بهداشت دهان و دندان در آموزه های پیامبر اعظم ص

تب‌های اولیه

7 پستها / 0 جدید
آخرین ارسال
بهداشت دهان و دندان در آموزه های پیامبر اعظم ص

بهداشت دهان و دندان در آموزه های پیامبر اعظم ص

با ما همراه باشید ..


:Gol:

مسواك هنگام وضو

امام صادق عليه السلام مي فرمايند: از سفارش هاي رسول خدا صلي الله عليه وآله وسلم به اميرالمومنين علي بن ابيطالب عليه السلام اين بود :

عليك بالسواك عند كل وضو

« بر تو باد مسواك زدن هنگام وضو گرفتن » آنقدر مسواك زدن هنگام وضوگرفتن ارزش و اهميت دارد كه رسول خدا صلي الله عليه وآله وسلم فرموده اند :

لولا ان اشق علي امتي لامرتهم بالسواك عند وضو كل صلاته :

اگر سخت و مشكل نبود و امت در مشقت نمي افتادند آنها را به مسواك زدن به هنگام هر وضوي نماز امر مي كردم
.

مرحوم شيخ حر عاملي صاحب وسائل الشيعه بعد از ذكر اين روايت مي نويسد : مقصود از امر در اين حديث وجوب است چون استحباب اين كار قطعي و ثابت شده است

در تاكيد مسواك زدن هنگام هر وضو پيامبر اعظم صلي الله عليه وآله وسلم فرموده اند : السواك شطر الوضو مسواك زدن بخشي از وضو است :Gol:

مسواك زدن و نماز

« نماز » بزرگ ترين عبادت دائمي روزانه هر مسلمان است و پيوسته هر مسلمان در شبانه روز پنج وعده روبه قبله به نماز مي ايستد. علاوه بر مسواك در هنگام وضو براي برپايي نمازها نيز مسواك مستحب است .

رفتار و گفتار پيامبر اعظم حضرت محمد صلي الله عليه وآله وسلم پيش از اقامه نمازها در راستاي تشويق و راهنمايي پيروان خويش بر مسواك زدن قرار داشته است . مرحوم شيخ صدوق نقل كرده است :

كان النبي صلي الله عليه وآله وسلم يستاك لكل صلاه

پيامبر براي هر نماز مسواك مي كرد.

در وصاياي رسول خدا به حضرت علي عليه السلام چنين آمده است :
عليك بالسواك لكل صلاه : بر تو باد به مسواك براي هر نماز(1 ) .

پيامبر اسلام فرموده اند : ركعتين بالسواك احب الي الله عزوجل من سبعين ركعه بغير سواك . خداي متعال دو ركعت نماز با مسواك را بيشتر از هفتاد ركعت بدون مسواك دوست دارد(2) .


______________
پاورقيها :

1)وسائل الشيعه ج 1 ص .355
2) بحارالانوار ج 76 ص .137 مكارم الاخلاق ص 51

:Sham:

مسواك زدن و قرآن

« قرآن » معجزه قولي جاويدان و ابدي پيامبر اعظم و آخرين و بزرگترين راهنماي بشريت به سوي سعادت حقيقي و كمال الهي است . تاكيد بر قرائت اين كتاب آسماني با دهان مسواك زده بيانگر اهميت بهداشت دهان و دندان از منظر قرآن كريم و آورنده آن حضرت محمد صلي الله عليه وآله وسلم است .

ابان خياط از قول امام صادق عليه السلام نقل مي كند كه رسول خدا صلي الله عليه وآله وسلم فرمودند :
نظفوا طريق القرآن قيل يا رسول الله و ما طريق القرآن قال افواهكم قيل بماذا قال بالسواك .
طريق و راه قرآن را پاكيزه كنيم پرسيده شد طريق قرآن كدام است فرمودند : دهانهاي شما پرسيده شد با چه چيز دهان را پاكيزه كنيم فرمودند : با مسواك (1 ) .

پيامبراسلام صلي الله عليه وآله وسلم فرمودند :
افواهكم طريق من طرق ربكم فاحبها الي الله اطيبها ريحا فطيبوها بما قدرتم عليه :

دهانهاي شما راهي از راههاي پروردگارتان است . بهترين دهانها آن دهاني است كه از همه خوشبوتر باشد پس دهانهايتان را به ميزان توانايي پاك كنيد(2 ) .

دهانهايتان را پاكيزه كنيد زيرا دهان هايتان راه قرائت قرآن است .
___________________
1 ) وسائل الشيعه ج 1 ص .357
2)وسائل الشيعه ج 1 ص .358

اداب و چگونگي مسواك زدن

در تعليمات دين جامع و جهاني و جاويدان پيامبر اعظم صلي الله عليه وآله وسلم حتي به شيوه و كيفيت مسواك كردن نيز توجه شده است و سيره و روش مسواك نمودن پيامبر و راهنمايي هاي آن حضرت پيرامون آداب مسواك در قالب احاديث نبوي در كتاب هاي حديثي ذكر شده است . درباره روش مسواك زدن پيامبر چنين آمده است :

كان النبي صلي الله عليه وآله وسلم اذا استاك استاك عرضا

زماني كه پيامبر مسواك مي زد عرضي و به عرض دندآنهامسواك مي زد(1 ) .

درباره مسواك با چوب درخت زيتون فرموده اند :

نعم السواك الزيتون من شجره مباركه و يذهب بالحفر و هو سواكي وسواك الانبيا قبلي
(2) :

زيتون مسواك خوب از درخت مباركي است فساد دندان را مي برد و آن مسواك من و مسواك پيامبران پيش از من است .

پيامبر اعظم به ياران خويش در آموزش روش مسواك فرموده اند :

استاكوا عرضا ولاتستاكوا طولا(3) :

عرضي مسواك بزنيد و طولي مسواك نزنيد!


______________________

پاورقيها :
1 )بحارالانوار ج 76 ص 136 سفينه البحار و مدينه الحكم والاثار ج 1 ص 675 من لايحصره الفقيه ج 1 ص 54 سنن النبي ص .222
2)بحارالانوار ج 76 ص 135 سفينه البحارو مدينه الحكم والاثار ج 1 ص 675 مكارم الاخلاق ص 49 سنن النبي ص .223

3) بحارالانوار ج 76 ص 139 المحجه البيضاي ج 1 ص .298

دوازده خصلت براي مسواك


پيامبر گرامي اسلام فرموده اند : في السواك اثنتاعشره خصله : مطهره للفم و مرضاه للرب و يبيض الاسنان و يذهب بالحفر ويقلل البلغم و يشهي الطعام و يضاعف الحسنات و تصاب به السنه تحضره الملائكه و يشداللثه و هويمربطرقه القرآن و ركعتين بسواك احب الي الله عزوجل من سبعين ركعه بغير سواك (1)

در مسواك دوازده خصلت است : پاك كننده دهان و مايه خشنودي پروردگار است و دندان ها را سفيد مي كند و چرك و فساد آن را از بين مي برد و بلغم را كم مي كند و انسان را براي صرف غذا به اشتها مي آورد و نيكي را چند برابر مي نمايد و مسواك انسان به سنت نبوي مي رسد و فرشتگان نزد او حاضر مي گردند و لثه را محكم مي كند و به راه قرآن مي گذرد و دو ركعت نماز با مسواك در پيشگاه خداي عزوجل از هفتاد ركعت بي مسواك محبوبتر است .

درباره نقش مسواك در خوب و زيبا سخن گفتن فرمودند :
السواك يزيدالرجل فصاحه (2) .

مسواك برفصاحت مرد مي افزايد .

-----------------------
1 )بحارالانوار ج 76 ص 129 كتاب الخصال ج 2 ص 480 و .481
2)بحارالانوار ج 76 ص 135 مكارم الاخلاق ص .48


امتيازات مسواك در گفتار رسول اعظم (ص ) با امام علي (ع )

پيامبر خدا حضرت محمد صلي الله عليه و آله و سلم به اميرالمومنين عليه السلام فرمودند : يا علي عليك بالسواك فان في السواك مطهره للغم و مرضاه للرب و مجلاه للعين
(1) .

اي علي ! بر تو باد به مسواك نمودن مسواك پاك كننده دهان و موجب خشنودي پروردگار و مايه جلا و روشنايي چشم است .

امام علي عليه السلام از پيامبر اعظم صلي الله عليه و آله و سلم فضايل و امتيازات مهمي را براي مسواك روزانه نقل كرده اند. آن حضرت فرموده اند :


من استاك كل يوم مره رضي الله عنه و له الجنه و من استاك كل يوم مرتين فقدادام سنه الانبيا و كتب الله له بكل صلاه يصليها ثواب ماه ركعه واستغني عن الفقر و تطيب نكهته و يزيد في حفظه و يشتد له فهمه و يمر طعامه و يذهب اوجاع اضراسه و يدفع عنه القسم و تصافحه الملائكه لما يرون عليه من النور و ينفي اسنانه و تشيعه الملائكه عند خروجه من البيت و تستغفره حمله العرش و الكروبيون و كتب الله له بكل مومن و مومنه ثواب الف سنه و رفع الله له الف درجه و فتح الله له ابواب الجنه يدخل من ايها شا و اعطاه الله كتابه بيمينه و حاسبه حسابا يسيرا و فتح عليه ابواب الرحمه و لايخرج من الدنيا حتي يري مكانه من الجنه و قداقتدي بالانبيا و دخل معهم الجنه و من استاك كل يوم و قضي الله له كل حاجه له في امرالدنيا والاخره ويكون يوم القيامه في ظلل العرش يوم لاظل الاظله و يكون في الجنه رفيق ابراهيم عليه السلام و رفيق جميع الانبيا(2)

هركس روزي يك بار مسواك كند خداوند از وي خشنود باشد و برايش بهشت است و هر كس روزي دوبار مسواك بزند سنت پيامبران را ادامه داده و خداوند براي هر نمازي كه مي خواند ثواب و پاداش صد ركعت مي نويسد و از فقر نجات يايد و بي نياز گردد و بوي بد دهانش پاك شود و حافظه اش زياد و فهمش شدت يابد و غذايش گوارا گردد و دردهاي دندانهايش از بين مي رود و بيماري از وي دفع مي گردد و فرشتگان براي نوري كه براو مي بينند با وي مصافحه مي كنند و دندانهايش پاكيزه مي شود و فرشتگان هنگام خروجش از خانه او را مشايعت مي كنند و حاملان عرش و كروبيون برايش استغفار مي نمايند و خداوند براي هر مومن و مومنه اي ثواب هزار سال نوشته و هزار درجه وي را بالا مي برد و برايش درهاي بهشت را باز نمايد كه از هريك بخواهد وارد شود و كتابش را به دست راستش بدهد و او را محاسبه آسان نمايد و درهاي رحمت را بر وي بگشايد و از دنيا نمي رود تا جايگاهش را در بهشت ببيند. او به پيامبران اقتدا كرده و با آنان وارد بهشت مي شود...و خداوند حاجت وي در امر دنيا و آخرت را برآورده نمايد و روز قيامت كه سايه اي جز سايه عرش الهي نيست در سايه عرض الهي باشد و در بهشت رفيق ابراهيم عليه السلام و رفيق تمام پيامبران باشد.

رسول الله در بيان ديگري خطاب به اميرالمومنين عليه السلام فرمودند :

يا علي ثلاث يزدن في الحفظ و يذهبن السقم : اللبان و السواك و قرائه القرآن (3) .

اي علي سه چيز است كه حافظه را زياد و درد را از بين مي برد : شيرنوشيدن و مسواك زدن و قرآن خواندن .

:Sham:

----------------------------------
1 )بحارالانوار ج 76 ص 139 كتاب الخصال ج 2 ص .568
2 )بحارالانوار ج 76 ص 138 وص .139
3)سفينه البحار و مدينه الحكم والاثار ج 1 ص .675

موضوع قفل شده است