات 17 تا 18، بایستی در ساعات 20 تا 21 اقدام به صرف وعده شام كنند (یعنی افطار و شام خود را جدا از هم بخورند).

روزه‌داری در كودكان
وی متذكر می‌شود: در ایام روزه‌داری باید به تغذیه كودكان 9 تا 12 ساله و نوجوانان بین 13 تا 18 ساله توجه خاصی شود، زیرا دریافت ناكافی مواد غذایی می‌تواند به رشد و نمو آنها، لطمات جبران‌ناپذیری وارد كند.
نوجوانانی كه دچار وقفه در رشد شوند، گاها با كوتاه ماندن قد ، لاغری یا چاقی بیمارگونه مواجه می‌شوند؛ ولی متاسفانه اختلالاتی كه در اثر توقف رشد در ساختمان دستگاه‌های بدنی آنها اتفاق می‌افتد، منجر به ضعف و دردهای بدنی (به ویژه سردردهای مزمن)‌، بیماری‌های زنان ، سقط و زایمان زودرس ، مرده‌زایی، خونریزی‌های غیرطبیعی و ... می‌شود، لذا ساده‌اندیشی و بی‌توجهی به وضع تغذیه كودكان و خردسالان به هیچ وجه جایز نیست.

دكتر درستی خاطرنشان می‌كند: بنابراین به دختران 9 تا 12 ساله و همچنین نوجوانانی كه در معرض كمترین خطر سوءتغذیه قرار دارند و به تمام بیماران و حتی افراد به ظاهر سالمی كه روزه‌داری منجر به بروز علائم شدید بدنی از جمله ضعف فراوان در آنها می‌شود، توصیه می‌شود با مشورت متخصص تغذیه و متخصصان ، اقدام به روزه‌داری كنند.

منبع : تبیان

يکي از عادات غلط غذايي روزه داران اين است که به دليل تشنگي زياد در هنگام شروع افطار آب سرد ، نوشابه و يا غيره استفاده مي کنند ولي به انان توصيه مي شود افطار خود را با کمي آب گرم و يا چاي آغاز کنند .
مي توانيد از خرما يا کشمش استفاده کنيد زيرا اين دو سبب ضمن کنترل اشتها از بيش خواري به هنگام افطار ممانعت مي کنند .

علاوه بر آن ، مصرف خرما در ماه مبارک رمضان در تنظيم قند خون بسيار مفيد است زيرا خرما منبع خوبي از مواد مغذي ، قند ، فيبر و پتاسيم است لذا توصيه مي شود که در وعده افطار حتي المقدور سه تا پنج عدد خرما مصرف شود اما از خوردن بيش از حد خرما نيز مانند ديگر شيريني ها بايد پرهيز کرد .
به طورکلي توصيه مي شود در ماه مبارک رمضان به جاي انواع شيريني ها مانند زولبيا و باميه که حاوي انرژي و فاقد مواد مغذي ( ويتامين ها و املاح ) هستند از مواد غذايي طبيعي شيرين مانند خرما ، کشمش و انواع ميوه استفاده شود .
افراط در مصرف انواع شيريني به هنگام افطار ، چاقي و اضافه وزن را در پي خواهد داشت .

از طرف ديگر نوشيدن آب زياد هم به هنگام افطار سبب اختلال در هضم مواد غذايي مي شود . بعد از صرف سحري نيز بسياري از هموطنان از بيم تشنگي در طول روز مقدار زيادي آب مي نوشند که کار درستي نيست .



توصيه مي شود که در وعده هاي سحري و افطار از پرخوري ، مصرف غذاهاي چرب و سرخ کردني و غذاهاي حاوي مقادير زياد قندهاي ساده مثل قند و شکر پرهيز شود .




همچنين از نوشيدن بيش از دو فنجان چاي در وعده سحري هم بايد اجتناب کرد چون چاي زياد باعث افزايش دفع ادرار و از دست رفتن نمکهاي معدني که بدن شما در طول روز به آن احتياج دارد ، مي شود .


توصيه مي شود روزه داران از مصرف تنقلات مانندآجيل و شکلات و شيريني در فاصله افطار تا سحر پرهيز کنند ، اين قبيل مواد ديرهضم هستند و سبب مي شود که هنگام سحر به دليل پري معده ميل به غذا کاهش پيدا کند . همچنين ، مصرف مواد غذايي سنگين ، ديرهضم ، پرچرب و سرخ شده به هنگام افطار مناسب نيست چون هم فشار زيادي به دستگاه گوارش وارد مي شود و هم خواب را مختل مي کند .
توصيه مي شود به جاي غذاهاي چرب و سرخ شده از غذاهاي آب پز و بخارپز يا کبابي استفاده شود .

کودکان به خصوص آناني که از نظر جثه کوچک و کم وزن هستند بهتر است روزه کامل نگيرند ولي مي توان انان را در برنامه سحر و افطار شرکت داد و تشويقشان کرد چون اين ايام و گرمي حضور اعضاي خانواده به دور سفره سحري و افطاري محيطي سرشار از معنويت آنها را به وجد خواهد آورد و خاطره شيريني برايشان خواهد بود .


سالمندان هم اگر روزه مي گيرند بايد مراقبت بيشتري بنمايند کاهش ميزان آب در بدن سالمندان و کاهش قند خون ممکن است موجب سرگيجه شود و اينگونه سرگيجه ها اگر موجب افتادن شود براي سالمندان خطرآفرين است .
مصرف ميوه رنده شده ، ‌لبنيات به ويژه شيرکم چرب ، استفاده از انواع سوپ ها و آش ها در افطار و سحر و نوشيدن چاي کمرنگ براي آنها مفيد است و مي تواند تعادل آب و املاح را برقرار کند .

روزه در افراد بيمار با توجه به نوع بيماري متفاوت است در بعضي از بيماريها افراد مي توانند با مشاوره با متخصص تغذيه روزه بگيرند و حتي گاهي روزه داري براي آنان مفيد است ولي بيماران بايد نظر پزشک معالج خود را ملاک اصلي قرار دهند و بدون مشورت به ويژه اگر تحت رژيم هاي خاص درماني هستند ، اقدام نکنند .


منبع : سایت پارسی طب

حتماً در غذای افطار و به خصوص سحر میوه میل کنید. علاوه بر میوه‌جات فصل، از خیسانده برگه آلو، زردآلو، انجیر و مانند این ها هم می توان به عنوان میوه استفاده کرد. گوجه فرنگی هم می تواند نقش میوه را داشته باشد.

اگر تخم مرغ میل می کنید در درجه اول به صورت آب‌پز سفت و در درجه دوم به صورت نیم‌بند (به شرط آن که سفیده آن منعقد شده باشد و زرده کمی حالت سفتی به خود گرفته باشد) میل کنید. تخم مرغ نیمرو زیان بخش بوده و همچنین دیر هضم‌تر از تخم مرغ آب‌پز است.

کاهو ؛ بهترین سبزی برای وعده سحری
کارشناس اداره بهبود تغذیه وزارت بهداشت گفت: کاهو بهترین سبزی است که می توان به عنوان سالاد در وعده سحر مصرف کرد زیرا آب و فیبر زیادی دارد و از تشنگی و یبوست پیشگیری می کند.
زهرا عبداللهی در گفتگو با فارس افزود: بهتر است غذای مصرفی در وعده سحری خصوصیات و ویژگی وعده ناهار را داشته باشد.
وی گفت: وعده سحری می تواند شامل انواع مختلف پلو ها و انواع خورشت ها باشد. مصرف سبزی و سالاد نیز در سحری برای کاهش احساس تشنگی بسیار مؤثر است.
کارشناس اداره بهبود تغذیه وزارت بهداشت افزود: حداقل سالادی که می توان تهیه کرد، سالاد خیار و گوجه فرنگی است که می توان با افزودن کمی هویج یا جوانه گندم و ماش به ارزش غذایی آن افزود. عبداللهی گفت: بهترین سبزی که می توان به عنوان سالاد در سحر مصرف کرد، کاهو است.
این سبزی در مقایسه با سایر سبزی ها از آب بیشتری برخوردار است و به همین دلیل می تواند از احساس تشنگی در طول روز بکاهد. وی اضافه کرد: همچنین فیبر بالای کاهو مانع ابتلای روزه داران به یبوست می شود.


jamejamonline

نیایش سبز;39247 نوشت:
اگر تخم مرغ میل می کنید در درجه اول به صورت آب‌پز سفت و در درجه دوم به صورت نیم‌بند (به شرط آن که سفیده آن منعقد شده باشد و زرده کمی حالت سفتی به خود گرفته باشد) میل کنید. تخم مرغ نیمرو زیان بخش بوده و همچنین دیر هضم‌تر از تخم مرغ آب‌پز است.


نیایش سبز;39247 نوشت:

ولي من نيمرو خيلي دوست دارم و سحري هم يه بار خوردم نه گشته شدم نه تشنه.

napelit;42944 نوشت:
ولي من نيمرو خيلي دوست دارم و سحري هم يه بار خوردم نه گشته شدم نه تشنه.

[="deepskyblue"]شما بخور من تضمین میکنم مشکلی نباشه در زمان روزه داری موردی نداره رمانهای دیگه هم شیوه نیمرو کردن و نوع روغن مصرفی تعیین کننده است گرنه تخم مرغ زمان مصرف قطعا" باید با مقداری روغن مایع همراه باشد که ویتامین های محلول در چربی آن جذب شود
روغن مصرفی برای نیمرو کم باشه و مایع
در هنگام نیمرو کردن درب تابه را ببندید که قدری پخته شود سپس بردارید که خطر بیماری های انتقالی از طریق زرده تخم مرغ خام از بین برود.
چند قطره ابلیمو هم مجاور کنید ارزش غذایی فول، نوش جان.
[/]

در این شب های نورانی و مبارک شاید خیلی از روزه داران عزیز به دنبال پاسخ به سوالی مناسب این شب ها باشند. واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان به مناسبت فرارسیدن ماه مبارک توصیه هایی را ارائه کرد است.
توصیه هایی که برای خوردنی‌ها و نخوردنی‌های سحری، افطار و شام است اعلام شده به شرح زیر است:

افطار
رطب یا خرما + آب: افطار کردن با خرما سنت است و بهتر است تا شام چیز دیگری میل نشود. اما اگر خواستید چیز دیگری مصرف کنید بهتر است از شیرینی جات طبیعی مصرف کنید، مثل عسل به صورت شربت یا انگور و کشمش یا میوه های شیرین دیگر.
1- آبی که هنگام افطار می نوشید بهتر است نه زیاد گرم باشد و نه زیاد سرد باشد (معتدل)
2- سعی شود افطار و شام با هم مصرف نشود حداقل نیم ساعت بعد از افطار شام مصرف شود.
3- در افطار لبنیات مثل (دوغ و ماست) مصرف نشود زیرا بسیار سرد است و برای مغز مضر بوده و چه بسا احساس کسالت به انسان دست دهد.

شام
1- حریره بادام با آرد برنج قهوه ای، که با عسل یا شیره ی انگور یا شیره خرما شیرین شده باشد.
2- نان + پنیر +سبزی + مغز گردو + چند عدد خرما یا مقداری انگور رسیده.
3- اکتفا به یک نوع غذای ساده که بخار پز یا آب پز شده باشد. مانند: انواع پلوها و خورش ها.
4- می توان از غذاهای گوشتی یا غذاهای دریایی نیز در وعده شام استفاده کرد اما به مقدار کم (حداکثر دو بار در هفته )
5- می توان از آش جو با کشک مرغوب استفاده کرد. می توان از انواع سوپها نیز استفاده کرد. برنج به مقدار کم – خوراک عدسی – گوشت و سبزی.

سحر
1- بهتر است در سحری از غذاهای گیاهی پخته یا خام استفاده شود. مثلا: سالاد فصل + دو قاشق غذا خوری جوانه گندم + لیمو ترش تازه و روغن زیتون و آن را خوب بجوید. سپس می توان مقدار کمی از غذاهای پخته گیاهی مانند پلو و خورشت گیاهی استفاده کرد. به جای گوشت درسحری می توان از قارچ استفاده کرد.
2- مقداری میوه و مغز بادام خام یا مغز گردو و پسته و فندق و تعدادی انجیر خشک خوب جویده شود بعد 2 لیوان آب خنک نیز میل شود. می توان در سحری چند دانه خرما یا انجیر یا میوه های دیگر نیز تناول کرد.
3- غذاهای حاوی حبوبات، خرما، پنیر، نان گندم سبوسدار ، شیر ، ماست محلی، میوه و سبزیجات ، نیز می‌توان مصرف کرد.

توصیه های کلی در مورد شام و سحری
1- در هنگام شام و سحری فقط از یک نوع غذا استفاده شود که شامل سه گروه غذایی باشد و در مصرف چند نوع غذا باهم خودداری شود.
2- سعی شود حتما سحری میل شود، زیرا به فرموده پیامبر (ص) درآن برکت است و نیاز تغذیه ای بدن را در طول روز تامین می کند و از کاهش قند خون و از بی­حوصلگی و خستگی و کاهش یادگیری جلوگیری می کند.
3- در سحری غذاهای کم حجم مصرف شود، سعی شود غذاهای فیبردار مصرف شود.
4- مصرف سبزیجات و میوه جات هنگام سحری و شام بسیار مناسب است و کمک به دفع سموم می کند و تشنگی در طول روز را کاهش می‌دهد.
5- در شام و سحر سعی شود از آرد سبوسدار استفاده شود.(نانی که با ارد سبوسدار پخت شده باشد مانند نان سنگک)
6- در سحری از مصرف غذاهایی مثل: کوکو سبزی،کوکو سیب زمینی، کتلت، گوشت سرخ کرده، جوجه کباب، ماهی کباب، همچنین غذاهایی که ادویه زیاد دارند خودداری شود، زیرا این غذاها موجب تشنگی می شوند.
7- از مصرف غذاهای شیرین و چرب مثل زولبیا و بامیه در هنگام افطاری خودداری شود.
8- مصرف غذاهای ساندویچی و سس مایونز نیز ضرر دارد و مناسب نیست.
9- جهت احساس تشنگی کمتر می توان در پایان سحری لیموترش استفاده کرد.
10- در شام و سحری از مصرف غذاهای سنگین و سرخ کرده پرهیز شود.
11- بعد از مصرف سحری بلافاصله نخوابید.
12- در هنگام سحری از نوشیدن چای خودداری شود زیرا مدر بوده و دفع آب بدن را زیاد می کند و موجب تشنگی می شود.


سادات موسوي


[/HR]
بسم الله العلم علمان: علم الادیان و علم الابدان
در آستانه ماه مبارك رمضان توصيه هاي بهداشتي
1- قبل از شروع ماه رمضان با گرفتن روزه های مستحبی يا قضا،بدن خود را برای يک ماه روزه داری، كم كم آماده نماييد یا این که نزديك ماه رمضان صبحانه را كامل ميل كنيد ولي ناهار نخوريد يا ناهار را خيلي سبك ميل نماييد و خوردن آن را به تاخیر بیاندازید تا اینکه ناهار کم کم به طرف عصر کشیده شود و معده عادت نمايد. 2- با توجه به اين كه معده انسان در طي خواب، فعاليت ندارد ولي روده در طي خواب به فعاليت خود ادامه مي دهد بنابراين هيچ گاه با شكم پر نبايد خوابيد؛ چرا كه اين امر باعث فساد غذا در معده و عدم هضم صحيح مي گردد. بايد بسته به نوع غذايي كه ميل مي كنيد و با توجه به توان معده خود در هضم غذا، حدود يک الی دو ساعت بعد از غذا خوردن، حتماً بيدار باشيد.
اين مسأله در خوردن افطار و سحری بايد مورد توجه قرار بگيرد لذا حداقل یک ساعت بعد از سحری نخوابید.
3- اگر آب و نمک و روغن سفره ما سالم باشد اصلی ترین موارد رعایت شده است.
آب: آب باید بدون کلر و مواد افزودنی باشد مانند آب باران، آب چشمه، آب قنات، آب چاه عمیق
روغن: همین بس که مردم عزیز ما بدانند روغن خوب و بد فرقشان این است که روغن خوب هرگز با حرارت دادن حالت چسبندگی به خود نمی گیرد و روی کاشی و گاز آشپزخانه نمی چسبد ولی متاسفانه می بینم تقریبا همه روغنهای بازار این چنین هستند و وقتی وارد بدن انسان می شود به علت وجود گرما در بدن ما چون این روغنها صنعتی هستند سفت می شوند و باعث بسته شدن عروق و ایجاد کبد چرب می شوند.
روغن های خوب و سالم عبارتند: 1-روغن کنجد 2-روغن زیتون 3-روغن محلی
نمک: نوعی از آن مورد تائید است که بصورت طبیعی در طبیعت یافت می شود خصوصاً نمک دریا یا جمع دریاها که به علت وجود مثلاً منیزیم باعث کاهش فشار خون می شوند.
4- دیابتی ها می توانند روزه بگیرند و بسیار مفید است ولی کسانی که کلیه هایشان مشکل دارد بسته به نوع آن باید با پزشک خود مشورت کنند.
5- در ماه رمضانی که با گرمای طاقت فرسا روبرو باشیم رعایت این امور اجبار است:
- عدم پرخوری در سحر.
- عدم مصرف مواد غذایی خیلی شیرین، تند و شور.
- استفاده از مواد غذایی تفه (بی مزه) مانند کدو، کلم و امثالهم بسیار مهم است.
6- هرگز مواد خوراکی پخته شده را همراه خام مصرف نکنید و سعی کنید دور از افطار تا قبل سحر، از مواد خام و میوه ها و تنقلات مفید بهره مند شوید.
7-افراد لاغر در این ایام از چیزهایی که حرارت بدنشان را بیشتر افزایش می دهد بپرهیزند مثل: رفتن در آفتاب، دوش آب سرد، غذاهایی که فلفل و ادویه و گرمی زیاد دارند، سرخ کردنی ها و...
و بر عکس از غذاهایی که همراه با آب بیشتری هستند، لعاب بیشتری دارند و رطوبت بخشی بیشتری برای بدن دارند استفاده کنند مثل خورشت کدو، فرنی، شیر طبیعی، میوه های مرطوب مثل هلو و استفاده از دوش آب ولرم

نکات قابل ملاحظه در سحر :

1- بهتر است سحری را با آب شروع نکنیم اما کسانی که عطش دارند و گرم مزاج هستند و با مصرف آب اشتها باز می کنند اشکالی ندارد. همراه با غذا خوردن نیز نباید آب خورده شود.
2- مصرف مواد شیرین در اولویت است مثل خرما، حلوا و هر چیز شیرین طبیعی
رسول خدا(ص) فرمودند: خرما چه خوش سحری ای است
اما اگر فرد دیابت (مرض قند) داشت چه کند؟
با مسئولیت دکتر روازاده همه شیرینیهایش را با عسل بپزد و در سحر استفاده کند مثلاً مربا با عسل، کمپوت با عسل، شربت با عسل، حلوا با عسل یا شیره توت، حتی فسنجان با عسل
3- برای جلوگیری از ضعف، حتماً در وعده غذایی سحر از نان سبوس دار استفاده نمایید و حتی سبوس گندم بخرید و یک یا دو قاشق غذاخوری داخل آب خورشت ریخته و همراه نان بخورید.
4- اگر مقداری گوشت بخورید به صورت سیرابی، کله پاچه، آبگوشت و خورشتهای گوسفندی مانند قیمه خیلی خوب است و باعث می گردد تا در طی روز گرسنه نشوید. غذای چرب طبیعی جلوگیری از تشنگی نیز می کند.
5- برای جلوگیری از ایجاد ضعف، برنج حتی الامکان نخورید یا کم بخورید.
6- مربای هر چیز که با عسل پخته شده بخورید و یا بعد از سحر می توانید یک فنجان شربت ولرم عسل میل نمایید.
7- در پایان غذا با مقداری نمک طعام دریا خیلی جزئی دهان خود را شور کنید.
8- هیچ وقت مخصوصاً در سحرها از نوشیدنی های کارخانه ای به ویژه نوشابه های گازدار نخورید.
9- هرگز از گوشتهای با طبیعت سرد مانند ماهی در سحر استفاده نکنید که طی روز ضعف فراوان خواهید داشت!
10- در وعده سحر، همراه با غذای سحر از مواد غذایی خام و ناپخته همچون کاهو یا میوه استفاده نکنید.
11- خوردن ماست در کنار هرگونه غذای دارای گوشت قرمز یا سفید ممنوع می باشد. چرا که گوشت ماست را فاسد و روده ها را هلاک می کند. همانگونه که میوه، شیر را فاسد و معده را هلاک می کند، اگر هوس ماست کردید دور از افطار در طول شب بخورید و یا در زمانیکه موقع سحری گوشت در غذای شما نباشد میتوانید ماست بخورید.
12- خوردن سحری بسیار مهم است و حتماً باید خورده شود، به خصوص برای افراد لاغر خوردن سحری اجباری است چون گرسنگی زیاد باعث گرمی زیاد می شود و معده را مجبور می کند که رطوبات واخلاط مفید بدن را هضم کرده و در بدن منتشر نماید و چون این موارد خاصیت غذایی کمتری دارند پخش شدن آنها در بدن موجب بروز عوارض وبیماری میشود. لذا خوردن سحری لازم و واجب است حتی چند لقمه.
13- افراد چاق علاوه بر روزه گرفتن اگر از غذا های لاغر کننده و کم رطوبت استفاده کنند به لاغر شدن سریعتر آنها کمک می کند.

نکات قابل ملاحظه در طی روز :

در طی روز به دلیل گرسنگی، حرارت بدن بالا می رود و پوست گرم تر شده که باعث لاغری و آب شدن چربی می شود، این امر برای افراد چاق مفید است، ولی افراد لاغر باید از هر چیزی که باعث گرم تر شدن آنها می گردد، پرهیز کنند، در طی روز جلوی آفتاب نروند و محیط خود را خنک نگه دارند، همچنین دوش آب سرد باعث گرم تر شدن بدن می گردد و باید برای خنک شدن، دوش آب ولرم بگیرند و از انجام فعالیت شدید خودداری کنند.
نکات قابل ملاحظه در افطار :

1- امام صادق (ع) فرمودند: پیامبر خدا به هنگام افطار، با حلوایی آغاز می کرد و بدان روزه می گشود واگر نمی یافت با چند خرما و اگر نیز یافت نمی شد، با آب نیم گرم. آنگاه می فرمودند این موارد معده و جگر را پاک می کند و سر درد را از میان می برد.
رسول خدا (ص) فرمودند: اگرکسی از شما روزه بود، با خرما روزه بگشاید و اگر خرما ندید با آب، چراکه آب پاک کننده است.

با نمک افطار باز کنید و سپس شروع افطار آب جوشیده ولرم همراه با خرما یا عسل میل کنید.
آب ولرم، اخلاطی که درطول روز درمعده جمع شده اند را می شوید و شستشوی ابتدایی معده و مجاری گوارشی از دهان تا معده انجام می شود .
2- بدلیل حرارت بالای معده دراثر گرسنگی زیاد، وارد نمودن آب یخ و سرد درابتدا باعث تغییر ناگهانی حرارت معده و قبض یکباره معده و سردی شدید معده و ضعف معده می شود، همچنین مصرف آب خیلی گرم و جوش هم می تواند موجب افزایش حرارت معده شود. بهترین وجه شروع، با آب ولرم است و غذاهای سهل الهضم و شیرین، چراکه به علت نیاز کبد، طبیعت بدن تمایل زیادی به جذب فوری شیرینی دارد.
اگر خدای ناکرده در چنین شرایطی آب یخ را بخورید چون در معده توقف نمی کند، مستقیم وارد روده شده که می تواند حتی باعث مرگ ناگهانی بدنبال رفلکس عصبی شود.
در این موارد برای اینکه بتوانید آب را در معده نگه دارید حتما حداقل تکه ای نان قبل از آن میل کنید لذا برای رفع تشنگی نیز سعی نکنید، که عطش خود را به یک باره و با نوشیدنی زیاد از بین ببرید که در این صورت تشنگی بر طرف نخواهد شد. برای رفع تشنگی، نصف لیوان آب را جرعه جرعه بنوشید و سپس مقداری نان میل نمایید سپس نصف دیگر لیوان را به صورت جرعه جرعه و آهسته بنوشید.
3- در افطار از غذاهای سهل الهضم و ترجیحاً شیرین همچون فرنی ها، حلیم و آش ها استفاده کنید.
4- برای صرف شام، بهتر است در همان وعده غذایی افطار به حد سیری افطاری میل شود، مگر آن که با یک فاصله زمانی شام میل کنید که در آن صورت باید مراعات نمایید تا با شکم پر نخوابید.
5- افراد لاغر در فاصله افطار تا سحر، باید از مواد غذایی و میوه های آبدار استفاده کنند.
6- طبق عادت غلط نان و پنیر و سبزی نباید در رأس افطار میل شود.
(توصیه های استاد روازاده و استاد خیراندیش)

بسم الله
سس سالاد
مواد لازم:
روغن زیتون: یک لیوان، ارده: کمتر از نصف قاشق غذاخوری، نخود پخته: شش الی هفت قاشق غذاخوری، سیر: یک حبه، نمک: یک قاشق چای خوری، فلفل قرمز: نصف قاشق چای خوری، آب لیموترش تازه(لیمو ترشهای اندازه گردو مفید است): نصف استکان
طرز تهیه:
تمام مواد را با مخلوط کن کاملاً مخلوط نمایید تا سس یکنواختی به دست آید. در صورت رقیق شدن یک قاشق غذاخوری نخود پخته را به سس اضافه کنید و مجدداً آن را مخلوط کنید تا غلظت مناسبی پیدا کند
خواص:
این سس، لینت دهنده دستگاه گوارش می باشد و چاق کننده نمی باشد!
****بهترین غذا برای بانوی گلتون و فرزندان دلبندتون
مواد لازم:
ارده: 6 قاشق غذاخوری، عسل: 1 قاشق غذاخوری، پودر فندق خام: 1 قاشق غذاخوری
طرز تهیه:
ارده را در یک ظرف چینی مناسب ریخته و عسل را به آن اضافه کنید و آن را یکنواخت هم بزنید تا کامل سفت شده و قوام بیاید، سپس پودر فندق خام را روی آن بپاشید.
توجه: می توان به جای عسل از 2 تا 3 قاشق غذاخوری شیره انگور یا شیره خرما استفاده کرد

"هوالشافی"
رفع تشنگی در ماه مبارک رمضان
=========================
جناب آقای دکتر ناصر رضایی پور
متخصص طب سنتی و مدرس دانشگاه
نتیجه تحقیقات به عمل آمده در این خصوص و توصیه اندیشمندان طب سنتی و حکیمان صاحب نظر را اینطور بیان فرمودند؛

- سبب تشنگی در روزه‌داری، غلبۀ گرمی مفرط بر مزاج قلب و /یا معده و /یا کبد، یا تولید حرارت مفرط در بدن بر اثر تعب جسمی و/یا روانی در طی ساعات روزه‌داری (و عوامل دیگر)، و کاهش رطوبات بدن است.

- البته عطش‌های مرضی ناشی از وجود ماده نامناسب در معده یا سوءمزاج‌های گرم قلب نیز وجود دارند که ربط چندانی به روزه‌داری ندارند و شاید در این ماه تشدید شوند و لازم است با مراجعه به درمانگاه‌های طب سنتی ایران، درمان شوند.

- همۀ غذاها و ادویه گرم و خشک، غذاهای مولد صفرا، خوراک‌های چرب و سرخ‌کردنی‌ها، کارهای بدنی زیاد، مواجهه با گرمای روز و تابش آفتاب؛ بوها، فکرها، استرس‌ها و احساساتی که موجب افزایش گرمی در مغز و قلب و معده و کبد شوند، موجب افزایش عطش فرد می‌گردند.

تدابیر رفع عطش:
الف) تدابیر سحر:
- خوردن خورش‌های همراه با آلو و زرشک
- پرهیز از خوردن چربی‌ها و خوراکی‌های چرب
- پرهیز از خوردن میوه‌های گرمسیری چون موز و انبه (و کمتر آناناس) که زیاده‌روی در خوردن آنها موجب افزایش غلظت خون می‌شود
- نوشیدن شربت‌های سرکه‌شیره، سکنجبین یا شربت آبلیمو یا شربت بیدمشک با گلاب یا آب آلو، تمر یا زرشک
- نوشیدن عرق کاسنی به تنهایی یا همراه با یک قاشق چایخوری تخم خرفه
- نوشیدن ماءالشعیر طبّی به جای آب و چای

ب‌) تدابیر طول ساعات روزه‌داری:
- بوییدن سیب گلاب، خیار، لیمو
- اسپری کردن گلاب خنک در فضای اتاق، شستشوی سر و گردن و سینه با آب خنک
- تنفس هوا و نسیم خنک که حرارت زاید قلب را کاهش می‌دهد
- خواب روزانه حدود یک ساعت که بهتر است در حدود پیش از ظهر باشد یا دست‌کم نزدیک غروب آفتاب نباشد
- بوییدن گلاب یا پاشیدن آن بر روی صورت (یا اسپری کردن آن) که موجب تقویت قوای عالی بدن می‌شود

ج‌) تدابیر افطار:
- پرهیز از خوردن چربی‌ها و خوراکی‌های چرب
- پرهیز از خوردن میوه‌های گرمسیری چون موز و انبه (و کمتر آناناس) که زیاده‌روی در خوردن آنها موجب افزایش غلظت خون می‌شود
- مصرف شربت‌های سرکه‌شیره، سکنجبین یا شربت آبلیمو
- مصرف کمتر شیرینی‌ها، به‌ویژه شیرینی‌های قنادی چون زولبیا و بامیه یا پشمک و محدود کردن مصرف آنها به برطرف کردن هوس
- پرهیز از مصرف زیاد خرما در مناطقی که درخت نخل رشد نمی‌کند (در مناطق خرماخیز، بیشتر خوردن آن منعی ندارد.)
- نوشیدن ماءالشعیر طبّی به جای آب و چای
- مصرف گلاب، هم برای تقویت معده و دهانه آن، و هم برای تقویت ارواح و قوا

"هوالشافی"
مصرف هندوانه،کاهو و خیار در فاصله زمانی افطار تا سحر
نوشیدن عرق کاسنی شاتره نصف لیوان از هرکدام و اضافه نمودن یک قاشق مرباخوری اسفرزه به آن باعث رفع داغی درون افراد گرم مزاج و خصوصا نوجوانان و جوانان می شود.
مصرف شربت سکنجبین ترکیبی از عرق نعناع،عسل و سرکه انگور طبیعی با آب جوشیده.
مصرف خاکشیر با آب ولرم در فاصله افطار تا سحر هم برای رفع عطش و هم برای پیشگیری از ابتلاء به یبوست موثر است.می توان در لیوان خاکشیر مقداری آب لیموترش تازه چکانید!
تخم خرفه و گشنیز و سبوس بسیار نافع است!
ترکیب آب غور تازه بدون نمک با آب جوشیده خنک و نیز آب لیمو تش اتزه با آب جوشیده خنک در رفع تشنگی تاثیر چشمگیری دارد.
مصرف آش سبک و خوراک حاوی کدو،فرنی،سوپ بهترین افطاری است!
عدم مصرف ماکارونی و سیب زمینی و آش رشته در وعده سحر.
نخوابیدن بد از صرف وعده سحری.
به نظر با رعایت این موارد می توان در طول روز احساس تشنگی را به حدقل رساند.
طاعات و عبادات قبول درگاه حق ان شاءالله

"هوالشافی"
«ايمل» ويژه نامه ای برای ماه مبارک رمضان منتشر کردايمل ( emel ) مجله‌ای است که برای مسلمانان در 60 کشور منتشر می‌شود. مخاطبان اصلی اين مجله را می‌توان مسلمانان انگلستان، ايالات متحده، آسيای ميانه و آسيای جنوب‌شرقی دانست.
نام اين مجله که از آوای اِم و اِل تشکيل شده، مخفف 2 کلمه است: Muslim Life به معنای «زندگی مسلمان».
می‌توانيد در پايگاه اينترنتی emel.com مشاهده بفرمایید.

روزه‌داری در روزهای گرم و طولانی تابستان
چند نکته در سلامت روزه‌داری
ترجمه: الهه کاويار
ماه رمضان امسال مطابق شده با ماه‌های مرداد و شهريور، روزهايی طولانی و گرم. شايد فکر کنيم که روزه‌داری در اين روزها سلامتی را به خطر بياندازد، ولی اينطور نيست. با رعايت چند نکته، روزه به سلامت شما نيز کمک می‌کند:
سحری بايد پرحجم‌ترين وعده غذايی باشد. هنگام افطار غذای سبک بخوريد تا بتوانيد هنگام سحر يک غذای کامل بخوريد.
چای، قهوه و نوشيدنی‌های گازدار ننوشيد. کافئين آنها آب بدن را کم می‌کند.

يادتان باشد چربی به اندازه مصرف کنيد، مانند ماهی، پنير و گوشت، تا دچار سرگيجه نشويد.

هنگام سحر و افطار آب کافی بنوشيم.

از کربوهيدرات‌های ساده مانند: بيسکويت، کيک، چيپس، سيب‌زمينی، نان با آرد سفيد و برنج و ماکارونی پرهيز کنيد. غذای سرخ کرده و روغنی هم نخوريد تا دچار درد معده نشويد.

با خرما روزه‌تان را باز کنيد که منبعی سرشار از قند، فيبر، کربوهيدرات، ويتامين و مواد معدنی است. انرژی‌زاست و حاوی آنتی اکسيدان.

غلات و حبوبات استفاده کنيد که انرژی را افزايش می‌دهد. تخم مرغ هم که سرشار از پروتئين و آهن است.

بعد از افطار کمی نرمش، پياده‌روی يا دوچرخه سواری کنيد. تا جايی که ممکن است در طول روز کاری انجام ندهيد که تنتان عرق کند. کمتر در معرض آفتاب باشيد.

ساز و کار تن هنگام روزه‌داری
وقتی روزه می‌گيريم، بدن انرژی خود را از سوزاندن چربی‌های اضافی، کربوهيدرات و قند تأمين می‌کند. کبد مهم‌ترين عضو بدن در فرآيند تبديل چربی‌ها به مواد شيميايی و کتونی است که ترکيبات محلول در آب هستند. يکی از مهم‌ترين فوايد روزه‌ دفع مسمويت از بدن است. در تن سالم روده‌بزرگ، کبد، کليه، شُش‌ها، غدد لنفاوی و پوست هر يک سموم را دفع کرده و خنثی می ‌ کنند. سرعت اين فرآيند در تن روزه ‌ دار بيشتر است. ترکيبات شيميايی و سمومی که از خوراک و محيط به شکل چربی جذب بدن می‌شود، هنگامی که روزه هستيم آزاد می‌شود.
روزه را می‌توان دارويی برای روان و تن و جان دانست. زمانی که روزه هستيم، تمرکز انرژی از دستگاه گوارش به دستگاه ايمنی بدن منتقل می‌شود و سوخت‌وساز بدن را بازسازی می‌کند. پژوهش‌های پزشکی نشان می‌دهد که هنگام روزه رشد بافت‌های غيرطبيعی مثل تومورها که نياز به مواد مغذی دارند کم می‌شود. افزون بر اين، بدن به سراغ منابع ذخيره بدن می‌رود و اين باعث می‌شود تا بدن بر تأمين منابع جديد تمرکز کند که سبب نوسازی ترکيبات پروتئين، سلول‌ها و بافت‌های سالم‌تر می‌شود.
اثر ديگر روزه، کاهش دمای بدن است که نتيجه کاهش سوخت و ساز است. هنگام روزه‌داری بدن زمان کافی برای پاکسازی خود دارد که باعث افزايش جذب مواد در معده می‌شود. توليد هورمون ضد پيری در اين روزها نيز افزايش می‌يابد.

موضوع قفل شده است