جمع بندی « دستورالعملهایی به هنگام خواب »

تب‌های اولیه

5 پستها / 0 جدید
آخرین ارسال
« دستورالعملهایی به هنگام خواب »

بسم الله الرحمن الرحیم

با سلام خدمت شما دوستان عزیز .
یکی از اوقاتی که خیلی برای مومنین مهم است قبل از خواب شبانه است که انجام عبادات و مستحبات در این وقت تاثیر ویژه ای روی روح و اخلاق انسان میگذارد.آیت الله میرزا جواد مللکی تبریزی در نامه ای به آیت الله غروی اصفهانی به ایشان ذکر و نیایش قبل از خواب را توصیه میکند و به ایشان میفرماید که آخرین ذکری را که میگویی "الله" باشد و با این ذکر به خواب داخل شو.
اما خب برای این که دوستان عزیز نهایت استفاده رو از این بحث ببرند چند تا دستور العمل رو بنده پیشنهاد میکنم که در روایات هم آمده است.
1-دو رکعت نماز (واجب یا مستحب )
2-صد مرتبه صلوات بر محمد و آل محمد " اللهم صل علی محمد و آل محمد"
3-صد مرتبه استغفار (اسغفرالله ربی واتوب الیه) یا (اسغفرالله و اتوب الیه)
4-سجده کردن و گفتن صد بار "لا اله الا انت سبحانک انی کنت من الظالمین"
5-خواندن صد بار سوره توحید
و بهتر است هدیه داده شود ثواب آن به امیرالمومنین علی علیه السلام که آثار وبرکات عجیبی دارد.در روایت است که هر کس قبل از خواب صد بار سوره توحید بخواند خداوند پنجاه سال گناه او را می آمرزد
6-تسبیحات حضرت زهرا سلام الله علیها
در روایت است که مقصود از ذکر کثیر که در قرآن آمده است همین است

از خدا جوییم توفیق عمل. یا علی

دستورالعملی‌ازآیت الله ملکی‌تبریزی

قبل از خواب انسان محاسبه اعمال روز خود را کرده و بدنبال علاج خیانتهای نفس، به قدر توان باشد و از این محاسبه و علاج غفلت نکند و باید این عمل آن قدر تكرار شود كه براى او عادت شود و بدون محاسبه و درمان به خواب نرود و هر مقدار از توبه که فعلاً ممکن است تدارک بیند .
خواب یکی از نیازهای اساسی بدن است و تقریباً یک سوم از عمر انسانها در خواب می گذرد. یک سوم از عمر انسان زمان کمی نیست! با احتیاجات فراوان دیگری که باید برای بدن خود فراهم کنیم مگر چه قدر وقت برای ما می ماند که با آن بخواهیم کسب علم و معرفت و آگاهی کنیم؟ با این حساب ما باید از خواب خود که زمان زیادی از عمر ما را اشغال می کند به بهترین وجه استفاده کنیم.
به همین خاطر در قرآن و روایت اهل بیت(علیهم السلام) به مساله خواب توجه زیادی شده است، آداب و دستورات خاصی نیز برای آن ذکر کرده اند، که با رعایت آنها انسان می تواند به راحتی یک سوم از عمر خود را مشغول عبادت خدا شود.
بزرگان و عرفای ما نیز به این مساله توجه خاصی داشته اند و در کلام آنها توصیه های فراوانی به سالکان راه خدا در این مورد شده است.
که از جمله آنها حضرت آیة الله میرزا جواد آقا ملکی رحمة الله علیه است، که دستورالعملی در رابطه با آداب خواب و خوابیدن برای سالک راه خدا بیان می فرمایند: بارى سالك راه خدا را بعد از توبه ، لازم است در اول صبح مشارطه با نفس ‍ نماید (یعنى با خویشتن شرط كند كه امروز تا وقت خواب نباید از من گناهى سر بزند)
مشارطه شریك و سهیم در اعزا و انفس ( عزیزترین و نفیس ترین ) سرمایه ها همانطور كه شریكى با شریك خود و سهیمى با هم سهم خود - كه در عزیزترین و نفیس ترین سرمایه ها شریك و سهیم است ، مشارطه مى كند - و در عرض روز تا وقت خواب مراقبت كامل نماید و تمام اعضا و جوارح را مراقب و مواظب باشد كه بر خلاف شرطى كه در اول صبح با آنان نموده ، رفتار نكند و گناهى را مرتكب نشوند .
و در وقت خواب محاسبه كامل از تمام آنچه در این مدت صرف كرده است و از وقتش و از قواى ظاهرى و باطنى و آنچه از نعمتهاى الهى در آن صرف كرده و یا مهمل گذاشته ، به عمل آورد و دقیقا به حساب خود برسد و همه اینها به قرارى كه علماى اخلاق نوشته اند، عمل نماید، تفصیل آن را موكول به كتب اخلاق كه نوشته شده و واقعا هم خوب نوشته اند مى نمایم ، ولى به چند فقره اهم كه خیلى موثر است اشاره مى شود و آن این است :
وقت خواب قبل از خواب انسان محاسبه اعمال روز خود را کرده و بدنبال علاج خیانتهای نفس، به قدر توان باشد و از این محاسبه و علاج غفلت نکند و باید این عمل آن قدر تكرار شود كه براى او عادت شود و بدون محاسبه و درمان به خواب نرود و هر مقدار از توبه که فعلاً ممکن است تدارک بیند و آنچه تاخیر لازم است عزم جدی در جبران آن داشته باشد و بداند حالا که می خوابد، خواب هم برادر مرگ است .
صریح آیه مباركه است كه مى فرماید:الله یتوفى الانفس حین موتها و التى لم تمت فى منامها فیمسك التى قضى علیها الموت و یرسل الاخرى(سوره مبارکه زمر / آیه 42)
خدا است كه جانها را به هنگام مرگشان مى گیرد و جانى را كه در حال خواب نمرده است پس آن را كه مرگش فرا رسیده نگاه مى دارد و دیگرى را به بدن باز مى فرستد تا وقت تعیین شده اش فرا رسد.
پس لازم است كه فى الجمله عده موت را نموده و آمادگى براى مرگ داشته باشد، از قبیل اینكه عهد ایمان خود را تجدید نموده و با طهارت ( وضو یا غسل یا تیمم ) روى به قبله و روى به قبله حقیقیه نموده ، به نام خدا و گفتن بسم الله الرحمن الرحیم وارد بستر شود. اعمالى را كه براى هنگام خواب وارد شده ، به قدر قوت به عمل اورده ، نفس و روح خود را به حضرت او جل جلاله تسلیم نماید. و از اعمال وقت خواب آنها را كه اهمیت بیشترى دارند ترك نكند، كه عبارتند از: اینكه به هنگام دخول به رختخواب بسم الله الرحمن الرحیم را از قلب و لسان بگوید و ایه مباركه :
قل انما انا بشر مثلكم یوحى الى انما الهكم اله واحد فمن كان یرجوا لقاء ربه فلیعمل عملا صالحا و لا یشرك بعباده ربه احدا. (سوره مبارکه کهف / آیه 110)
و آیه مباركه :آمن الرسول بما انزل الیه من ربه و المومنون كل آمن بالله و ملائكته و كتبه و رسله لا نفرق بین احد من رسله و قالوا سمعنا و اطعنا غفرانك ربنا و الیك المصیر لا یكلف الله نفسا الا وسعها لهاما كسبت و علیها ما اكتسبت ربنا لا تواخذنا ان نسینا او اخطانا ربنا و لا تحمل علینا اصرا كما حملته على الذین من قبلنا ربنا و لا تحملنا ما لا طاقه لنا به واعف عنا و اغفرلنا و ارحمنا انت مولانا فانصرنا على القوم الكافرین(سوره مبارکه بقره / آیه 286-285)
را با تدبر بخواند و تسبیح حضرت زهرا (س ) و آیه الكرسى و سه بار و یا یازده بار سوره قل هو الله احد
و سه دفعه یفعل الله ما یشاء بقدرته و یحكم ما یرید بعزته و ایه مباركه شهدالله انه لا اله الا هو و الملائكه و اولو العلم قائما بالقسط لا اله الا هو العزیز الحكیم ان الدین عندالله الاسلام و ما اختلف الذین و اتوا الكتاب من بعد ما جائهم العلم بغیا بینهم و من یكفر بایات الله فان الله سریع الحساب
و اگر استغفارهاى مرویه و مطلق استغفار استغفرالله ربى و اتوب الیه هم بكند، خوب است و ملتفت باشد كه ممكن است خداوند جواد در همین خواب چنان كه براى انبیا و سایرین از اولیا و مۆ منین در حال خواب موهبتهاى عظیمه عنایت فرموده است به او عنایت هم فرماید.
اى بسا معارف كه از رویاها براى سالكین كشف شده و بسا مقامات كه از رویاى انبیا (ع ) و ائمه (ع ) و بزرگان دین به سالك عنایت مى شود.
این عبد ذلیل خیلى امیدواریهایم به بعضى رویاهایى است كه در آنها حضرات معصومین (ع ) را زیارت كرده ام و مورد مرحمتهاى بزرگ واقع شده ام .
بارى بعد از خواندن این آیه اگر حال فكرى برایش دست بدهد كه در حال فكر خوابش ببرد، زهى كرامت ، و الا مشغول ذكرى از اذكار بشود تا خوابش ‍ در حال ذكر ببرد، و اگر ذكر را در اواخر به نفسش بیندازد كه بین النوم و الیقظه ( میان خواب و بیدارى )
را كه لسان از حركت بیافتد نفس یاالله یا تنها لفظ جلاله الله را بگوید، خوب است ، اگر در این حال خوابش ببرد بسا مى شود كه او خواب است ، ولى نفسش آشكارا ذكر مى كند كه گاه است بیدار هم مى شود. خلاصه خودش را به سراسر وجودش تسلیم حضرت او جل جلاله نماید.
منبع: بر گرفته از کتاب در محضر عارفان / مولف واصف بادكوبه اى



با نام و یاد دوست







کارشناس بحث: بصیر


استحباب وضو به هنگام خواب

امام صادق فرمودند: هر کس وضو بگیرد و به بستر برای خواب برود، بستر او، مسجد او خواهد بود.(مفتاح الفلاح، ص 273)
کسی که آب پیدا نکرد و یا او را سخت بود می تواند تیمم کند، بعضی از علماء گفته اند که تیمم در این هنگام از وضو افضل است.(منهاج النجاح، ص 334)

اعمال هنگام خواب
قرائت سوره توحید و «جحد»
امام صادق فرمودند:
«هر كس كه در حين در آمدن به جامه خواب سوره‏ قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ را صد بار بخواند آمرزيده شود گناهان پنجاه ساله او».(همان)


خواندن سوره تکاثر
پیامبر فرمودند:«هر كس كه سوره‏ أَلْهاكُمُ التَّكاثُرُ را در نزد خواب كردن بخواند از فتنه قبر محفوظ ماند».(همان)


دعا به هنگام خواب
هنگامی که به دست راست خوابیدی این دعا را بخوان:
ْ بِسْمِ اللَّهِ اللَّهُمَّ أَسْلَمْتُ نَفْسِي إِلَيْكَ وَ وَجَّهْتُ وَجْهِي إِلَيْكَ وَ فَوَّضْتُ أَمْرِي إِلَيْكَ وَ أَلْجَأْتُ ظَهْرِي إِلَيْكَ وَ تَوَكَّلْتُ عَلَيْكَ رَهْبَةً مِنْكَ وَ رَغْبَةً إِلَيْكَ لَا مَلْجَأَ وَ لَا مَنْجَى مِنْكَ إِلَّا إِلَيْكَ آمَنْتُ بِكِتَابِكَ الَّذِي أَنْزَلْتَ وَ بِرَسُولِكَ الَّذِي أَرْسَلْتَ ثُمَّ تُسَبِّحُ تَسْبِيحَ الزَّهْرَاءِ ع‏.

[بنام خدا، خداوندا خودم را تسليم تو كردم، و رويم را به سوى تو گرداندم، و كارم را به تو واگذاردم، و پشتم را به تو پناه دادم، بر تو توكل نمودم، هم از روى ترس از تو و هم از روى گرايش به تو، پناهگاه و گريز گاهى از تو جز به سوى تو نيست، به كتابت كه نازل كردى و به پيامبرت كه فرستادى ايمان آوردم‏].سپس تسبیح حضرت زهرا بگوید.


کیفیت خوابیدن

[=traditional arabic] احمد بن اسحاق می گوید: «به امام حسن عسكرى عليه السّلام عرض کردم: جان من فداى تو باد ،بدرستى كه غمگينم از جهت چيزى كه به خاطرم رسيده است و مى‏خواستم كه از پدر بزرگوار تو سؤال كنم ميسّر نشد كه از او بپرسم، پس آن حضرت فرمودند: چه چيز است آن اى احمد؟ گفتم: از پدران تو عليهم السّلام به ما چنين روايت كرده‏اند كه: خواب كردن پيغمبران بر پشت است، و خواب كردن مؤمنان بر پهلوى راست، و خواب كردن منافقان بر پهلوى چپ، و خواب كردن شياطين بر روى. آن حضرت فرمودند: آرى چنين است.
[=traditional arabic]پس گفتم: اى سيّد من بدرستى كه من هر چند جهد مى‏كنم كه بر جانب دست راست بخوابم نمى‏توانم و بر آن جانب مرا خواب نمى‏گيرد. پس آن حضرت ساعتى سكوت نمودند، و بعد از آن فرمودند: اى احمد نزديك من شو، پس من نزديك به آن حضرت شدم، فرمودند: دست خود را در زير جامه‏هاى خود كن، من دست خود را در زير جامه‏هاى خود كردم، پس آن حضرت دست مبارك خود را از زير رختهاى خود بيرون آوردند، و دست راست مبارك خود را بر جانب چپ من، و دست چپ مبارك خود را بر جانب راست من سه مرتبه كشيدند.

[=traditional arabic]پس احمد بن اسحاق گفت: از آن وقتى كه امام عليه السّلام دست مبارك خود را بر من كشيدند ديگر نتوانسته‏ام كه بر جانب دست چپ خود خواب كنم و اصلا مرا بر آن جانب خواب نمى‏گيرد».(همان، ص 345)
[=traditional arabic]

دعایی دیگر به هنگام خواب، جهت خروج از گناهان
امام صادق فرمودند: هر کس این دعا را به هنگام خواب بخواند، از گناهان خارج می شود مانند روزی که از مادر متولد شده است.

[=traditional arabic][=traditional arabic]الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي عَلَا فَقَهَرَ وَ الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي بَطَنَ فَخَبَرَ وَ الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي مَلَكَ فَقَدَرَ وَ الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي‏ يُحْيِ الْمَوْتى‏ وَ يُمِيتُ الْأَحْيَاءَ[=traditional arabic][=traditional arabic] وَ هُوَ عَلى‏ كُلِّ شَيْ‏ءٍ قَدِير.(همان، 346)

ذکر آیه ای جهت بیداری
[=traditional arabic][=traditional arabic][=traditional arabic][=traditional arabic]هر کس این آیه را به هنگام خواب بخواند، هر ساعتی که بخواهد بیدار می شود:

[=traditional arabic] «قُلْ إِنَّما أَنَا بَشَرٌ مِثْلُكُمْ يُوحى‏ إِلَيَّ أَنَّما إِلهُكُمْ إِلهٌ واحِدٌ فَمَنْ كانَ يَرْجُوا لِقاءَ رَبِّهِ فَلْيَعْمَلْ عَمَلًا صالِحاً وَ لا يُشْرِكْ بِعِبادَةِ رَبِّهِ أَحَداً.»(سوره کهف، آیه 110)[=traditional arabic][=traditional arabic][=traditional arabic][=traditional arabic]

هر کس آیه مذکور را به هنگام خواب بخواند، نوری از جانب او تا مسجد الحرام، ساطع می شود و در طول این مسیر نوری، ملائکه ای قرار می گیرند و برای او طلب استغفار می کنند.(مفتاح الفلاح، ص 283)

دعایی به هنگام خواب، جهت دفع آفات و حشرات
امام باقر علیه السلام فرمودند: هر کس به هنگام خواب این آیه را بخواند
«
[=traditional arabic][=traditional arabic]أَعُوذُ بِكَلِمَاتِ اللَّهِ التَّامَّاتِ الَّتِي لَا يُجَاوِزُهُنَّ بَرٌّ وَ لَا فَاجِرٌ مِنْ شَرِّ مَا ذَرَأَ وَ مِنْ شَرِّ مَا بَرَأَ وَ مِنْ شَرِّ كُلِّ دَابَّة[=traditional arabic][=traditional arabic][=traditional arabic][=traditional arabic]هُوَ آخِذٌ بِناصِيَتِها إِنَّ رَبِّي عَلى‏ صِراطٍ مُسْتَقِيم‏»،
امام فرمودند: من ضامن هستم کسی که این دعا را به هنگام خواب بخواند، هیچ عقرب و مار و حیوان موزی ای به او آزاری نرساند تا به هنگام صبح.
(همان)

دعایی به هنگام خواب، جهت محتلم(جنب) نشدن
هر کس می خواهد در خواب محتلم نشود، این دعا را بخواند:
[=traditional arabic][=traditional arabic]اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنَ الِاحْتِلَامِ وَ مِنْ شَرِّ [سُوءِ] الْأَحْلَامِ وَ مِنْ أَنْ يَتَلَاعَبَ بِيَ الشَّيْطَانُ فِي الْيَقَظَةِ وَ الْمَنَام‏.(همان)
[=traditional arabic][=traditional arabic]

موضوع قفل شده است