ازدواج فرزندان آدم چگونه بوده است؟

تب‌های اولیه

10 پستها / 0 جدید
آخرین ارسال
ازدواج فرزندان آدم چگونه بوده است؟

سؤالي از محضر آيت الله مکارم شيرازي:

سؤال
ازدواج فرزندان آدم و حوّا چگونه بوده، آيا خواهر و برادر با هم ازدواج کرده اند يا ازدواج آنان به صورت ديگري بوده است؟
پاسخ
در اين باره در ميان دانشمندان اسلامي دو نظر وجود دارد و هر کدام براي خود دلايلي از قرآن و روايات ذکر کرده اند. اينک ما هر دو نظر را بطور اجمال در اين صفحات نقل مي کنيم:



1- در آن زمان هنوز قانون تحريم ازدواج خواهر و برادر از طرف خداوند قرار داده نشده بود و چون راهي براي بقاي نسل بشر غير از اين راه نبود، از اين جهت ازدواج آنان با يکديگر صورت گرفته است; ناگفته پيداست که دستگاه قانونگذاري از آن خداست «اِنِ الْحُکْمُ اِلاّ لِلَّهِ; حکم تنها از آن خداست.»(1)

چه اشکال دارد که بطور موقّت براي گروهي از راه ضرورت اين گونه ازدواج در آن زمان بلامانع و مباح باشد و براي ديگران عموماً تحريم ابدي شود؟

طرفداران اين نظريّه از ظواهر قرآن با اين آيه براي خود دليل مي آورند: «وَبَثَّ مِنْهُمَا رِجَالا کَثِيراً وَ نِسااًو از آن دو، مردان و زنان فراواني (در روي زمين) منتشر ساخت».(2)
ظاهر اين آيه مي گويد که نسل بشر فقط به وسيله اين دو تن به وجود آمده است و اگر غير از اين دو در بقاي نسل او دخالت داشتند بايد بفرمايد «وبث منهما و من غير هما» يعني به وسيله اين دو و غير آنان... .
علاوه بر اين، در روايتي که مرحوم طبرسي آن را در احتجاج از امام سجّاد(عليه السلام) نقل مي کند اين مطلب تأييد شده است.

2-نظر ديگر اين است: چون ازدواج فرزندان آدم با يکديگر ممکن نبوده - زيرا ازدواج با محارم يک عمل قبيح و زشت است - فرزندان آدم با دختراني از نژاد نسل ديگر که در روي زمين بودند ازدواج کردند، بعداً که فرزندان آنها با هم پسر عمو شدند زناشويي ميان خود آنان صورت پذيرفت و اين نظر را نيز بعضي از روايات تأييد مي کند، زيرا نسل آدم، نخستين انسان روي زمين نبوده، بلکه پيش از او نيز انسانهايي در زمين زندگي مي کرده اند.

حاصل اين که: ممکن است گفته شود که پسران آدم با بقاياي انسانهاي پيشين که قبل از خلقت آدم و حوّا در روي زمين زندگي مي کردند، ازدواج کرده اند و از گفتگوي خدا با فرشتگان درباره آفرينش آدم در روي زمين استفاده مي شود که قبل از آدم و حوّا انسانهايي در روي زمين زندگي مي کردند و اين حقيقت از روايات نيز استفاده مي شود.

1. سوره يوسف، آيه 40.
2.
سوره نساء، آيه 1.

حسین;1443 نوشت:
نسل آدم،نخستين انسان روي زمين نبوده، بلکه پيش از او نيز انسانهايي در زمين زندگي مي کردهاند.

حاصل اين که: ممکن است گفته شود که پسران آدم با بقايايانسانهاي پيشين که قبل از خلقت آدم و حوّا در روي زمين زندگي مي کردند، ازدواج کرده اند و از گفتگوي خدا با فرشتگان درباره آفرينش آدم در روي زمين استفاده مي شود که قبل از آدم و حوّا انسانهايي در روي زمين زندگي مي کردند و اين حقيقت از روايات نيزاستفاده مي شود.




لطفا آیات و روایات مربوطه را نقل فرمایید.

گر به متن اين روايت توجه كنيد ، بطوركامل جوابتان را خواهيد يافت:
بحار الأنوار 11 / 224 :
متن عربي :
عَنْ زرارة أنه سُئل الإمام جعفر بن محمد الصادق ( عليه السَّلام ) عن بدء النسل من آدم على نبينا و آله و عليه السلام كيف كان ؟ و عن بدء النسل من ذرية آدم فإن أناسا عندنا يقولون إن الله تعالى أوحى إلى آدم أن يزوج بناته بنيه و إن هذا الخلق كله أصله من الإخوة و الأخوات ؟
فقال أبو عبد الله ( عليه السَّلام ) تعالى الله عن ذلك علواً كبيراً ، يقول من قال هذا بأن الله عَزَّ و جَلَّ خلق صفوة خلقه و أحباءه و أنبياءه و رسله و المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات من حرام ! و لم يكن له من القدرة ما يخلقهم من حلال و قد أخذ ميثاقهم على الحلال الطهر الطاهر الطيب !
فو الله لقد تبينت أن بعض البهائم تنكرت له أخته فلما نزا عليها و نزل كُشف له عنها ، فلما علِمَ أنها أخته أخرج غرموله [2] ثم قبض عليه بأسنانه حتى قطعه فخر ميتاً ، و آخر تنكرت له أمه ففعل هذا بعينه ، فكيف الإنسان في إنسيته و فضله و علمه .
ثم قال : ويح هؤلاء أين هم عما لم يختلف فيه فقهاء أهل الحجاز و لا فقهاء أهل العراق إن الله عَزَّ و جَلَّ أمر القلم فجرى على اللوح المحفوظ بما هو كائن إلى يوم القيامة قبل خلق آدم بألفي عام و إن كتب الله كلها فيما جرى فيه القلم في كلها تحريم الأخوة مع ما حرم ، و هذا نحن قد نرى منها هذه الكتب الأربعة المشهورة في هذا العالم التوراة و الإنجيل و الزبور و القرآن أنزلها الله من اللوح المحفوظ على رسله صلوات الله عليهم أجمعين منها التوراة على موسى و الزبور على داود و الإنجيل على عيسى و القرآن على محمد ( صلى الله عليه و آله ) و على النبيين ليس فيها تحليل شي‏ء من ذلك حقا .
أقول ما أراد من يقول هذا و شبهه إلا تقوية حجج المجوس ، فما لهم قتلهم الله .
ثم أنشأ يحدثنا كيف كان بدء النسل من آدم و كيف كان بدء النسل من ذريته .
فقال : إن آدم ( عليه السَّلام ) وُلِدَ له سبعون بطناً في كل بطن غلام و جارية إلى أن قُتل هابيل ، فلما قتل قابيلُ هابيلَ جزع آدم على هابيل جزعاً قطعه عن إتيان النساء ، فبقي لا يستطيع أن يغشى حواء خمسمائة عام ، ثم تخلى ما به من الجزع عليه فغشي حواء فوهب الله له شيثاً وحده ليس معه ثاني ، و اسم شيث هبة الله ، و هو أول وصي أوصي إليه من الآدميين في الأرض ، ثم ولد له من بعد شيث يافث ليس معه ثاني .
فلما أدركا و أراد الله عَزَّ و جَلَّ أن يبلغ بالنسل ما ترون و أن يكون ما قد جرى به القلم من تحريم ما حرم الله عَزَّ و جَلَّ من الأخوات على الإخوة ، أنزل بعد العصر في يوم الخميس حَوراء من الجنة اسمها بركة ، فأمر الله عَزَّ و جَلَّ آدم أن يزوجها من شيث فزوجها منه ، ثم نزَّل بعد العصر من الغد حَوراء من الجنة اسمها منزلة ، فأمر الله عَزَّ و جَلَّ آدم أن يزوجها من يافث فزوجها منه ، فولد لشيث غلام و ولد ليافث جارية ، فأمر الله عَزَّ و جَلَّ آدم حين أدركا أن يزوج بنت يافث من ابن شيث ففعل ذلك فولد الصفوة من النبيين و المرسلين من نسلهما و معاذ الله أن ذلك على ما قالوا من الإخوة و الأخوات . ترجمه فارسي

از زراره نقل شده كه شخصي از حضرت امام صادق(ع) درباره چگونگي توليد نسل در زمان آدم(ع) پرسيد و گفت : مردم ميگويند ، خداوند به آدم(ع) وحي نمود كه دخترانش را به پسرانش تزويج كند و ميگويند كه نسل بشر ،تماما از يك ازدواج نامشروع بوده.
امام فرمودند:
خداوند بلند مرتبه از اين اتهام برئي است . آيا آنها ميگويند كه خداوند برگزيدگان خلق خود و دوستداران و پيامبرانش و مومنين و مومنات و مسلمين و مسلمات را از حرام خلق نموده؟ و آيا او قدرت نداشته كه آنها را از حلال خلق نمايد؟ حال آنكه خود او از انها ميثاق گرفت كه بر حلال و طيب و طاهر قدم بردارند؟!!
بخدا قسم واضح شده كه حتي بعضي از حيوانات از خواهران خود دوري ميكنند و يكي از آنها را به جماع خواهر خود برده اند وهنگامي كه فهميده كه با خواهر خود آميزش ميكند ، ذكر خود را در آورده وبا دندان خويش آن را كنده و در دم جان سپرده و اين قضيه را بعينه هنگام جماع با مادر نيز ديده اند حال چگونه ميشود كه انسان با تمام فضل وعلمش از حيوانات پست تر باشد؟
....
اين انسانهاي گمراه كجايند كه ببينند، هيچ يك از فقهاي حجاز و عراق در اين نكته اختلافي ندارند كه پروردگار ، در لوح محفوظش از حرمت ازدواج خواهر وبرادر از ابتدا تا روز قيامت گفته است!
حال انكه در كتب مشهوره از انجيل عيسي گرفته تا تورات موسي و زبور داوود و قرآن كه بر پيامبرش نازل شده از حليت آن ازدواج گزارشي نشده؟!
كساني كه اين صحبت وشبهش را مي گويند ، هدفشان تقويت مجوس است. سپس حضرت شروع به بيان كيفيت آغاز نسل ذريه آدم(ع) كرده وفرمودند:
....
براي آدم(ع) نسلهاي زيادي تولد يافت تا هنگامي كه هابيل توسط قابيل كشته شد و آدم (ع) از شدت ناراحتي وجزع تا زمان زيادي نزد همسر خويش (حواء) نرفت وپس از آن مدت طولاني و رفتن نزد همسر ، از حواء شيث متولد شد و او اولين وصي از اوصياي آدميان بود وپس از شيث ، يافث تولد يافت و او اخرين فرزند ادم بود.
و هنگامي كه بالغ شدند ، پروردگار حوريه اي از زنان بهشتي بنام "بركة" را نازل فرمودند وبه آدم دستور دادند كه او را با "شيث" تزويج نمايند و اين ازدواج صورت پذيرفت و فرداي آن روز ، حوريه اي ديگر بنام "منزلة" نازل شد و دستور ازدواج او با "يافث" داده شد ...براي شيث ، پسري متولد شد و براي يافث ، دختري و خداوند دستور داد كه اين پسر ودختر با هم ازدواج كنند واز فرزندان آن دو پيامبران و اوصياء متولد شدند.

ای دوست سلام روایتی که اورده اید یک روایت از ده ها روایت است که با روایات دیگر در همین موضوع تعارض دارد در ضمن در سند ان بحث است لذا این این بحث میان مفسرین و علما شیعه و سنی وحتی دیگر ادیان معمایی بوده که جوابهایی به ان داده اند
آدم(ع) و حوا به فرمان خداوند سبحان با هم ازدواج کرده دارای فرزند شدند و در تواریخ و اخبار عدد فرزندان آنها را چهل فرزند و در پاره ای از روایات صد و حتی بیشتر ذکر کرده اند، که از آن جمله است پسران: هابیل، قابیل و شیث، دختران: عناق، اقلیما و لوزا. در روایت دیگری از شیخ صدوق است که حوا پانصد شکم فرزند آورد و در هر شکم پسری و دختری که مجموعاً صاحب هزار اولاد گردید.(تاریخ انبیاء تألیف حسین عمادزاده، ج1، ص118)
به عبارتی حوا در ابتدا هابیل و خواهرش اقلیما را زائید و در شکم دوم قابیل و خواهرش لوزا متولد شدند و به روایتی دیگر آدم(ع) پس از قتل هابیل مدتی گریست و به حوا نزدیک نشد تا پس از سالیان دراز شیث به تنهایی متولد گردید که او را هبة الله نامیدند.
اما درباره کیفیت ازدواج فرزندان آدم(ع) و ازدیاد نسل آدم(ع) در زمین در روایات اختلاف است. قرآن در مورد ازدواج فرزندان آدم(ع) چیزی بیان نکرده و تنها روایات اسلامی است که ازدواج آنها را بطور کلی به دو گونه نقل کرده اند: صورت اول آنکه حوا در هر نوبت بارداری دو فرزند یکی پسر و یکی دختر به دنیا می آورد و وقتی که آنها به سن بلوغ رسیدند، پسری که از نوبت اول بود با دختری که از نوبت دوم بود و پسر نوبت دوم با دختر نوبت اول ازدواج کردند و این گروه در جواب حرمت ازدواج با محارم می گویند چون در آن زمان چاره ای نبود خداوند اینگونه ازدواج را بطور موقت اجازه داد و سپس برای همیشه ممنوع گردانید. صورت دوم آنکه خداوند برای پسران آدم(ع) همسرانی از حوریان و جنیان بصورت بشر فرستاد.(دوره کامل قصه های قرآن، تألیف سید محمد صحفی، ص24) به نقلی دیگر خداوند برای هابیل همسری بصورت فرشته و برای قابیل زنی بصورت جن خلق کرد.(حیاة القلوب، تألیف علامه مجلسی، ج1، ص196) و نسل بعد که دخترها و پسرها عموزاده بودند، با یکدیگر ازدواج نمودند و بدین ترتیب نسل بشر در روی زمین فزونی گرفت. برای شیث نیز حوریه ای خلق شد مانند حوا که برای آدم(ع) خلق گردید و شیث از او صاحب دختری شد که نامش را حورة گذاردند.(بحارالانوار، تألیف علامه مجلسی، ج11،ص277و288)

در این‌ باره‌ در میان‌ دانشمندان‌ اسلامی‌ دو نظریۀ وجود دارد و هر کدام ‌برای‌ خود دلایلی‌ از قرآن‌ و روایات‌ ذکر کرده‌اند. اینک‌ ما هر دو نظریۀ را به‌ طور اجمال‌ نقل‌ می‌کنیم‌:

علامه طباطبائی (ره) در این زمینه می فرماید: “ازدواج در طبقۀ اوّل بعد از خلقت آدم و حوا؛ یعنی در فرزندان بلافصل آدم و همسرش بین برادران و خواهران بوده است و دختران آدم با پسران او ازدواج کرده اند؛ چون در آن روز در تمام دنیا نسل بشر منحصر در همین فرزندان بوده ….. بنابراین، هیچ اشکالی ندارد (اگر چه در عصر ما خبری تعجب آور است و لیکن) از آن جایی که مسئله، یک مسئله تشریعی است و تشریع هم تنها و تنها کار خداوند تعالی است، لذا او می تواند یک روز عملی را حلال و روز دیگر حرام کند. [۲]
به نظر صاحب تفسیر نمونه قائل شدن به این نظریه عجیب نیست : “اشکالی ندارد که‌ به‌ طور موقت‌ و به‌ جهت‌ ضرورت‌، برای‌ عده‌ای‌ این‌گونه‌ ازدواج‌ در آن‌ زمان‌ بلا مانع‌ و مباح‌ باشد و برای‌ دیگران‌ عموماً تحریم ‌ابدی‌ شود”.[۳]
طرفداران‌ این‌ نظریه‌ از آیات قرآن مجید نیز برای‌ خود دلیل‌ می‌آورند که‌ خداوند عالم‌ چنین‌ می‌فرماید: “از آن‌ دو (آدم‌ و حوا) مردان‌ و زنان‌ فراوانی‌ در روی‌ زمین‌ منتشر ساخت‌”.[۴]
علاوه‌ بر این‌ در روایتی‌ که‌ مرحوم‌ طبرسی‌ در “احتجاج‌” از امام‌ سجاد (ع‌) نقل‌ می‌کند این‌ مطلب‌ تأیید شده‌ است‌.[۵]

از این استدلالات می توان نتیجه گرفت که طبق آیات قرآن این نظریه که هابیل و قابیل با همسرانی از جنس ملائکه یا جن ازدواج کرده باشند نیز باطل است؛ زیرا ظاهر این‌ آیه‌ می‌گوید که‌ نسل‌ بشر فقط‌ به‌ وسیلهۀ این‌ دو تن‌ (آدم و حوا) به‌ وجود آمده ‌است‌[۶]، و اگر غیر از این‌ دو در بقای‌ نسل‌ او دخالت‌ داشتند، باید بفرماید: به‌ وسیلۀ‌ این‌ دو و غیر آنان‌ … .
علامه طباطبائی (ره) در این زمینه می فرماید: “نسل موجود از انسان تنها منتهی به آدم و همسرش می شود و جز این دو نفر هیچ کس دیگری در انتشار این نسل دخالت نداشته است”.[۷]
بنابراین، باید ما آن دسته از روایات را قبول کنیم که موافق با آیات قرآن است که حاصل آن قول اوّل است.
————————————-
[۱] یوسف‌، ۴۰٫
[۲] ترجمۀ المیزان، ج ۴ ، ص ۲۱۶٫
[۳] ر.ک: تفسیر نمونه، ج۳، ص۲۴۷٫
[۴] نساء ، ۱ ، “وبث‌ منهما رجالاً کثیراً و نساءاً”.
[۵] الاحتجاج، ج ۲ ، ص ۳۱۴٫
[۶] نساء ، ۱ ، “وبث‌ منهما رجالاً کثیراً و نساءاً”.

با سلام خدمت اساتید

فرموده آقای گمنام هم به عنوان نظریه سوم پذیرفته شده است اماضعیف که برای خودش قائلانی هم دارد که بنده خود قبلا دیده ام.
اما آنچه از این اقوال پذیرفته تر است این است که:

ازدواج فرزندان آدم بايكديگر صورت گرفته است به خاطر اينكه در قرآن آمده ( ( و بث منهما رجالاكثيرا و نساا؛ از آن دو ( آدم و حوا ) مردان و زنان فراواني در روي زمين منتشر ساخت ) ) ، ( نسا، آيه 1 ) . اگر در پديد آمدن نسل از آدم و حوا غير هم نقش داشت بايد قران مي فرمود : ( ( و بث منهما و من غير هما ) ) و حال آنكه اينگونه نفرموده است افزون بر آن مرحوم طبرسي حديثي از امام سجاد ( ع ) چنين نقل مي كند كه آن حضرت در ضمن گفتاري كه به مردي قريشي بيان داشت جريان ازدواج هابيل را با بلوزا خواهر قابيل همچنين ازدواج قابيل را با قليما خواهرهابيل شرح مي داد به او فرمود : اين مطلب را انكار مكن چه آنكه روش الهي براين جاري شده است مگر نه اين است كه خداوند زوجه آدم را از خود او آفريد وسپس براي او حلالش كرد ...تا آخر حديث .
علامه طباطبايي در توجيه اين نظريه مي فرمايد حكم ازدواج يك حكم تشريعي و تابع مصالح و مفاسد است و حكم تكويني نيست كه قابل تغيير نباشد زمام چنين حكمي به دست خداست ازاين رو ممكن است روزي به خاطر ضرورت از جانب خدا حلال گردد افزون بر اين نمي توان گفت فطرت با اين ازدواج مخالف است به لحاظ اينكه متمايل نبودن طبع نه از آن جهت است كه از آن تنفر دارد بلكه به جهت آن است كه اين را موجب اشاعه فحشا و اعمال زشت و از بين رفتن غريزه عفت مي داند واما در جامعه آن روز كه فقط چند خواهر و برادر بوده اند با در نظر گرفتن مشيت خداوند عنوان فحشا صدق نخواهد كرد گذشته از آن ازدواج خواهر وبرادر براي مدتي طولاني در بين مجوس شايع بوده است . حاصل مطلب اين كه چه اشكال دارد كه به طور موقت براي گروهي به خاطر ضرورت اين گونه ازدواج مباح باشد .
-اگر پذيرفتيم ريشه انسانها به حضرت آدم و حوا تنها مي رسند بايستي قبول كنيم كه انسانهاي موجود همه با هم خويشاوندي دارند گر چه يكي سفيد است و ديگري سياه و ...البته متوجه اين نكته باشيم كه براي خاطرتنظيم زندگي قوانين خاص ميان انسانها وضع گشته ، خواه از سوي خدا و خواه از طرف خود انسانها .اين نوع قوانين ، قوانين اعتباري اند كه گاهي ممكن است مسايل تكويني در آنها ملاحظه نشده باشد .قوانين موجود در مساله ارث و مانند آن از اين نوع قوانين است .
;

.براي آگاهي بيشتر رجوع كنيد به :
1- ترجمه تفسير الميزان ، ج 4، ص 239 - ج 16 ص 399
2- سبحاني ، جعفر، منشور جاويد، ج 4، ص 198 ج س 2

سلام البته ببخشید وارد بحث استادان گرامی میشوم ! این سوال من را هم در اینمورد پاسخ بدهید: ایا قبل از حضرت ادم و حوا انسانهای نخستین زندگی نمی کردند؟ اگر که زندگی نمی کردند لابد بعد از جناب ادم و همسر محترمه به دنیا امده اند . اگرهم بعد از اونها انسانهای نخستین روی کار امدند فکر نکنم طریقه زندگیشون شباهتی به حضرت ادم و همسرشون داشته باشه . لطف فرموده و در این خصوص هم ما را مجاب فرمایید:pir:[=arial]

مسودی;55378 نوشت:
سلام البته ببخشید وارد بحث استادان گرامی میشوم ! این سوال من را هم در اینمورد پاسخ بدهید: ایا قبل از حضرت ادم و حوا انسانهای نخستین زندگی نمی کردند؟ اگر که زندگی نمی کردند لابد بعد از جناب ادم و همسر محترمه به دنیا امده اند . اگرهم بعد از اونها انسانهای نخستین روی کار امدند فکر نکنم طریقه زندگیشون شباهتی به حضرت ادم و همسرشون داشته باشه . لطف فرموده و در این خصوص هم ما را مجاب فرمایید:pir:

سلام مجدد . من منتظر جوابم !

با سلام

بعضی امور ذاتا قبیح هستند وشواهدی هم در اخبار و واقعیات دارند مثلا همین مقاربت با محارم در حیوانات نیز تنفر آمیز است و داستانهایی از افرادیکه هنگام ورود به جماع احساس تنفر کردند وبعد فهمیدند طرف ، مادر و یا از محارمشان است گواه بر این مدعاست.

اما از نظر علمی بسیار محتمل است که خدای قادر متعال از طریق " بکر زایی= پارتنو ژنز " که نوعی لقاح است که گامت ماده بدون گامت نر تکثیر وموجودی مثل خود خلق میکند ، دختران حضرت آدم را حامله کرده باشد والان در بعضی حیوانات وجود دارد مثل ماده زایی ونر زایی . والله اعلم.


ضمنا بالاخره باید قبول کرد که در آغاز یکزن ومرد بیشتر در کره زمین بوجود نیامده واز این زوج نسل انسان پدید آمده است مگر اینکه بگوییم انسان قدیم است .

[=Century Gothic]این موضوع هم هست که می گویند با فرشتگان ازدواج کردند
:salavat(10):

با سلام
در این باره قبلا مفصل بحث شده است. اگر در سایت جستجو بفرمایید جوابهای جالبی یافت می شود.
http://www.askdin.com/showthread.php?p=49683
http://www.askdin.com/showthread.php?p=46313

موضوع قفل شده است