جمع بندی وسواس و درمان آن

تب‌های اولیه

8 پستها / 0 جدید
آخرین ارسال
وسواس و درمان آن
سلام وقت بخیر من خانمی هستم حدودا 25 ساله احساس میکنم دچار وسواس شدم ، میخوام درمانش کنم امکانش هست کمکم کنید؟
با نام و یاد دوست         کارشناس بحث: استاد صابر
با سلام و آرزوی قبولی طاعات و عبادات شما پرسشگر محترم! امیدواریم راهنمای خوبی برای شما باشیم. اي کاش توضيح بيشتري در مورد وسواستان مي داديد که مثلا از نوع فکري است يا از نوع شستشو و نجاست؟ با عنايت به اينکه بیشتر وسواس ها از نوع شستشو و نجاست است ما نيز در اين مکاتبه در همين رابطه مطالبي را تقديم مي نماييم و منتظر توضیحات بیشتر شما هستیم.  وسواس يك بيمارى عصبى و روانى است و روانشناسان و روانپزشكان امروزى آن را فكر و انديشه مداوم و مكررى مى‏دانند كه فرد مبتلا به آن على‏رغم كوشش فراوان خود قادر نيست آن را از ذهن خويش خارج سازد اين افكار مزاحم كه بدون اختيار فرد به سراغ وى مى‏روند گاهى او را به تكرار برخى كارها و اعمال بى‏فائده وا مى‏دارد. يکي از الگوهاي مهم وسواس عملي وسواس آلودگى و متعاقب آن اقدام به شست‏وشوى مكرر براى رفع آلودگى و يا كسب طهارت است. بنابراين عمل وسواس به شكل شستن يا تميز كردن نمايان مي شود. در ادامه به روش هاي درماني وسواس اشاره مي کنيم: 1- عدم پاسخ دهي: مهمترين و كلي ترين راه درمان وسواس، بي توجهي به پيام هاي آن و عدم پاسخ دهي عملي به آن است . اين بيماري در صورتي ادامه مي يابد و تشديد مي شود كه به نداهاي دروني آن كه مبتني بر تكرار عمل ، يا دقت بي مورد و يا قضاوت غير منطقي و افراطي نسبت به امور است، پاسخ دهي عملي شود. براي مقابله با اين حالت بهترين راه بي اعتنايي به اين پيامها و ترتيب اثر ندادن به آنها است. اگر مدتي اين روش عملي شود ، به طور قطع از شدت ابتلا به آن كاسته خواهد شد. 2- تقابل به ضد: براي كساني كه از آلودگي و نجاست هراس دارند و اين هراس منشا اضطراب و وسواس در آنها شده است، آلوده سازي عمدي شخص توسط خود او يا ديگران ، از راههاي درمان و رفع حساسيت به اين امر است . اگر اين روش با تكرار تحمل شود به طور قطع موثر خواهد بود. 3- فرمان ايست: در منابع علمي جديد، براي متوقف كردن افكار وسواسي، علاوه بر درمان هاي دارويي و قبل از آن درمان ها ، از روش هاي خاصي استفاده مي شود كه مهمترين آنها روش توقف فكر نام دارد، بدين ترتيب است كه از بيمار خواسته مي شود كه به طور عمد افكار وسواسي خود را آزاد بگذارد و در اين بين ناگهان درمانگر با صداي بلند و بيزار كننده ، فرياد مي زند : ايست !؟! به نظر مي رسد اين عمل جريان فكر وسواسي را متوقف مي كند . 4- درمان دارويي: بيماري وسواس چون داراي ريشه هاي هورموني است و با فعاليت هاي هورموني بدن نيز در ارتباط است، روان پزشكان با تجويز داروهايي سعي مي نمايند فعاليت هاي هورموني بدن را متعادل سازند و از اين طريق كمك مي كنند تا فرد بتواند راحت تر با اين مشكل طرف شود و آن را از خويش براند. همچنين توصيه مي شود رساله عمليه مرجع تقليد خود را دقيقاً مطالعه كنيد (به خصوص بخش‏هاى مربوط به طهارت، نجاست، غسل و وضو) وخود را ملزم كنيد كه براى غسل و وضو يا آب كشيدن بدن، لباس و يا چيزهاى ديگر مثل احکام نجاست و پاکي، به همان كيفيتى كه در رساله آمده عمل نماييد و از زياده‏روى جدّاً پرهيز كنيد مثلا وقتي شما نمي دانيد که يک چيز پاک است يا نجس آن چيز پاک است و بعد از اين كه طبق رساله غسل كرديد يا چيزى را با آب شست و شو داديد و آب كشيديد، هيچ گونه شكى در طهارت آن به دل راه ندهيد و اگر احساس مى‏كنيد، هنوز پاك نشده و يا غسل و وضو تحقق پيدا نكرده، اعتنا نكنيد و با همان وضع نماز بخوانيد و ساير كارهاى خود را انجام دهيد. موفق باشيد.
سلام بله در ارتباط شستن و نجاست و پاکی هست از بعد تولد فرزندم دچار این مشکل شدم به عنوان مثال بعد از شست وشو داخل دستشویی هنگام پوشک کردن متوجه این میشدم مدفوع به پاشه مجبور میشدم دوباره ببرم بشورمش و حولشو بشورم بعد هی فکر میکردم خب به خودم چسبوندمش و خودم خیس شدم خب خودمم باید لباسامو عوض کنم و این تکرار باعث این شد که حساس بشم نسبت به همه چی یا چندین بار اتفاقاتی افتاد که بر حساسیتم اضافه کرد مثلا لباس نجس شستن با صابون بعدش متوجه شدم صابون به انگشترم چسبیده و من وضو گرفته بودم مجبور میشدم اون محدوده ی وضو و اینهارو بشورم یه چندین مرتبه این اتفاقات افتاد که من دیکه به مرزی رسیده بودم که همش داشتم راجع به چی پاکه چی نجسه فکر میکردم مثلا میرفتم خونه کسی به این فکر میکردم اونها هم رعایت میکنن یا نه البته چون میدونستم اگر نمیدونیم چیزی نجسه پس پاکه رو این مسئله خیلی حساس نشدم   ولی خب الان حتی میترسم ظرف بشورم دستم نجس باشه محدوده ای رو نجس کنم حتما بعد از شستن دستام دستام رو خشک میکنم که مبادا به جایی بزنم نجس باشه   خیلی دارم با خودم کار میکنم مثلا همین دیروز بعد از شستن بچم وقتی خشکش میخواستم کنم گفتم نکنه دور آخر آبکشی آب به باسنش نرسیده باشه ولی اعتنا نکردم از پاسخگویی به مسائل شرعی هم پرسیدم گفتن اعتنا نکنید الان اعتنا نکردم وگرن باید فرش جلو دستشویی رو میشستم ولی فکر میکنم بخاطر تنبلیمه که نباید اعتنا کنم یا مثلا دستام خشک شده ولی میترسم به دستم کرم بزنم و به جایی دست بزنم بعدا متوجه بشم اتفاقی افتاده الان مثلا اگر به چیزی شک کنم نجسه یا پاکه طرفش نمیرم که بفهمم چون فهمیدم واجب نیست   ولی میخوام کلا این حال از بین بره بشم مثله قبل مخصوصا که شنیرم ماه رمضون راحت تره اینکار
کاربر محترم! روند کاملا درستی در بی اعتنایی در پیش گرفته اید و باید سعی کنید همین روند را ادامه دهید تا موفق شوید. بی اعتنایی درمان شماست و نه بخاطر تنبلی شماست... پس سعی کنید خودتان بازنده فرض نکنید و حتی به این موارد بعدا فکر هم نکنید. با خودتان حساب کنید امروز چند مورد بی اعتنایی داشتید، فردا محاسبه کنید ببینید این موارد بهتر شده است یا خیر؟ و آیا تعداد بی اعتنایی های شما روبه پیشرفت است یا نه؟ آن وقت است که به آرامش می رسید و این وسواس رفته رفته دست از سرتان بر می دارد. فقط کافی است اضطراب خود را تحمل کنید.
واقعا چند روزه که بی اعتنایی میکنم اونم در همه ی موارد ولی در خیلی از موارد مثل اینکه نمیدونم چیزی نجسه یا پاکه بنابر پاکی میزارم و یا اگر شک دارم جایی نجسه نمیپرسم اصلا که هم برای خودم زحمت شه هم برای بقیه امیدوارم این روند باعث شه به قبل برگردم الان یه سوال دارم من مقلد رهبرم میدونم ماشین لباسشویی  بعد از از بین رفتن عین نجاست اگر 2 بار با آب قلیل و یا یه بار با آب کر آبکشی کنه و به همه جای ماشین لباسشویی برسه لباس ها پاک میشن  من ماشین لباسشویی خودم رو چک کردم متوجه شدم دور شیشه اش آبکشی نمیشه برای همین لباس نجس نمیندازم   الان خونه مادرم لباسشوییشون دربش از بالا باز میشه. تا زمانیکه خونه مامانم بودم نمیدونستم اینکه یه بار با آب قلیل یا 2 بار بشوره و از این بحثارو حالا من الان نمیدونم الان اینکه آیا آب به همه جای ماشین میرسه یا نه باید تحقیق کنم یا نه؟ اگر نه خب از کوجا مطمئن شم لباس ها پاک میشن؟ چون زمانیکه خونه مادرمیم لباسامونو تو ماشین میشوریم و لباسای بچه ها هم همینطور میدونم مادرم میزنن 2 بار یا 3 بار آبکشی چون تنظیمات داره ولی اینکه آیا آب میرسه به همه ماشین یا نه رو نمیدونم حالا چه کار کنم؟
با سلام و عرض پوزش بابت تأخیر در ارسال پاسخ از طرف ما در پاسخ باید عرض کنیم که بخواهید زیاد در مورد مسئله ای دقت به خرج دهید ممکن است و احساس شما را تشدید کند مثلاً در مورد ماشین لباسشویی اصلا لازم نیست تحقیق بیشتر انجام دهید و هم اینکه حکم شرعی را می دانید که ماشین لباسشویی لباسهای نجس را پاک می کند همین مقدار کافی است و نیاز به دقت و ریزبینی زیاد نیست اگر سعی کنید این دقت و ریزبینی را کنار بگذارید و بی اعتنایی را در همه مراحل سرلوحه خود قرار دهید و روزانه چندین بار با خود این مسئله را تکرار کنید که نباید نسبت به ریز جزئیات مسائل حساس شوید مطمئناً حال بهتری پیدا خواهید کرد و وسواس شما بهبود خواهد یافت پس نیازی به بررسی بیشتر ماشین‌ لباسشویی خودتان یا مادرتان نیز و سعی کنید به همین بی‌اعتنایی ادامه دهید. موفق باشید
 جمع بندی سؤال سلام وقت بخیر من خانمی هستم حدودا 25 ساله احساس می کنم دچار وسواس در موضوع شستشو و نظافت شدم، امکانش هست کمکم کنید؟   پاسخ کاربر محترم! وسواس يك بيمارى عصبى و روانى است و روانشناسان و روانپزشكان امروزى آن را فكر و انديشه مداوم و مكررى مى‏دانند كه فرد مبتلا به آن على ‏رغم كوشش فراوان خود قادر نيست آن را از ذهن خويش خارج سازد اين افكار مزاحم كه بدون اختيار فرد به سراغ وى مى‏روند گاهى او را به تكرار برخى كارها و اعمال بى ‏فائده وا مى‏ دارد. يکي از الگوهاي مهم وسواس عملي وسواس آلودگى و متعاقب آن اقدام به شست‏شوى مكرر براى رفع آلودگى و يا كسب طهارت است. بنابراين عمل وسواس به شكل شستن يا تميز كردن نمايان مي شود.   در ادامه به روش هاي درماني وسواس اشاره مي کنيم: 1- عدم پاسخ دهي: مهمترين و كلي ترين راه درمان وسواس، بي توجهي به پيام هاي آن و عدم پاسخ دهي عملي به آن است . اين بيماري در صورتي ادامه مي يابد و تشديد مي شود كه به نداهاي دروني آن كه مبتني بر تكرار عمل ، يا دقت بي مورد و يا قضاوت غير منطقي و افراطي نسبت به امور است، پاسخ دهي عملي شود. براي مقابله با اين حالت بهترين راه بي اعتنايي به اين پيامها و ترتيب اثر ندادن به آنها است. اگر مدتي اين روش عملي شود، به طور قطع از شدت ابتلا به آن كاسته خواهد شد. 2- تقابل به ضد: براي كساني كه از آلودگي و نجاست هراس دارند و اين هراس منشا اضطراب و وسواس در آنها شده است، آلوده سازي عمدي شخص توسط خود او يا ديگران ، از راه هاي درمان و رفع حساسيت به اين امر است . اگر اين روش با تكرار تحمل شود به طور قطع موثر خواهد بود. 3- فرمان ايست: در منابع علمي جديد، براي متوقف كردن افكار وسواسي، علاوه بر درمان هاي دارويي و قبل از آن درمان ها ، از روش هاي خاصي استفاده مي شود كه مهمترين آنها روش توقف فكر نام دارد، بدين ترتيب است كه از بيمار خواسته مي شود كه به طور عمد افكار وسواسي خود را آزاد بگذارد و در اين بين ناگهان درمانگر با صداي بلند و بيزار كننده ، فرياد مي زند : ايست !؟! به نظر مي رسد اين عمل جريان فكر وسواسي را متوقف مي كند . 4- درمان دارويي: بيماري وسواس چون داراي ريشه هاي هورموني است و با فعاليت هاي هورموني بدن نيز در ارتباط است، روان پزشكان با تجويز داروهايي سعي مي نمايند فعاليت هاي هورموني بدن را متعادل سازند و از اين طريق كمك مي كنند تا فرد بتواند راحت تر با اين مشكل طرف شود و آن را از خويش براند. همچنين توصيه مي شود رساله عمليه مرجع تقليد خود را دقيقاً مطالعه كنيد (به خصوص بخش‏هاى مربوط به طهارت، نجاست، غسل و وضو) وخود را ملزم كنيد كه براى غسل و وضو يا آب كشيدن بدن، لباس و يا چيزهاى ديگر مثل احکام نجاست و پاکي، به همان كيفيتى كه در رساله آمده عمل نماييد و از زياده‏روى جدّاً پرهيز كنيد مثلا وقتي شما نمي دانيد که يک چيز پاک است يا نجس آن چيز پاک است و بعد از اين كه طبق رساله غسل كرديد يا چيزى را با آب شست و شو داديد و آب كشيديد، هيچ گونه شكى در طهارت آن به دل راه ندهيد و اگر احساس مى ‏كنيد، هنوز پاك نشده و يا غسل و وضو تحقق پيدا نكرده، اعتنا نكنيد و با همان وضع نماز بخوانيد و ساير كارهاى خود را انجام دهيد.  
موضوع قفل شده است