گوسفند

اخلاق گوسفندی یا سگی؟

[="Navy"]سلام علیکم
ابتدا روایت مربوطه امام سجاد ع رو میگذاریم:

نقل قول:
زرارة بن اوفی گوید روزی خدمت امام زین العابدین (ع) رسیدم، حضرت فرمودند: ای زرارة مردم زمان ما شش طبقه‌اند: " شیر، گرگ، روباه، سگ، خوک و گوسفند"!

اما "شیر"، حاکمان و پادشاهانی هستند که دوست دارند بر هر کسی مسلط باشند و ظلم کنند، ولی احدی در برابر فسادشان ایستادگی نکند".

اما "گرگ"، تجار و کسبه‌ای هستند که در وقت خریدن جنس، آن را مذمّت می‌کنند تا ارزان‌تر بخرند، ولی برای فروش، آن را می‌ستایند تا گران بفروشند".

اما "روباه"، کسانی هستند که دین را وسیله‌ای برای دنیایشان قرار داده‌اند و آنچه را به زبان می‌آورند در دل قبول ندارند".

اما "خوک"، مردانی که شبیه زن هستند و رفتار زنانه دارند و همچنین کسانی که ذلیل و اسیر شهوتند و به هرعمل زشتی که دعوت می‌شوند پاسخ مثبت می‌دهند".

اما "سگ"، انسان بد زبان و فحاش است به طوری که مردم از ترس زبانش او را احترام می‌کنند.(در واقع کسی که جلوی زبانش را نمی‌گیرد و حرف‌های زشت از دهانش بیرون می‌آید و مردم از ترس آن که مبادا به آنها فحاشی یا بد زبانی کند او را احترام کنند و یا اینکه در منزل همیشه سروصدا می‌کند و سر زن و بچه‌هایش داد و فریاد می‌کشد! این شخص گرچه در ظاهر شکل آدم است ولی در باطن سگ است و خوی و خصلت آن را دارد و در روز قیامت به صورت سگ وارد محشر می‌شود".

و اما "گوسفند"، شخص با ایمانی است که مانند گوسفند افراد شرور موی او را می‌بُرند و گوشت او را می‌خورند و استخوانش را می‌شکنند".

و اما سوال بنده
فعلا کاری به این نداریم که این روایت درباره چه زمانی هست یا نیست.
بصورت کلی اگر بخوایم همه اخلاقیات رو رعایت کنیم ، هرکس هرچی گفت ببخشیم و مثلا اگر توهین کرد با توهین جواب ندیم ، تندی نکنیم ، با زیردست مهربان باشیم (و با بالا دست هم که جرئت نداریم احترام نگذاریم) به قول معروف همه سوار ما میشن. به قول این روایت ، مانند گوسفندی خواهیم بود که هرکس هر رفتاری خواست با ما انجام میده و چون مقابله به مثل در شان ما نیست و از اخلاق اسلامی به دور است نمیتونیم جواب بدیم یا تندی کنیم.

از طرفی اگر بخوایم کمی تند برخورد کنیم طوری که دیگران حساب کار دستشون بیاد و بفهمن ما کسی نیستیم که بشه هرجوری باهامون برخورد کرد و به قولی از ما بترسن هم در این روایت تشبیه شدیم به سگ !

ممکنه کسی بگه باید طوری رفتار کرد که از سر احترام با ما خوب برخورد کنند. این خارج از موضوع سوال ماست ، سوال درباره کسانی هست که احترام سرشون نمیشه. معمولا اگر احترام هم بگذارن از سر دلسوزی و ترحم هست یعنی میگن چه گوسفند مظلومی هست گناه داره اذیتش نکنیم...

از طرفی اگر بخوایم اخلاق رو همه جا رعایت کنیم مخصوصا در سخن گفتن ، نتیجه این میشه که مومن به عنوان یک موجود پخمه ای که هرکس هرچی بخواد میگه بهش و هر بلایی سر میارن و او فقط اخلاق رعایت میکنه (همون گوسفند وارگی)

چه باید کرد؟ راه درست چیه؟

نظر خودم : با هرکس باید مثل خودش رفتار کرد. اگر کسی رفتار سگی داشت نباید بگیم پیامبر و ائمه فلان طور برخورد میکردند بلکه باید مثل خودش سگی باهاش برخورد کرد. حتی اگر احتمال دادیم که اینطور خواهد بود باید بصورت پیشدستانه طوری برخورد کنیم که حساب کار دستش بیاد ، بفهمه که ما کسی نیستیم که هرجوری بشه باهامون رفتار کرد
همچنین بنظرم لازمه با زیر دست ، هر از گاهی تندی کنیم تا همیشه احترام ما را داشته باشه ، ولی هیچ وقت بهش زور نگیم.
به نظرم رعایت اخلاق مهم هست ولی حفظ شان و شخصیت بعنوان یک مسلمان بسیار بسیار مهمتر است. یک مسلمان نباید گوسفند و تو سری خور باشه در جامعه...[/]

آیا معاویه گوسفندان مردم کوفه را می دزدید؟

انجمن: 

مطلب زیر یا نقلی شبیه به آن در منابع حدیثی یا تاریخی وجود دارد؟ و معتبر است؟
عمروعاص وزیر و مشاور معاویه رو کرد به معاویه گفت: جارچیان رو خبر کن که سرپرست هر خانواده بیاد و تعداد فرزندانش رو به ما اعلام کنه.
بعد از مدتی مردم بدون اینکه بدونند چرا اینکارو انجام دادند.
عمروعاص به تعداد فرزندان هر خانواده به اون ها گوسفند داد و گفت که گوسفندا رو تا وقتی که بهشون خبر بدند بزرگ کنند.
روز به روز میگذشت و حالا گوسفندا تبدیل شده بودند به دوستان طفلان هر خانواده و بچه ها به گوسفندا دل بسته بودند تا اینکه عمروعاص دستور داد تا سرباز ها شبانه وقتی که بچه ها خوابند به خونه ها برند و گوسفندانی که مردم بزرگ کرده بودند رو ازشون پس بگیرند و به صاحب هر خونه بالاجبار گفتند که وقتی بچه ها سراغی از گوسفندا گرفتند بهشون بگن که دیشب علی اومد و گوسفندارو دزدید

زکات دادن یا ندادن ؛ کدام یک اجر و ثواب بیشتری دارد؟

انجمن: 

با سلام و احترام

وجوب زکات که قطعی است و بحثی نیست ....
موارد پنج گانه ی زکات که مورد نظر ما است (فعلا با بقیه کار نداریم ) :
گوسفند و گوساله و شتر
طلا و نقره
زکات بستن به اموال چه نتایجی دارد ؟
انسان ها در فعالیت های اقتصادی دو راه دارند :

راهی را انتخاب کنند که اموالشان اصلا مشمول زکات و مصداق کنز مال نشود

راهی را انتخاب کنند که مشمول زکات شده و با پرداخت زکات، از کنز شدن مال جلوگیری کنند.

عموما راهی را انتخاب می کنیم که در عین داشتن فعالیت اقتصادی، مشمول زکات نشویم.

آیا کسانی که اموالشان را وارد چرخه اقتصادی می کنند و طوری عمل می کنند که مشمول زکات نشود، دارای اجر و ثواب هستند ؟

یک مسلمان به دنبال ثواب و اجر و کسب رضایت خدا است و دو راه دارد :

اموالش را قبل از یکسال وارد جریان اقتصاد کند و مشمول زکات نشود.
یا
اموالش را بیش از یکسال نگه دارد و زکاتش را بدهد.

کدام یک اولا و بالذات مقصود خدا بوده است ؟
اگر راه دوم ثواب و اجر و رضایت بیشتری را به همراه داشته باشد یک مسلمان اموالش را نگه خواهد داشت تا مشمول زکات شود.
اگر راه اول دارای اجر و قرب بیشتر باشد آن را انتخاب اول خودش قرار می دهد.
و اگر این دو راه بالسویه باشد، یعنی به یک انداره داری اجر و ثواب و قرب هستند.

الان تصور کنید شخصی می خواهد برای سال آینده تصمیم بگیرد

کدام راه را انتخاب کند بهتر بوده و اجر و ثواب و رضایت بیشتری را به همراه دارد ؟
از یک جهت که نگاه کنیم هر چه ثواب است مال زکات دهنده است و بهتر است مالمان را نگه داریم...
اما از جهت دیگری که نگاه کنیم می بینیم اصلا زکات را برای این گذاشته اند که مالت را نگه نداری پس اگر مالت را نگه نداری اجر بیشتری داری ؟
بالاخره زکات دادن بهتر است یا زکات ندادن ؟
( اقیموا الصلوة و اتو الزکاة )

چند مثال می زنم

مثال اول
طلا و نقره وقتی مشمول زکات می شوند که دارای شرایطی باشند
یک شرط این است که سکه ی رایج باشند.
یک شرط دیگر این است که به مدت یکسال در مالکیت ما باشند.
نتیجه ی اول
اگر سکه های طلا و نقره را دائما و قبل از یک سال در فعالیت های اقتصادی قرار دهیم مشمول زکات نمی شوند.
آیا کسی که اموالش را به چرخش در می آورد و مشمول زکات نمی شود اجر و ثواب و قرب بیشتری دارد ؟ یا کسی که اموالش را نگه می دارد تا مشمول زکات شود ؟
نکته :
وقتی می گوییم سکه ها معامله شوند و به چرخه اقتصادی بروند مقصودمان طریقه ی حلالش است. چون عده ای بوده اند و هستند که برای فرار از زکات و افزایش سرمایه و پول، به ربا دادن و ربا گرفتن مشغول می شوند. این جا به ظاهر پول معامله شده اما در واقع ضد زکات است. زکات موجب رشد اموال می شود و ربا موجب کسر اموال می گردد. ( کشور ما هم که پر است از ربا خواری سیستمی و غیر سیستمی )
نتیجه دوم
اگر پول رایج را اسکناس قرار بدهیم و از طلا و نقره فاصله بگیریم مشمول زکات نمی شویم.
آیا کسی که از سکه طلا و نقره استفاده نمی کند ( مثلا اسکناس ) و مشمول زکات نمی شود اجر و ثواب و قرب بیشتری دارد ؟ یا کسی که از سکه طلا و نقره استفاده می کند و مشمول زکات میشود ؟
نکته :
عده ای می گویند زکات به پول بسته میشود و طلا و نقره بودن ملاک نیست. ظاهرا اهل سنت به این مطلب عمل می کنند و برخی فقهای شیعه نیز این مطلب را قبول دارند.
مثال دوم
گوسفند باید یکسال در مالکیت شخص باشد تا مشمول زکات گردد. پروار گوسفند تقریبا سه ماه است و با احتساب سن اولیه چهار ماه، تقریبا هفت تا نهایتا ده ماه طول می کشد پس میتوان هزاران گوسفند را از علوفه صحرا پرورش داد بدون اینکه مشمول زکات شد. یا اصلا می توان گوسفند سن بالاتری را تنها برای پروار خریداری کرد و بعد از سه ماه به فروش رساند بدون اینکه مشمول زکات شویم.
گوساله و شتر نیز به همین شکل.
کدام راه اجر و قرب بیشتری دارد ؟ راه زکات دادن یا راه زکات ندادن ؟
مثال سوم
گوسفندی که از علوفه ی خریداری شده یا علوفه ی زمینی که در ملکیت مالک است پرورش یابد مشمول زکات نیست.
آیا کسی که از علوفه ی صحر استفاده می کند و زکات می دهد اجر و ثواب بیشتری دارد یا کسی که از علوفه ی خودش استفاده می کند و زکات نمی دهد ؟

نحوه مصرف صحیح قربانیها و نذورات باقیمانده هیئات چیست؟



با سلام و احترام

این سوال رو سال گذشته یکی از مسوولین هیئات از بنده پرسیده بودن و جوابی هم مرقوم فرموده بودید ، اما با توجه به اینکه این معضل همچنان مشکلات و اختلاف نظرهایی رو برای هیات مورد نظر ایجاد کرده مجددا به صورت کاملتر مطرح می کنم.
لطفا با توجه به اینکه این سوال و جواب قرار است پرینت گرفته شده و به سمع و نظر اعضای هیات برسد نظر چندین مرجع رو در این مورد مرقوم بفرمایید.پیشاپیش از پاسخگویی شما سپاسگزارم.

با توجه به اینکه معمولاً عمده قربانیها در روز تاسوعا و عاشورای حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام کشته و به هیئتها تحویل می شوند ،و معمولا این حجم گوشت نمی تواند تماماً صرف پخت غذای هیات گردد،

1) آیا باید در مراسمهای تاسوعا و عاشورا تا شب سوم امام که هیات برقرار است تماما غذاهای گوشتی پخته شود که این نذورات به مصرف کامل برسد ؟

2) آیا هیات می تواند بند 1 را انجام نداده و نذورات طبق معمول برنامه هیات پخته شود و مازاد گوشتها و نذورات فروخته شده و به سایر مصارف هیات برسد؟

3) اگر هیات عمداً نذورات و قربانیها را به مصرف نرساند و یا به صورت حداقل مصرف کند تا بلکه از فروش آنها بتواند برخی مخارج هیات را تامین نماید چه حکمی دارد؟

4) آیا در هر صورت رضایت گرفتن از صاحب نذورات و قربانیها لازم است؟

5) در صورتیکه فروختن مازاد نذورات و قربانیها مانعی نداشته باشد ، آیا فروختن آنها زیر قیمت عرف بازار به بهانه تسریع در فروش و ... کار صحیحی است؟

یا علی:Gol:


جنین گوسفند حلال یا حرام؟

بسم الله الرحمن الرحیم

با سلام و عرض ادب خدمت کارشناسان محترم انجمن احکام
در مساله 2607 توضیح المسائل امام خمینی (ره) خوندم که :
اگر حیوانی را شکار کنند ، یا سر ببرند و بچه زنده ای از آن بیرون آیند چنانچه آن بچه را به دستوری که در شرع معین شده سر ببرند حلال وگرنه حرام می باشد .
و در مساله 2608 فرموده اند که :
اگر حیوانی را شکار کنند ، یا سر ببرند و بچه مرده ای از شکمش بیرون آد ، چنانچه خلقت آن بچه کامل باشد و مو یا پشم در بدنش روئیده باشد حلال است .

یه بنده خدایی از یکی از مراکز معتبر پاسخگویی در مورد جنین گوسفند ذبح شده پرسیده بود به ایشون گفته بودند که حلاله و فرقی نمیکنه چند ماهه باشه و هیچ قیدی از زنده یا مرده بودن جنین هم نیاوردند .

میخوام ببینم تکلیف چیه ؟
بالاخره این بنده خدا بخوره یا نخوره؟
مرجع تقلیدشم نمیدونم اگه اختلاف نظر وجود داره بفرمایید تا مرجعشو بپرسم .

متشکرم

کارشناس پاسخگو : نور