شرور طبیعی

بهترین جهان ممکن و پاسخگویی به شبهه شرور

انجمن: 


سنت الهی بهترین جهان ممکن

سنت الهی بهترین جهان ممکن در این زمینه به این معنی است که خداوند جهان را به بهترین حالتی که ممکن است پدید آورده است، یعنی هرگونه جهان دیگری که بوجود می آمد، یا شر بیشتری در آن وجود داشت یا خیر کمتری در آن وجود می داشت.

در پاسخ به این اعتراض می توان گفت:

نخست اینکه ادعای اینکه جهان نمیتواند بهتر از اینکه اکنون است باشد ادعایی باطل است، انسانها توانسته اند با پیشرفت تکنولوژی و دانش خود از میزان شرها در جهان کم کنند. خداباوری که این ادعا را میکند باید قبول کند که تمامی چیزهای موجود در جهان در بهترین حالت خود هستند. در این صورت از او باید انتظار داشت که با دانش پزشکی بطور کلی مخالفت کند و تلاشهای انسانها را برای درمان و کاهش شر ها را باطل بداند. بعنوان مثال نباید دندان عقلش را بکشد زیرا بر اساس نظر او دندان عقل باید وجود داشته باشد زیرا این جهان به بهترین حالت خلق شده است. یا اینکه نباید در درمان بیماران روانی بکوشد. شایان ذکر است برخی از فرقه های مسیحی اینگونه رفتار میکنند و بیماران خود را درمان نمیکنند.

دوم اینکه ادعای بهترین جهان ممکن بودن این جهان ادعایی بی معنی است، زیرا درصورت وجود خدا او به دلیل کمال اخلاقی خود نمیتواند دنیایی بد تر از دنیای فعلی را بوجود بیاورد، و گفتن اینکه این دنیا بهترین حالت ممکن است به معنی این است که میتوان دنیاهای دیگری را نیز فرض کرد که بدتر از دنیای فعلی هستند، در حالی که در واقعیت نمیتوان چنین دنیاهایی را با فرض وجود خدا فرض کرد، زیرا اگر وجود چنین دنیاهایی ممکن میبود خدابواسطه ویژگیهایش باید آن دنیا را خلق میکرد، لذا «دنیاهای بدتر» بی معنی است و در نتیجه «بهترین دنیای ممکن» نیز بی معنی است. ممکن است بتوان دنیاهایی برتر از این دنیا را تصور کرد اما تصور دنیاهایی بدتر از این دنیا است با در نظر گرفتن وجود خدا میسر نیست. لذا این سنت اساساً بی معنی است.

آیا شرور ، نتیجه و مکافات گناهان انسان در این دنیا هستند؟

انجمن: 

سنت الهی تنبیه و مجازات

یکی دیگر از پاسخ های رایجی که به برهان شر داده میشود، سنت الهی تنبیه است.
افرادی که از این سنت برای رد برهان شر استفاده میکنند معتقدند شرّی که در دنیا وجود دارد نتیجه گناهانی است که انسانها مرتکب شده اند و شر موجود در دنیا تنها مکافات آن گناهان است. از نظر این افراد این کاملاً عادلانه است که خداوند مجرمین را مکافات کند. این دیدگاه بویژه در میان مسیحیان رایج است، چون آنها معتقدند هر آنچه مشکل در دنیا وجود دارد نتیجه گناهان انسانها است، انسانها گناهکار به دنیا می آیند و برای بخشیده شدن گناهانشان باید به مسیح ایمان بیاورند، این دیدگاه ممکن است از ریشه های زرتشتی مسیحیت گرفته شده باشد.

در پاسخ به این اعتراض میتوان گفت: نخست اینکه چرا خدا از اول اجازه گناه را داده است که بعد بخواهد بواسطه آن موجب تحقق شر شود؟ اجازه دادن به انسانها برای مرتکب شدن گناهان با علم به اینکه این گناهان سر انجام موجب وقوع شر میشود هیچ معنی جز شرور بودن خداوند نمیدهد، و این دقیقاً چیزی است که این برهان برای اثبات آن تلاش میکند.
دوم اینکه عادلانه بودن تنبیه الهی چه در این دنیا و چه در آخرت مورد توافق نیست و این نکته جای شک است. خداباور باید اثبات کند که اینکار عادلانه است (1).

سوم اینکه شرهایی در این جهان وجود دارد که وقوع آنها باعث رنج دیدن افراد بیگناه نیز میشود. گناه کودکانی که در بلایایی طبیعی (مثلا در افسانه طوفان نوح) کشته میشوند چیست؟ حتی اگر از خداباور بپذیریم که وقوع شر برای تنبیه افراد مجرم میتواند تا حدودی موجه باشد و لذا وقوع مقداری شر، اخلاقی باشد به هیچ عنوان نمی توان از او پذیرفت که رنج کشیدن و کشته شدن افراد بیگناه نیز بواسطه سنت الهی تنبیه اخلاقی است.
مسیحیان و برخی از سایر خداباوران معتقدند انسانها بواسطه ماجرای آدم و حوا با گناه ذاتی بدنیا می آیند و همگی گناهکارند و از این طریق میتوانند به این مسئله پاسخ دهند. اما این مسئله نیز چیزی را حل کند زیرا نمی توان پذیرفت که ژنتیکی و ارثی بودن گناه عادلانه باشد و از این گذشته واقعیت داشتن ماجرای آدم و حوا مورد توافق نیست و این ماجرا از نظر بی خدایان و خداباوران عاقل و بالغ کاملاً اسطوره ای است و افسانه ای بیش نیست، لذا خداباور ابتدا باید حقیقی بودن آن ماجرا را اثبات کند بعد از آن استفاده کند هر چند اگر چنین بکند نیز مسئله بطور کامل حل نخواهد شد.

نتیجه آنکه سنت تنبیه نمی تواند نشان دهد که تمامی شرهای موجود در جهان اخلاقی هستند، بنابر این این سنت نمی تواند برهان شر را رد کند.

نقد برهان اثبات توحید

بسم الله الرحمن الرحیم

با سلام و عرض ادب .

بعد از اینکه با استفاده از برهان علیت و امکان و وجوب وجود خدایی اثبات شد ، حال نوبت به اثبات ویژگی های این خدای واجب الوجود میرسد .

از ویژگی های این خدای واجب الوجود در اسلام ، احد و واحد بودن اوست .

حال ببینیم چه دلایلی برای اثبات این موضوع ارائه شده است :

1. برهان وحدت هماهنگى عالم : اگر دو تدبیر و اراده در عالم هستى حاکم باشد، فساد و بى نظمى در عالم یافت مى شود؛ پس نبودن فساد در عالم، دلیل بر وحدت ذات بارى تعالى است. شایان ذکر است، گر چه این برهان اولا و بالذات، وحدت خالق و مدبّر را ثابت مى کند، ولى مى توان از آن به وحدت ذات نیز نایل آمد.

نقد برهان هماهنگى عالم :

معنای فساد چیست ؟ از کجا معلوم در عالم فسادی نیست ؟ همین که ما معنای فساد و بی نظمی را می دانیم یعنی اینکه چنین چیزی در این عالم یافت میشود !

آیا آمدن یک زلزله و مرگ کلی انسان نوعی فساد نیست ؟ آیا گناهان مختلفی که توسط انسان ها روزانه انجام میشود به معنای فساد نیست ؟ آیا جنگ ها و درگیری ها بین گروه های مختلف انسان ها و جانوران دیگر فساد نیست ؟ دیگر چه فسادی میخواست در جهان پیدا شود که پیدا نشده است ؟ آیا مرض کودکان بی گناه فساد نیست ؟ آیا گندیدن جسد صد ها گوزن در اثر برخورد ساعقه و مرگ یکجای آنها نوعی فساد نیست ؟

و مساله بعدی این است که چرا باید در صورت کار گروهی حتما فساد و بی نظمی در پدیده پیدا شود ؟ چطور یک تیم متخصص یک پروژه ی هماهنگ و منظم تولید می کند ؟ اگر بگویید این به آن دلیل است که قبلا خدا یکی است اینجا عمل دور در اثبات انجام شده است ، ما به دنبال اثبات یگانگی خدا هستیم و هنوز این موضوع ثابت نشده است و شما میگویید به این دلیل آن متخصص های مختلف میتوانند یک پروژه منظم ایجاد کنند که خداوند یکی است ؟

پشاپیش با تشکر از پاسخ شما .

دلیل و حکمت برخی اتفاقات و حوادث

انجمن: 

با سلام و احترام
من فردی هستم که سعی میکنم وظائف شرعی خود را حداقل انجام دهم.اخیرا چند مورد قتل و تجاوز کودک در تهران و مشهد و اردبیل شاهد بوده ایم. میخواهم ببینم ان کودک چه گناهی دارد که باید قربانی بی توجهی ، تنبلی ، بی احتیاطی و یا احیانا تقاص گناهان پدر و مادرش باشد. اینگونه حوادث چرا نباید به صورت یک تصادف و یا مرگ بصورت دیگری باشد چرا که تجاوز به کودک و سپس قتل باعث بی ابروئی خانواده میشود. خواهشا در این خصوص توضیحاتی ارائه نمائید.

مظلومی که هیچ کاری از دستش بر نمی آید

انجمن: 

سلام علیکم
امروز سخنرانی از آقای رائفی پور دیدم که فقط می خوام بمیرم
تصاویری رو در کلیپ پخش کردند که من طاقت دیدنشون رو نداشتم و حالم بد شد
تصاویری که گویای برده گی بود که همه چیزش رو ازش گرفته بودن دست ها و پاها رو قطع کرده بودن حتی تارهای صوتی رو از بین برده بودند
این انسان بی دفاع که برای خوش گذرانی آدم های هوس ران به این ذلت افتاده بود مگر انسان نیست
همیشه به خودم می گفتم مشکلات و گرفتاری ها برای هر کسی هست و یا برای تنبیه یا برای امتحان و .... است
امروز که این تصاویر رو دیدم که یک انسان کاملا حیوان شده بود و مجبور بود و دست خودش نبود حتی زبانی برای سخن گفتن نداشت و باید همیشه در فکر خودش آرزوی مرگ بکنه
این انسان مورد ظلم واقع شده برای چی به این مصیبت ها کشیده شده هیچ انسانیتی از او باقی نمانده
شاید روزی دزدیده شده و بعد از بهوش آمدن متوجه شده که دست ها و پاها ......
؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟

خداوندی که خالق بی کم و کاست است، چگونه افرادی را که دچار نقص عضو هستند می آفریند؟!

انجمن: 

با سلام...
یکی از القاب خداوند متعال، "باری" می باشد که معنای آفریننده ی بدون نقص و بی کم و کاست و موزون است.
آیا آفرینش انسان هایی که دچار اختلال های مادرزادی یا نقص عضو(مثلاً بدون دست یا پا نابینا و...) هستند با این صفت خداوند، تناقض ندارد؟!
می دانیم که آفرینش چنین انسان هایی جنبه ی امتحان الهی دارد. هم برای خود این افراد، هم برای خانواده و هم برای جامعه. کسی نمی تواند منکر مصلحت الهی شود. سوال بنده در مورد تناقض داشتن ظاهری این امر با این صفت الهی است.

در ضمن خداوند در جای دیگری که در مورد خلقت انسان، بیان می کنند می فرمایند "عَلَمَه البیان" یعنی بیان را به انسان آموخت!
درحالی که بسیاری از نوزادان، مبتلا به اختلالاتی هستند که مشکلات گفتاری و بیانی، جزء علایم اصلی این بیماری هاست. مثل اختلالات طیف اوتیسم که علاوه بر گفتارکلامی، بیان های غیرکلامی هم در آنها دچار مشکل است و بسیاری از آنها بدون درمان های خاص، قادر به صحبت و برقراری ارتباط نخواهند بود.

ممنون می شوم در مورد این موضوع ها توضیح بفرمایید.

بیماری لاعلاج و عدل الهی

انجمن: 

باسلام
پرسش من در مورد عدالت خدا در این دنیا است: فرض کنید فردی با بیماری ارثی لاعلاج به دنیا بیاید و تمام زندگی خود مملو از رنج و مشقت باشد ( در بعضی موارد از جامعه طرد میشود) و برای اطرافیان خود هم مشکل درست کند؛ حال اگر این فرد با توجه به قوانین اسلام خودکشی هم نکند و بمیرد و حتی به بهشت برود ، آیا خدا این فرد را آفریده که فقط رنج بکشد و لذتی از زندگی خود نبرد و عده ی بسیاری دیگر را سالم بیافریند و آنها از زندگی خود لذت ببرند و فعالیت های روزانه خود را بدون نقص انجام دهند و در زندگی خود پیشرفت کند؟ توجه داشته باشید که بیماران ارثی هیچ دخالتی در ایجاد بیماری خود نداشته اند. خداوند چگونه میتواد این رنج بیماران را جبران کند در حالی که زنده اند و اگر بمیرند و به بهشت بروند یعنی اینها باید رنج بکشند که به بهشت برسند.
با این حال عدالت خدا زیر سوال نمی رود؟