تقدم زن بر مرد

دلیل تقدم زن بر مرد در آیه: «الزَّانِیَةُ وَ الزَّانی...» چیست و چرا مجازات این دو برابر است؟

سلام.
دلیل تقدم زن بر مرد در آیه: الزَّانِیَةُ وَ الزَّانی‏ فَاجْلِدُوا کُلَّ واحِدٍ مِنْهُما مِائَةَ جَلْدَةٍ وَ لا تَأْخُذْکُمْ بِهِما رَأْفَةٌ فی‏ دینِ اللَّهِ إِنْ کُنْتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَ الْیَوْمِ الْآخِر... و تقدم مرد بر زن در آیه: وَ السَّارِقُ وَ السَّارِقَةُ فَاقْطَعُوا أَیْدِیَهُما جَزاءً بِما کَسَبا نَکالاً مِنَ اللَّهِ وَ اللَّهُ عَزیزٌ حَکیم،‏ چیست؟
در سایت اسلام کوئست آمده
برخی از مفسران درباره علت تقدم کلمه زانیه قبل از کلمه زانى در آیه شریفه 2 سوره نور، و کلمه السارق قبل از السارقة، در آیهشریفه 38 سوره مائده، گفته اند: نقش زنان در ایجاد روابط نامشروع و فراهم آوردن مقدّمات زنا، از مردان بیشتر است، بر خلاف دزدى که نقش مردان بیشتر است.
[1]
و بعضى دیگر می گویند: اگر زن زناکار را جلوتر از مرد زناکار ذکر کرده، براى این است که این عمل از زنان شنیع‏تر و زشت‏تر است و نیز براى این بوده که شهوت در زنان قویتر و بیشتر است.
[2]


[/HR][1] قرائتی، محسن، تفسیر نور، ج‏8، ص، 145؛ مکارم، ناصر، تفسیر نمونه، ج4، ص375.
[2] طبرسی، مجمع البیان، ج 7، ص 124.

و در اسک قرآن آمده
پرسش1:
در آیه 2 سوره "نور" چرا زانیه مقدم بر زانی ذکر شده است؟
پاسخ:
«الزَّانِيَةُ وَ الزَّانىِ فَاجْلِدُواْ كلُ‏َّ وَاحِدٍ مِّنهمَا مِاْئَةَ جَلْدَةٍ وَ لَا تَأْخُذْكمُ بهمَا رَأْفَةٌ فىِ دِينِ اللَّهِ إِن كُنتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَ الْيَوْمِ الاخِرِ وَ لْيَشهدْ عَذَابهمَا طَائفَةٌ مِّنَ الْمُؤْمِنِينَ»؛ هر يك از زن و مرد زناكار را صد تازيانه بزنيد و نبايد رأفت (و محبّت كاذب) نسبت به آن دو شما را از اجراى حكم الهى مانع شود، اگر به خدا و روز جزا ايمان داريد! و بايد گروهى از مؤمنان مجازاتشان را مشاهده كنند!(1)
با سلام و درود
اگر در این آیه شریفه، زن بی عفت را مقدم بر مرد آورده شاید به جهاتی باشد:
1. با توجه به حیا و عفت که در زنان بیشتر است، انجام چنین عملی از زنان شنيع‏تر و زشت‏تر است. لذا زنی که مرتکب چنین عملی شود، تمرد بیشتری داشته است.
2. به خاطر حامله شدن زنان، این عمل برای آنان زيان آورتر است.
3. اگر فرزندی متولد شود، احتمال قتل و از بین بردن آن و ...، از جمله خطرات و ضررهایی است که متوجه زن می شود.
4. شهوت در زنان قويتر و بيشتر است لذا زمینه و امکان بیشتری برای این اقدام وجود دارد. به بیان دیگر، تا زن راضی نباشد امکان وقوع این گناه، غالبا کمتر است. (2)
نکته:
این آیه اگر چه خطابش عام است ولی در عین حال اشاره اش به زنانفاسد و هرزه گرا است.چنین زنانی با توجه به مطالب فوق، امکان و احتمال اقدام بر این عمل شنیع، در آنها بیشتر از مردان است.

پرسش2:
به نظر می رسد که همیشه این زنان هستند که مورد تجاوز قرار می گیرند نه مردان و این مردان هستند که بر اثر غلبه شهوت دست به چنین کاری را می زنند و زنان تا در شرایط تحریک توسط مرد قرار نگیرند اقدام به چنین عمل شنیئی نمی کنند. لذا برای عبرت اموزی باید ابتدا عامل اصلی یعنی مرد را مورد کیفر قرار داد و بعد زن را . درست است که زن هم به این امر رضایت داده اما چه زمانی رضایت داده؟ زمانی که توسط مرد مورد تحریک قرار گرفته است.
پاسخ:
این که به خاطر قوی بودن مرد، زن مورد تجاوز قرار می گیرد، موضوع دیگری است که مجازات سنگین اعدام نیز برای همان مرد قرار داده شده است.
شهوت زن دیرتر بیدار می شود ولی در این فاصله زمانی بیدار شدن شهوت، این زن است که خودش را در آن محیط نگاهداشته است.
اگر هم مرد محرک و آغازگر باشد ولی با این حال تا زن نخواهد، عملا مرد کاری از پیش نمی برد.
ضمنا توصیه به رعایت تقوا هم برای مرد است و هم برای زن و این گونه نیست که یکی مقدم بر دیگری باشد، ولی با توجه به مواردی که در پاسخ قبلی بیان شد، به نظر می رسد در مقام عمل، زن مؤثرتر و زیانی هم که به او می رسد بیشتر است.

_____________




  1. نور، 2.
  2. ر.ک: مجمع البيان في تفسير القرآن، ج ‏7، ص 197؛ أطيب البيان في تفسير القرآن، ج ‏9، ص 488؛ تفسير كنز الدقائق و بحر الغرائب، ج ‏9، ص 241؛ تفسير نمونه، ج ‏14، ص 364

اکنون سوال اینجاست که چرا خداوند مجازات این دو را برابر قرار داده مگر خداوند نمی گوید لا یکلف الله نفسا الا ما اتاها؟ و مگر حیای زن بیش از مرد نیست؟پس چرا مجازات برابر است؟ آیا عقوبت اخروی این دو هم برابر است؟ آیا این مطابق عدالت است که ابزار دوری از یک گناه مثلا حیا در دو گروه متفاوت باشد اما مجازات این دو برابر باشد؟