ارث زن،حقوق،مساوی،تبعیض،دو برابر،مردان،

خدا و ریاضیات (کارشناسان محترم لطفا حتما جواب دهید)

انجمن: 

با سلام خدمت همه کارشناسان محترم و دوستان عزیز.لطفا حوصله کنید و بخوانیدو لطفا هر کس بلده جواب این مساله مهم را بدهد.مدت زیادی است که این مساله توسط بلوتوث و تحت عنوان "Allah and math"(خدا و ریاضیات)، در سطح دانشگاهها بلوتوث می شود و در بین دانشجویان ایجاد شبهه کرده است.جواب این مساله را بنده از چند نفر از روحانیون پرسیدم که بعضی بلد نبودند و بعضی گفتند این مساله در فقه مطرح شده است و تحت عنوان "عول" مطرح شده است که باید نقصان به خواهرها برسد.ولی خیلی برای من قانع کننده نبود.چرا باید خواهرها کمتر بگیرند تا صورت مساله درست شود؟تا اینکه با سایت خوب شما آشنا شدم و تصمیم گرفتم این سوال را در اینجا مطرح کنم.
من خلاصه ای از سخنان شبهه کننده را (که اسم خبیثش را هم نمی دانم)می آورم و بعضی جاها قسمت کمی از توهین های او را هم می اورم تا غیرت دینی تان باعث پاسخگویی به این مساله مهم شود.البته خیلی توهین کرده است که من نیاوردم.البته وی مکررا ادعا می کند که تعصبی ندارد و می گوید اگر جواب قانع کنند ای بشنود حرفش را پس می گیرد.متن ذیل صحبتهای وی است :


" آیه12 سوره نساء : اگر همه فرزندان ،دختر و بیش از دو تا بودند دو سوم ارث به آنها می رسد و اگر فقط یک دختر بود نصف ارث و به هر یک از پدر و مادر یک ششم می رسد در صورتی که متوفی بچه داشته باشد و اگر بچه نداشته باشد ، و وارث او فقط پدر و مادرش باشند مادرش یک سوم را می برد و اگر برادرانی داشته باشد مادر یک ششم از ارث را می برد-البته بعد از وصیت و دیون- این حکم واجبی است از سوی خدای حکیم دانا.نصف ارث زنانتان مال شماست در صورتی که فرزندی نداشته باشند و اگر فرزندی داشته باشند یک چهارم ارث به شما می رسد-البته بعد از وصیت و دیون- و اگر شما بمیرید و فرزندی نداشته باشید یک چهارم ارث به زنانتان می رسد و اگر فرزندی داشته باشید یک هشتم ارث به آنها می رسد-البته بعد از وصیت و دیون- واگر مردی یا زنی باشد که بمیرد و برادر و خواهری داشته باشد هر کدام از آنها یک ششم می برند و اگر بیشتر از آن باشند در یک سوم ارث شریک هستند-البته بعد از وصیت و دیون-.

آیه 176 :از تو فتوا می خواهند بگو خدا درباره کلاله نظر می دهد.اگر مردی بمیرد و فرزندی نداشته باشد و خواهری داشته باشد نصف آنچه برجاگذاشت مال خواهرش خواهد بود و برادر تمام آنچه خواهرش بجا گذاشته به ارث می برد به شرطی که خواهرش فرزندی نداشته باشد.اگر خواهرها دو نفر باشند یک سوم ارثیه مال آنهاست و اگر چند برادر و خواهر بودند،برادر دو برابر خواهر ارث می برد خدا برای شما بین می کند که گمراه نشوید خدا هر چیزی را می داند.
اما این خدا جمع کسری را نمی داند.
اما مساله اول : فرض می کنیم که یک مردی بمیره و سه تا دختر داشته باشه،پدر و مادر داشته باشه و زنش.بنابر آیه 12 دخترها چون از دوتا بیشترند دو سوم ارث را می برند.والدین مطابق این آیات یک سوم می برند.یعنی دو تا یک ششم که روی هم جمع کنیم می شود یک سوم.همسرش هم یک هشتم می برد.
خب هر پدیده ای در جهان صد در صد است.اگر ده دلار در جیب من باشد ، دارایی من صد در صد ده دلار است.این داستان مثل این است که بنده بگویم وقتی من مردم نصف پولم را بدید به حسن ، نصفشو بدید به حسین ، پانزده درصدش را هم بدید به جعفر!
حالا میاییم جمع می کنیم :دو سوم به علاوه یک سوم به علاوه یک هشتم باید بشود صد در صد.اگر یک مخرج مشترک بگیریم ،می شود16+8+3تقسیم بر24می شود بیست و هفت بیست و چهارم.یعنی ما دوازده و نیم کم میاریم.یعنی بجای اینکه بشه "1" میشه یک ممیز125.(1/125)
خداوند تبارک و تعالی که حکیم و دانا هم هست نتونسته بفهمه و این کسری را جور کند که همش بشه 1.طبیعی هم هست در زمانی که اقلیدس 16جلد کتاب محاسبات داشته در جزیره العرب خدای دانا دسترسی به آن نداشته باشد.حالا چی می شد اگر ما محاسبات اینشتن را می دادیم به این خدای دانا!

حالا مساله دوم :اگر یک مردی بمیرد ، ازش مادر و همسر و دو تا خواهر بماند.طبق آیات فوق مادر یک سوم می برد.همسر یک چهارم و خواهرها هم دو سوم می برند.حالا می خواهیم جمع کنیم : یک سوم +یک چهارم+دو سوم ، با یک مخرج مشترک ، می شود پانزده دوازدهم.به عبارت دیگر می شود یک ممیز 25.(1/25)!
آقا جواب دهید.تا ما حرف می زنیم رگهای گردنشون میاد بالا و هرکس حرف زد دهنشو پاره کردند!خب بیایید جواب دهید.شاید من اشتباه می کنم اما هر چه ما این آیات را خواندیم و این مساله را بالا پایین کردیم دیدیم جور نمیشه." پایان کلام وی.


خدا همه مان را هدایت کند...
این هم فایل صحبت های وی که پیوست می شود :

چرا ارث زن نصف ارث مرد است؟


موضوع نصف شدن ارث زنان در برخی موارد به معنای ناقص بودن یا نصف بودن شخصیت و ارزش زنان نیست که برخی به غلط آن را تبلیغ می کنند.
در دین مبین اسلام شخصیت انسانی زن برابربا مردان بوده و در رسیدن به درجات کمال انسانی هیچ تفاوتی بین این دوجنس قرار داده نشده است که آیات قرآن و احکام دین مبین اسلام به خوبی گویای آن است.
قانون ارث موضوع مالی و اقتصادی است که در اسلام بر پایه عدالت اجتماعی بنیان نهاده شده و در آن مسئولیت های اجتماعی و خانوادگی هر یک از زن و مرد رعایت شده است. اگر از درون نظام حقوق اسلام به ارث نگاه شود، سهم زنان که هیچ مسئولیت اقتصادی بر دوش ندارند، کاملا منصفانه و ضامن کرامت و عزت نفس زن مسلمان است.
در زمان ظهور اسلام و نزول قرآن کریم، محرومیت زنان از ارث میان همه اقوام ملل بشری در سطح دنیا وجود داشت و زن به هیچ یک از عناوین همسر، مادر، دختر و یا خواهر ارث نمی برد. اسلام در زمینه ارث ، انقلاب به وجود آورد و اولین نظام حقوقی جهانی بود که به زنان حق ارث عطا کرد و تمام قوانین ظالمانه دوران جاهلیت را که بر پایه اعتقادات و آداب و رسوم قبیله ای بود منسوخ نمود. در دوران جاهلی نه تنها به زن ارث نمی دادند بلکه بدون توجه به رضایت او همانند دیگران اموال متوفی وی را به ارث می بردند. این قانون جاهلی به وسیله قرآن کریم منسوخ شد. (1)
اسلام، احکام ارث را بر اساس جنسیت مرد یا زن بودن وضع نکرده ، بلکه براساس مسؤلیت مالی و موقعیتی است که این دو در خانوار دارند. در پاره ای از موارد زن بیش از مرد سهم می برد، بنابراین سهم ارث متناسب با نظرگاه کلی اسلام نسبت به خانواده، تقسیم وظایف و مسؤلیت ها سازگار و عادلانه است.
در بحث ارث زنان سه فرض مطرح است که معمولا یک فرض آن ذکر می شود و از دو فرض دیگر غفلت می شود:
1 – در مواردی زن و مرد همتا و مساوی ارث می برند، مانند صورتی که میت (فرزند) پدر و مادر داشته باشد که هر کدام به طور یکسان یک ششم ارث می برند و سهم پدر به عنوان مرد بودن بیش از سهم مادر نیست.
2 – در مواردی زن کمتر از مرد ارث می برد، مانند دختر که کمتر از پسر ارث می برد.
3 – در مواردی سهم زن بیش از سهم مرد می باشد، مانند موردی که میت غیر از پدر و دختر، وارث دیگری نداشته باشد که در این جا پدر یک ششم می برد و دختر بیش از آن . نیز مانند موردی که میت دارای نوه باشد و فرزندان او در زمان حیات وی مرده باشند که در این جا نوه پسری سهم پسر را می برد و نوه دختری سهم دختر را، یعنی اگر نوه پسری دختر باشد و نوه دختری پسر باشد، دختر دو برابر پسر ارث می برد. (2)
بنابراین ،سوال را به صورت کلی نمی توان طرح کرد که چرا ارث زن نصف مرد است، زیرا در مواردی ارث زن و مرد مساوی و در موارد دیگر ارث زن از مرد بیشتر است و فقط در برخی از موارد است که ارث از مرد کمتر است، پس بهتر است سؤال را این طور مطرح کنیم: چرا در برخی موارد ارث زنان نصف مردان است؟
اما رضا علیه السلام در پاسخ به این سئول فرمود: «زن وقتی که شوهر کرد، مالی به عنوان مهر می گیرد و هزینه زندگی وی بر عهدة مرد است و مرد باید نفقه و سایر مخارج زن را بدهد، ولی بر عهده زن چیزی نیست، از این جهت حق مرد بیشتر است».(3)
اما صادق علیه اسلام فرمود :«علتش این است که اسلام سربازی را بر زن واجب نکرده و مهر و نفقه را بر مرد لازم شمرده است از جرائم اشتباهی که خویشاوندان مجرم باید دیه بپردازند ، زن از پرداخت دیه و شرکت با دیگران معاف است».(4)
با توجه به این دو روایت و با نگاه به احکام دیگر اسلام متوجه می شویم که نصف شدن ارث زن نسبت به مردان در برخی موارد با توجه به مسولیت های اقتصادی در خانواده و جامعه مانند دادن نفقه ومهر و دیه عاقله و شرکت در جهاد و پرداخت حقوق واجب اجتماعی که بر عهده مردان نهاده شده تنظیم شده است و دین اسلام برای ایجاد تعادل میان مسئولیت و حق این احکام را وضع نموده است .طبیعی است که دین اسلام وقتی مسئولیت مالی بیشتری را بر دوش مردان قرار داده حق بیشتری را نیز در ارث قرار داده تا بین مسئولیت و حق تعادل بر قرار شود. و چون به موضوع مهریه و نفقه(دادن خرج خانواده) نگاه کنیم بخشی از این حقوق(اموال مردان) به زنان برگشت می نماید.
گذشته از این که احکام ارث به لحاظ مصلحت های اجتماعی وضع شده و در مواردی که مصلحت اقتضا کند یا شخص تمایل داشته باشد که بازماندگانش به یک اندازه از اموال او بهره برند، می تواند از حق وصیت خود برای تقسیم سهام و برابری آن استفاده کند.
پی نوشت ها :
1 – نساء (4) آیه 18.
2 – عبدالله جوادی آملی، زن در آینه جمال و جلال، ص 346.
3 – حر عاملی، وسائل الشیعه، ج17، ص 437.
4 – علامه طباطبایی، المیزان فی تفسیر القرآن، ج4، ص 360