ارکان توکل

معنای توکل به خداوند در فرزند آوری و تکثیر نسل

سلام علیکم توکل در فرزندآوری به چه معناست؟ در مورد بچه دار شدن دو مبنا در ذهن بنده وجود دارد  مبنای اول : مطابق با تکالیف دینی، نفقه فرزند شامل خوراک و پوشاک و مسکن و سایر الزامات، بر عهده مرد است. و مرد موظف است نفقه را تهیه کند. پس مرد باید اطمینان عقلایی پیدا کند که می تواند از عهده خرج و مخارج هر دو کودک بر بیاید. اگر چنین اطمینانی ندارد یا گمان بر عدم توانایی دارد، چنین کاری ظلم در حق کودک خواهد بود. به همین جهت، تولد فرزند نیز جزو حقوق شوهر است. یعنی حتی اگر زن اصرار داشته باشد که فرزند داشته باشد، مرد حق دارد که فرزند نداشته باشد. اما اگر مرد دنبال فرزند باشد، زن حق ممانعت ندارد. لذا فرزند داشتن جزو حقوق و تصمیمات مرد است. البته الان در عقد نامه ها معمولا در شروط ضمن عقد ، شرطی آورده میشود که اگر مرد بچه نیاورد یا بچه دار نشود، زن حق طلاق داشته باشد. از این نکته بگذریم به هر حال طبق این مبنا فرزند آوری در صورتی صحیح است که پدر به قدرت اقتصادی خویش اطمینان داشته باشد.   مبنای دوم :   پدر میتواند فرزند بیاورد هر چند قدرت نان دادن هم ندارد. در این مبنا پدر حق دارد بجه بیاورد هر چند فرزندش به دلیل فقر یا بیماری دچار آسیب و ضرر شود.   سوال : توکل کردن بر اساس کدام مبنا صحیح است؟ در روایتی داریم که پیامبر فرموده اند اول افسار شتر را ببند و بعد توکل کن. اکنون اگر مرد بدون داشتن توانایی نفقه دادن به فرزند، اقدام به تکثیر نسل کند، توکل صحیحی خواهد بود؟ در حالی که نفقه جزو واجبات شرعی و مقدمات عقلی پرورش کودک است؟ بعلاوه سیره و عمل عقلا این است که به جیب خودشان نگاه میکنند و به توانایی اقتصادی خود مینگرند و بعد بچه می آورند چون بچه آوردن الزامات و تعهدات اقتصادی لازم دارد چه به لحاظ شرعی و چه عقلی...    

توکّل چیست ؟اسباب و مقوّمات توکّل کدامست ؟ ( گشايش مشكل با توكل)

توکل چیست ؟
توکل در لغت به معنای اعتماد و در اصطلاح دینی و اخلاقی به معنای اعتماد بر خداوند و انقطاع از غیر اوست . به مانند توکّل و اعتمادی که شیرخوار دست و پا بسته و بی زبان ، که نسبت به مادر خویش دارد و یقین دارد که با گریه و الحاح مادر به او رسیدگی خواهد کرد و کاملا از غیر مادر منقطع هست .

سبب توکل چیست ؟
سبب توکل ، یقین به کلمه طیبه « لا اله الا الله » است ، که عبارت دیگرش لا مؤثّر فی الوجود الّا الله است .

توکل در قرآن کریم :

« وَمَنْ یَتَوَكَّلْ عَلَی اللَّهِ فَهُــوَ حَسْــبُهُ إِنَّ اللَّهَ بالِغُأَمْــرِهِ قَدْ جَــعَلَ اللَّهُ لِكُلِّ شَــیْ‏ءٍ قَـــدْراً»
(طلاق آیه 3)


و هر كس بر خـــدا توكــــل كند ، كفایت امـــرش را می‌كند، خـــداوند فـرمان خود را به انجام مـی‌رسـاند، و خـــدا بـرای هرچیــــزی اندازه‌ای قــــرار داده است .


« وَ ما كانَ لَنا أَنْ نَأْتِيَكُمْ بِسُلْطانٍ إِلاَّ بِإِذْنِ اللَّهِ وَ عَلَى اللَّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُونَ »
(ابراهیم آیه 11)


و ما هرگز نمى‏توانيم معجزه‏اى جز بفرمان خدا بياوريم! (و از تهديدهاى شما نمى‏هراسيم) افراد با ايمان بايد تنها بر خدا توكّل كنند!


« فَإِذا عَزَمْتَ فَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُتَوَكِّلينَ »
( آل عمران آیه159)


اما هنگامى كه تصميم گرفتى، (قاطع باش! و) بر خدا توكل كن! زيرا خداوند متوكلان را دوست دارد.


« إِنْ يَنْصُرْكُمُ اللَّهُ فَلا غالِبَ لَكُمْ وَ إِنْ يَخْذُلْكُمْ فَمَنْ ذَا الَّذي يَنْصُرُكُمْ مِنْ بَعْدِهِ وَ عَلَى اللَّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُونَ »
( آل عمران آیه160)

اگر خداوند شما را يارى كند، هيچ كس بر شما پيروز نخواهد شد! و اگر دست از يارى شما بردارد، كيست كه بعد از او، شما را يارى كند؟! و مؤمنان، تنها بر خداوند بايد توكل كنند!

مقوّمات توکّل در قرآن کریم :

« يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا اذْكُرُوا نِعْمَتَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ هَمَّ قَوْمٌ أَنْ يَبْسُطُوا إِلَيْكُمْ أَيْدِيَهُمْ فَكَفَّ أَيْدِيَهُمْ عَنْكُمْ وَ اتَّقُوا اللَّهَ وَ عَلَى اللَّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُونَ »
(مائده آیه 11)

اى كسانى كه ايمان آورده‏ايد! نعمتى را كه خدا به شما بخشيد، به ياد آوريد آن زمان كه جمعى (از دشمنان)، قصد داشتند دست به سوى شما دراز كنند (و شما را از ميان بردارند)، اما خدا دست آنها را از شما باز داشت! از خدا بپرهيزيد! و مؤمنان بايد تنها بر خدا توكّل كنند!

بر اساس این آیه شریفه چند عامل موجب یقین در توکل است :
1 – ایمان .
2 – یاد آوری نعمت ها و عنایات الهی .
3 – تقوای الهی .

این مبحث همچنان ادامه دارد...
و من الله التوفیق